reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudzień 2009

co do wady wzroku - ja tam dużej nie mam, lewe -1,7, prawe -0,7 dp. Okulary staram się zakładać tylko do samochodu /byłam kiedyś u niby dobrej okulistki, poleciła żeby starać się nie używać okularów, wtedy może wada się skorygować bo oko musi patrzeć "samo" i wtedy się coś tam rozluźnia w oku, a jak się patrzy przez okulary to oko nic nie robi tylko patrzy i ta siatkówka jest niby skurczona czy coś .."
i pytanie- słyszałyście że wada wzroku /czytałam że nawet niewielka" może być wskazaniem do cesarki ? podobno jak się rodzi naturalnie, to przy parciu jest taki wysiłek, że się nawet zmienia ciśnienie w gałce ocznej i w siatkówce-która może się odklejać.. tak coś słyszałam ale nie wiem czy to prawda hmmm

to prawda i z tego co mówiłam mi koleżanka to decyzję podejmuje okulista
jeśli rzeczywiście tak jest to jestem skłonna nawet prywatnie pójść po takie zaświadczenie

reklama
Mam artykuł o tym, ale wada musi być na prawdę duża aby było cc. Poza tym wszystko trzeba konsultować z ginką. Na pewno powie co i jak.
Wszystko zależy od siatkówki. Jeżeli jest ok, to nawet duża wada nie przeszkadza. Jeżeli na siatkówce pojawią się odwarstwienia, zwyrodnienia albo drobne wylewy, wtedy tylko cc. Byłam na konsultacji u okulistki, oglądała dno oka. Powiedziała mi, że gdyby nie moje odklejanie się siatkówki na obwodzie, przy wadzie -7,5 mogłabym spokojnie rodzić siłami natury.:-:)-:)-:)-(

BTW. decyzja o cc nie jest ot tak sobie podejmowana, w szpitalu też Ci sprawdzą wzrok :tak: zatem jeśli nawet wyda zaświadczenie a u nich wyjdzie inaczej w badaniu to (__)___) blada

znalazłam coś takiego:
Ciężarna z wadą wzroku powinna być skonsultowana przez okulistę. Nie każda wada wzroku jest przeciwwskazaniem do porodu naturalnego. Niekiedy jest zalecone tylko skrócenie drugiego etapu porodu, żeby wyeliminować nadmierny wzrost ciśnienia w gałce ocznej, przy dużym wysiłku rodzącej. Krótkowzroczność, duże zmiany degeneracyjne w siatkówce: ubytki, otwory czy ścieńczenia, mogą być wskazaniem do cesarskiego cięcia. Decyzję o sposobie ukończenia ciąży podejmuje lekarz położnik po badaniu i konsultacji ciężarnej z okulistą.

reklama
znalazłam coś takiego:
Ciężarna z wadą wzroku powinna być skonsultowana przez okulistę. Nie każda wada wzroku jest przeciwwskazaniem do porodu naturalnego. Niekiedy jest zalecone tylko skrócenie drugiego etapu porodu, żeby wyeliminować nadmierny wzrost ciśnienia w gałce ocznej, przy dużym wysiłku rodzącej. Krótkowzroczność, duże zmiany degeneracyjne w siatkówce: ubytki, otwory czy ścieńczenia, mogą być wskazaniem do cesarskiego cięcia. Decyzję o sposobie ukończenia ciąży podejmuje lekarz położnik po badaniu i konsultacji ciężarnej z okulistą.

Sama krótkowzrocznośc nie, ja jestem krótkowidzem, od 6 klasy szk. podst. nosze okulary (teraz już od lat nie) wiec nie wiem ile u mnie sięga wada + mam astygmatyzm nadwzroczny obu oczu.

Kwalifikacją do cc jest nie tyle wada wzroku co jego schorzenie: np. odklejanie się siadkówki

Do góry