reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciąża bliźniacza

witajcie, dołączam do waszego grona spragniona wiedzy, rozwiania wątpliwości i radości
jestem w 6 tyg.ciąża bliźniacza dwujajowa, wielki szok, radość i niepewność, póki co chudnę w oczach, czy u was też tak było?
Witaj
U mnie tez był straszny szok:no::no::no:
Ja nie chudłam ale tez nie tyłam na poczatku
Przez cala ciaze doszło mi tylko 7,5kg

reklama
tez jestesmy jednokosmówkowi... dwuowodniowi...

Dziewczyny czy to normalne ze tak z raz na dzien brzuch robi mi sie taki twardy jak kamor aż odznacza się na brzuchu? Nic nie boli i zaraz przechodzi ale sie martwie... :(

Zgłoś to lekarzowi, twardnienie brzuszka może mieć różne przyczyny.

Gosia i Maborka, GRATULUJĘ :-):-):-) Ja w pierwszym trymestrze też schudłam, głównie przez częste wymioty i kompletny brak apetytu. Wiele kobiet tak ma.

witajcie, dołączam do waszego grona spragniona wiedzy, rozwiania wątpliwości i radości
jestem w 6 tyg.ciąża bliźniacza dwujajowa, wielki szok, radość i niepewność, póki co chudnę w oczach, czy u was też tak było?
witamy :) ja schudłam 2 kg na poczatku z 49-->47 potem wyrównałam i teraz juz 54 żywej wagi
Wczoraj bylam na USG 2 boje na 100%, jeden juz wazy 460g a drugo 370g, ale pan mowi zeby sie roznica nie martwic bo to nie jest poczatek podkradania, bo pecherze sa takie samei ilosc wód płodowych tez jest taka sama.
A na twardnienie brzucha dostalam fenoterol 5mg co 8h i pol godziny przed kazda tabletka połówkę metocardu, ale po tym dziadostwie trzesie i mi nieodbrze

anulka!!! dzięki za słowa pociechy. Miałam tak samo.Wczoraj jak sobie poczytałam, to mi mina zrzedła. Postanowiłam mocno selekcjonować co czytam.Owodni, czy jak ja wolę je nazywać 'mieszków' jeszcze nie dało rady dostrzec na usg, a miałam robione w 6 tyg. Czekam na następne, za dwa tyg.Właśnie, to będzie mój 9 tydzien, też miałyście wcześniej to genetycznie niż zazwyczaj 11-14 tydz?
Oj to wczesniej u Ciebie widac ze blizniaki. Ja mialam robione USG w 5tyg i byla jedna czarna kropeczka, pozniej w 7 zeby potwierdzic ze to napewno ciaza i byla jedna fasolka..a dopiero w 13tyg dowiedzialam sie ze jest dwojeczka:-) a co do badan prenatalnych to pierwsze sie robi wlasnie od 11 do 14 tyg (test PAPPA). Drugie jakos 18-20tydz, ale mi lekarz powiedzial ze nie ma potrzeby raczej drugiego robic bo i tak w 20tyg bede miala usg i ono wyklucza tez wady rozwojowe.
Witaj Gosiu w naszym gronie:-)serdeczne gratulacje. Jak to lekarz nam powiedzial jestesmy wybrancami losu:tak:nie kazdego to spotyka wiec tylko sie cieszyc:tak:tez wczesniej u Ciebie wykryli i nawet wiesz juz ze dwujajowa.super! do 3 miesiaca normalne ze mozna schudnac. Ja w sumie tylko kg schudlam,to malo bo widze ze dziewczyny wiecej chudna po 3-4kg. Ale teraz juz mi kg przybyl w 4 miesiacu takze jestem na zero;-)a brzuszek mam jakbym sie najadla.

Ostatnia edycja:
Witam wszystkie mamusie.
Dziś w końcu zarejestrowałam się na tym forum. Jestem w 5 miesiącu ciąży bliźniaczej (termin - Wigilia 2009), mam 8-letnią córeczkę i najprawdopodobniej będą kolejne 2 dziewczyny. Troszkę szkoda, bo skoro rodzinka ma się tak znacznie powiększyć to przydałby się choć jeden chłopiec...
To z pewnością świetna sprawa móc rozmawiać z osobami w podobnej sytuacji. Wśród moich znajomych nikt jeszcze nie miał bliźniaków, a pojedyncza ciąża to nie to samo ( wiem to z autopsji). W necie jest mnóstwo informacji o ciąży, lecz w 90% dotyczą one ciąż pojedynczych, dlatego myślę, że to forum to doskonały pomysł.
Pozdrawiam wszystkie mamusie i mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona :-)

Witam wszystkie mamusie.
Dziś w końcu zarejestrowałam się na tym forum. Jestem w 5 miesiącu ciąży bliźniaczej (termin - Wigilia 2009), mam 8-letnią córeczkę i najprawdopodobniej będą kolejne 2 dziewczyny. Troszkę szkoda, bo skoro rodzinka ma się tak znacznie powiększyć to przydałby się choć jeden chłopiec...
To z pewnością świetna sprawa móc rozmawiać z osobami w podobnej sytuacji. Wśród moich znajomych nikt jeszcze nie miał bliźniaków, a pojedyncza ciąża to nie to samo ( wiem to z autopsji). W necie jest mnóstwo informacji o ciąży, lecz w 90% dotyczą one ciąż pojedynczych, dlatego myślę, że to forum to doskonały pomysł.
Pozdrawiam wszystkie mamusie i mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona :-)
witaj kama :) ja tez jestem mamusią grudzien 2009, tylko u mnie bedzie dwóch chłopców, skoro jestes mamusia GRUDZIEŃ 2009 to zapraszam tez na watek Przyszle mamy grudzien 2009, tam razem ze mna sa 3 mamusie w trójpaku, mozesz wkleic tam do odpowiedniego watku foto brzuszka, pozdrawiam

Hej!
Tak się składa, że to po przeczytaniu właśnie Twojej informacji o terminie porodu (na grudzień) poczułam się jakoś raźniej i dlatego się zarejestrowałam.
Pozdrawiam :-)

No zawsze jest razniej ;) jak ma sie jakies watpliwosci, ja to juz w ogóle mam milion ptan bo to moja pierwsza ciąża i to na dodatek podwójna, ale tutaj dziewczyny sa bardzo pomocne. A jaka jest Twoja ciaza jesli chodzi o owodniowosc i kosmówkowosc? Ja to czuje ze z grudniówki raczej sytane sie listopadówka, ale wiesz ostatnio tez myslalam ze moje chlopaki beda malutkie a wcale nie sa takie male jak sie po USG okazalo. A kiedy masz polowkowe USG, czy juz mialas? Ja mam na 10 grudzien termin wg OM, a na 14 wg USG :)

Moja ciąża jest dwukosmówkowa i dwuowodniowa. Termin jak już wspominałam mam na Wigilię czyli na 24 grudnia, choć z pewnością skończy się szybciej. USG połówkowe mam zaplanowane na 31 sierpnia, za późno się zarejestrowałam, nie wiedziałam, że tyle się czeka.
Ty będziesz miała dwójkę za jednym zamachem więc standardowo 2+2, natomiast moja rodzina stanie się nagle wielodzietna :szok:

Ostatnia edycja:
reklama
Widzę, że jest nas coraz więcej :-):-):-) Ja tak marzę, żeby wytrzymać jeszcze 2 tygodnie, wtedy ciąża uznana będzie za donoszoną... a więc leżę po całych dniach. Donosić bliźniaki to podobno wielki wyczyn:tak: Oby nam wszystkim się to udało :tak:

Do góry