reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Opieka nad bobasem - o kolkach, pieluchach, ubiorach, cycuchach i innych :-)

Zapytam się tu. Luiza, piszesz, że masz problemy z laktacją. A próbowałaś metody 7-5-3?? U mnie zadziałała choć ledwo na oczy patrzę, ale jest już troszkę lepiej z mlekiem. No i duuużo pić trzeba. 3,5 litra dziennie, co dla mnie jest koszmarem.

reklama
o taaaak, mi tez pomogla jeszcze w szpitalu, ale na Boga do tego niezbędny jest elektryczny laktator, ręcznym się można zajechać...
musze gdzieś znaleźć szczegóły, generalnie chodzi o odciąganie mleka z kazdej piersi przez 3-5-7 min, ale poszukam coś więcej na ten temat, bo nie chcę namieszać

Polega to na tym, że ściąga się pokarm najpierw przez 7 minut z jednej piersi, 7 z drugiej, następnie 5 minut z tej pierwszej, 5 z drugiej i to samo z 3 minutami. I tak co 2-3 godziny ;-)Pobudza się wtedy laktację.

Abejka, ja ręcznie doję bo na razie mam całe 20 zł w portfelu. Czekam z utęsknieniem na macierzyński ;-)

Gemelo, właśnie właśnie...
a co do laktatora - zastanawiałaś się nad wypożyczeniem z podarni laktacyjnej? Większość poradni w dużych miastach (nie pamiętam skąd jesteś ;-)) ma i wypożycza te takie kombajny z medeli. Ty jako mama bliźniaków powinnas mieć pierwszeństwo... no a za wypożyczenie jakieś grosze było, przynajmniej tak to miało miejsce jak rodziłam w Gdansku.
I to jest naprawdę super sposób na pobudzenie laktacji + przystawianie malucha... niestety zasada jest taka, że im więcej się dokarmia sztucznym - tym mniejsza szansa na rozhulanie laktacji

Owszem, grosze, ale ja nie wiem kiedy mi macierzyński przyjdzie, a naprawdę mam 20 zł i ani grosza więcej. Więc ograniczam wydatki jak mogę i żeruję na moim ojcu ;-). No i zalewam mlekiem wszystko dookoła, bo jak ścisnę czasem to takim fajnym strumyczkiem np w czoło sobie trafiam :-D:-D:-D:-D

Jak już pisałam mam dużo mleka, ale mały nie chce ssać.:no:
Była lekarka wczoraj u nas na wizycie obejżeć Igusia stwierdziła że wszystko z nim super, mówiła że jak nie chce z piersi to żeby odciągać, tak też robię w dzien odciągam a w nocy dajemy Bebiko.

Właśnie mam pytanie ile mój mały powinien zjadać ml mleka? Jeśli ma 10 dni?Na opakowaniu pisze że od 40-90 ml, ale czytałam po necie że około 100 ml??? Może doświadczone mamy coś wiedzą na ten temat? Bo mój mały zajada sie średnio 50 ml co 3 godzinki, a w nocy to ze 2, 3 razy się budzi na karmienie. Casami zjada 40 ml, a czasem 60-70ml.

reklama
No właśnie ale ja jeszcze niewiem czy przybiera bo nie ważono mi go od wyjścia ze szpitala, na wizyte taką już prawdziwą mam się zgłosić za półtora tyg.

Do góry