reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Maluszkowe i nasze zakupy

Jak najbardziej panterkową, taką co śpi w solarium, jest obwieszona całą zawartością biżuterii jaką posiada, z łysym karkiem pod bokiem, z długaśnymi tipsami i ubrana w panterkę:-D Ewentualnie w róż:-D
To nie jest aluzja do blondynek, tylko do specyficznej grupy blond;-)

No to pod panterkową nie podpadam

reklama
Jak najbardziej panterkową, taką co śpi w solarium, jest obwieszona całą zawartością biżuterii jaką posiada, z łysym karkiem pod bokiem, z długaśnymi tipsami i ubrana w panterkę:-D Ewentualnie w róż:-D
To nie jest aluzja do blondynek, tylko do specyficznej grupy blond;-)

można i tak, nie każdy ma choćby elementarne wyczucie dobrego smaku:)

a w szpilkach zabiłabym sie jeszcze przed wyjsciem z domu... poza tym nie umiem w nich chodzić a to koszmar jest jak czasem widze takie panienki, jak na szczudłach

Policzyłam... w szpilkach chodzę 16 lat z 5 miesięczną przerwą podczas poprzedniej ciąży ;-) Mój mąż do tej pory mi wypomina, że pierwszym moim zakupem po porodzie nie był ciuch, czy perfumy ale właśnie mega szpile :-D No a teraz muszę chyba się złamać i kupić pierwsze w życiu kozaki na płaskim, bo wszystkie, które mam ze względu na wysokość dla ciężarnej się chyba nie nadają...

A dzisiaj obkupiliśmy Kubę na zimę. Miał dobry dzień i nawet dał sobie zmierzyć spodnie i kurtkę i bluzy i swetry. Więc kupiliśmy wszsytko w hurcie, bo drugi taki dzień może nadejść na wiosnę np. Jeszcze buty przed nami, ale on po mamie odziedziczył wielką miłość do obuwia i uwielbia je mierzyć niemalże pasjami...

Przy okazji znalazłam śliczne kombinezoniki dla noworodka w mothercare, ale takie typowo zimowe... babka powiedziała, że w lutym już pojawią się wiosenne, lżejsze... może poczekam... chociaż nie wiem, czy wytrzymam :-D o tu je możecie zobaczyć: - pramsuits & coats - unisex 0-12 months : mothercare : mothercare

Z szafy wyciągnęłam za duże do niedawna jeansy i może starczą na kolejny miesiąc... bo zakup nowych ciążówek odsuwam od siebie konsekwentnie kijem... poza tym w Zarze namierzyłam super kieckę o takim kroju, że ciążę w niej zmieszczę, więc chyba w pn pójdę mierzyć :-)

Policzyłam... w szpilkach chodzę 16 lat z 5 miesięczną przerwą podczas poprzedniej ciąży ;-) Mój mąż do tej pory mi wypomina, że pierwszym moim zakupem po porodzie nie był ciuch, czy perfumy ale właśnie mega szpile :-D No a teraz muszę chyba się złamać i kupić pierwsze w życiu kozaki na płaskim, bo wszystkie, które mam ze względu na wysokość dla ciężarnej się chyba nie nadają...

A dzisiaj obkupiliśmy Kubę na zimę. Miał dobry dzień i nawet dał sobie zmierzyć spodnie i kurtkę i bluzy i swetry. Więc kupiliśmy wszsytko w hurcie, bo drugi taki dzień może nadejść na wiosnę np. Jeszcze buty przed nami, ale on po mamie odziedziczył wielką miłość do obuwia i uwielbia je mierzyć niemalże pasjami...

Przy okazji znalazłam śliczne kombinezoniki dla noworodka w mothercare, ale takie typowo zimowe... babka powiedziała, że w lutym już pojawią się wiosenne, lżejsze... może poczekam... chociaż nie wiem, czy wytrzymam :-D o tu je możecie zobaczyć: - pramsuits & coats - unisex 0-12 months : mothercare : mothercare

Z szafy wyciągnęłam za duże do niedawna jeansy i może starczą na kolejny miesiąc... bo zakup nowych ciążówek odsuwam od siebie konsekwentnie kijem... poza tym w Zarze namierzyłam super kieckę o takim kroju, że ciążę w niej zmieszczę, więc chyba w pn pójdę mierzyć :-)

Napisałaś to ,żeby mnie dobić ?ja się w swoje ( nawet stare rozmiar 8 nie mieszczę od miesiąca)Ale siedzimy z przyjaciólką ( 8 miesiąc) i opowiadamy sobie jak pięknie będziemy wyglądać już w lipcu :-D:-D

W mothercare maja bardzo fajne ciuszki ja ostatnio zakochałam się w diabełku(roz,0-3) na Halloween .A co do starszych dzieci to jak idę na zakupy ciuchowe z moim 11- latkie to w 8 przypadkach na 10 kończy się to awanturą :tak:

Napisałaś to ,żeby mnie dobić ?ja się w swoje ( nawet stare rozmiar 8 nie mieszczę od miesiąca)Ale siedzimy z przyjaciólką ( 8 miesiąc) i opowiadamy sobie jak pięknie będziemy wyglądać już w lipcu :-D:-D

W mothercare maja bardzo fajne ciuszki ja ostatnio zakochałam się w diabełku(roz,0-3) na Halloween .A co do starszych dzieci to jak idę na zakupy ciuchowe z moim 11- latkie to w 8 przypadkach na 10 kończy się to awanturą :tak:

Nie dobijaj sie kochana, to sa naprawde spore porcieta :tak: teraz sie ciesze, ze nie wyrzucilam wszystkich ciuchow z czasow, kiedy bylo mnie zdecydowanie wiecej ;-) Ja na 'wylaszczenie sie' mam czas do sierpnia... pomysle o tym w kwietniu :-D

hello,
w zwiazku z tym ze nudze sie jak mops:-) zaczelam robic sobie liste wyprawkowa:-) i tutaj prosba dla doswiadczonych mam - czy cos mam wyrzucic albo cos dodac??

