reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Imiona naszych dzieci?? Propozycje i ostateczne imionka:)

A ja chce zeby mala miala tylko jedno imie bo drugie zawsz uwazalam za bezuzyteczne....czy przy chrzcie trzeba wybrac drugie?czy moze zostac jedno?
katrenki ja mam jedno imię , ale dla ksiedza był to problem przy chrzcie. Twierdził , ze mają być dwa, bo Marta to niby święta , ale jeszcze jedno nie zaszkodzi . Mama się zgodziła pod warunkiem , że nie wpisze drugiego do dokumentów i się zgodził. Mam więc nieoficjalnie Marta Maria , ale we wszystkich dokumentach tylko jedno.

Postanowilismy Antkowi też tylko jedno dać:tak:

reklama
u mnie w rodzinie byla taka sytułacja ze ciocia jak urodzila córe to chciala Roksana a na drugie Mariola (maz MARek a ciocia JOLA) no i ksiadz powiedzial ze ochrzci Roksana ale nie jako pierwsze ale jako drugie w rezultacie wszytsy znajomi blizsi i rodzina Roksana :) a w szkole i wsyztskie inne sprawy to Mariola ja bym bzika dostala jakbym musiala reagowac tak samo na dwa imiona :) hehehe teraz to teraz a pozniej jak bedzie tzreba w urzedach i wogole :)

Nie są dze aby gdzies było napisane że "nieświęte" imię nie może byc ochrzszczone..
Z tymi imionami w kościele to jest tak: (przynajmniej u mnie w parafii) musi być święte bo dziecko musi mieć swojego patrona, który będzie nad nim czuwał i dlatego musi to być święte imię :) Ja mam na dobrą sprawę 3 imiona :laugh2:, ale w dowodzie mam dwa (nie śęte), a ksiądz dodał Anna przy chrzcie żeby było swięte (za zgodą mojej mamy), ale nawet do ślubu go nie używałam więc nie wiem co się z nim stało :eek: znikneło :eek:
ja bym bzika dostala jakbym musiala reagowac tak samo na dwa imiona :) hehehe teraz to teraz a pozniej jak bedzie tzreba w urzedach i wogole :)
U mnie w rodzinie i wsród znajomych jest dużo osób które reagują bądź używają dwóch imion :-D:-D, może to taki urok np. Maria - Maryla, Marta, Karolina - Kaja, Teresa - Karolina

A ja chce zeby mala miala tylko jedno imie bo drugie zawsz uwazalam za bezuzyteczne....czy przy chrzcie trzeba wybrac drugie?czy moze zostac jedno?
wszystko chyba zależy od księdza , u mnie w parafii jak ktoś chce to daje tylko jedno imię :-) , my dajemy dwa ale bardziej dlatego że w Norwegi używają dwóch imion (zawsze jak ide do lekarza to wywołuje mnie "Anna Magdalena" zamiast po nazwisku bo ma z nim problem :-) )
zresztą przy dwóch można wołać inicjałami i np mój synek będzie Jakub Dominik i będzie można wołać na niego "dżejdi" :tak:

Z tymi imionami w kościele to jest tak: (przynajmniej u mnie w parafii) musi być święte bo dziecko musi mieć swojego patrona, który będzie nad nim czuwał i dlatego musi to być święte imię :) Ja mam na dobrą sprawę 3 imiona :laugh2:, ale w dowodzie mam dwa (nie śęte), a ksiądz dodał Anna przy chrzcie żeby było swięte (za zgodą mojej mamy), ale nawet do ślubu go nie używałam więc nie wiem co się z nim stało :eek: znikneło :eek:
(...)
To ciekawe co ksiądz zrobi jak przyjdę w sprawie chrztu z Małą z papierami na Sonia Marzena...? Bo żadna z nich nie jest święta... Co? dziecka nie ochrzci? :eek: Pewnie pomarudzi i tyle, no bo wyjścia chyba nei będzie miał...
A trzecie imię to przy bierzmowaniu sobie wybierałam - nie świętej, no ale ja na drugie mam Barbara, więc była wymówka ;-)

Kasiula
Dopisz proszę przy mojej córeczce drugie imię tzn będzie Sonia Marzena :tak:
W mojej rodzinie taka tradycja ze drugie imię dziecko zawsze ma po swoim rodzicu :tak:
Nasz pierwszy synek tez drugie imie ma po moim M, ale ze w drodze jest drugi synek to juz tak nie bedzie:-(. Dostanie inne ladne imie, takie jakie mial miec na pierwsze;-) zanim mi sie odmienilo:-)

To ciekawe co ksiądz zrobi jak przyjdę w sprawie chrztu z Małą z papierami na Sonia Marzena...? Bo żadna z nich nie jest święta... Co? dziecka nie ochrzci? :eek: Pewnie pomarudzi i tyle, no bo wyjścia chyba nei będzie miał...
A trzecie imię to przy bierzmowaniu sobie wybierałam - nie świętej, no ale ja na drugie mam Barbara, więc była wymówka ;-)
eeeee tam, moja mama jest Sońka, a chrzcili ją 45 lat temu - jak wtedy można było , to i teraz:tak::cool:

jak przeczytałam wasze wypowiedzi to musiałam sprawdzić w google czy jest św Igor i okazało się że jest bo ja bym chciała dać tylko jedno imię zresztą córka ma też tylko jedno. więc mi ulżyło:):)

U mnie wczoraj rodzinna burza mózgów się odbyła pt: "Imię dla potomka". Wieczorem mąż zapytał, czy już wybraliśmy imię hihi(on nie uczestniczył w rozmowie). I stanęło na tym, że akceptuje Gustawa.. Tylko ja nie wiem, czy to dobry pomysł.. A mi ten Jeremi w głowie siedzi i jestem mało elastyczna:eek:

reklama
U mnie wczoraj rodzinna burza mózgów się odbyła pt: "Imię dla potomka". Wieczorem mąż zapytał, czy już wybraliśmy imię hihi(on nie uczestniczył w rozmowie). I stanęło na tym, że akceptuje Gustawa.. Tylko ja nie wiem, czy to dobry pomysł.. A mi ten Jeremi w głowie siedzi i jestem mało elastyczna:eek:
Trzymaj sie swojej opcji:tak:

Do góry