Ubranka dla dzidzi na 56-62cm:
-Śpioszki (na ramiaczkach z dlugimi nogawkami) 5szt.
-Koszulki z długim rękawem 5szt.
-Pajacyki (dlugi rekaw i dlugie nogawki) z polarku, welurku, termofrotki 6szt.
-Body z długim rękawem 4szt
-Body z krotkim rękawem 3szt.
-Kaftaniki z długim rękawem2szt.
-Bluzy lub sweterki 3 szt.
-Dresik 1szt.
-Łapki niemowlece/niedrapki
-Skarpetki ciańkie 3pary
-Skarpetki grube 3pary
-Czapeczki cienkie ze sciagaczem 2szt.
-Czapeczka grubsza z nausznikami 2szt.
-Kombinezon ale taki lzejszy

Spanko:

-Łóżeczko
-materacyk kokos-gryka
-kołderka + poduszeczka
-2-3 komplet pościeli ( + ochraniacz na szczebelki)
-2-3prześcieradła
-ceratka pod prześcieradełko lub pokrowie na materac
-Rożek
-Kocyk cienszy 2szt.
-Kocyk grubszy 1szt.
-Smoczek anatomiczny i uspokajajacy

Kąpanko
-wanienka + foczka
-termometr do wanienki
-reczniki 2-3 szt. z kapturkiem
-myjka
-płyn do kąpieli dla dzieci lub mydło w płynie z wygodnym dozownikiem dla dzidzi

Higienka/ Pielęgnacja
-Oliwka, balsam dla dzidzi
-krem do buzi
-Sudokrem
-waciki nasączone spirytusem do przemywania pępka/spirytus do pępuszka 70% (są takie gotowe LEKO)
-patyczki do uszu dla dzieci
-chusteczki nawilzone
-płatki kosmetyczne do mycia buzi
-sól fizjologiczna do przemywania oczu i czyszczenia noska
-gruszka do nosa czy len aspirator
-miękka szczotka do włosów
-nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami + obcinaczki
-zasypka (puder, można też używać mąki ziemniaczanej) – będzie ona też przydatna do zrobienia delikatnego krochmalu (do kąpieli) w przypadku podrażnień skóry maluszka
-termometr elektryczny do ucha do mierzenia temperatury dzidzi
-proszek i plyn do prania ubranek
-przewijak i pokrowce na przewijak
-pieluszki tetrowe i flanelowe / 15/3
-pieluszki jednorazowe new born pampers + pampersy jedynki

Karmionko … na wszelki wypadek

-butelka avent ( plus cały zestaw do tego)
-Laktator ale nie wiem czy jest konieczny…

Spacerek
-Wózek gondolka/ spacerowka/fotelik samochodowy – ZAŁATWIONE
J
-Poduszeczka
-Moskitera
-Folia przeciwdeszczowa

Inne
-Leżaczek
-karuzela do łóżęczka
-taka zawieszka do wózka z zabawkami

- lampka nocna
- komoda z przewijakim (nastawka)

Dla siebie
-biustonosz do karmienia 2szt.
-majtki jednorazowe do szpitala 4szt.
-koszula do karmienia 3szt.
-podkłady poporodowe 2 opakowania
-wkładki laktacyjne + nakladki na sutki

Dagsila doświadczona może nie jestem bo co to jedno :-D:-D ale jak dla mnie to brakuje mleka w proszku - na wszelki wypadek ,bo nawet jeśli będziesz karmić piersią może zdarzyć się w nocy coś( nie życzę oczywiście:tak: ale różnie bywa) a wtedy nie będziesz jeździć po sklepach np. o 1 w nocy i szukać mleka.Takie jest moje zdanie.

Dagsila doświadczona może nie jestem bo co to jedno :-D:-D ale jak dla mnie to brakuje mleka w proszku - na wszelki wypadek ,bo nawet jeśli będziesz karmić piersią może zdarzyć się w nocy coś( nie życzę oczywiście:tak: ale różnie bywa) a wtedy nie będziesz jeździć po sklepach np. o 1 w nocy i szukać mleka.Takie jest moje zdanie.

ta mieszanke miałam na mysli pod hasłem -butelka avent ( plus cały zestaw do tego)...
:-):-):-)

ale sobie ładnie to wypisze na boku zeby miec dokładna rozpiske:tak:

Dagsilato moja opinia:) na razie nic ponad to co napisałam nie przychodzi mi do głowy, jak coś mi sie przypomni to napiszę

-Dresik 1szt.
-Skarpetki ciańkie 3pary
-Skarpetki grube 3pary

hmmm troche dużo, ja używam tylko bodziaki, bez koszulek, kaftaników etc bo zawsze sie boje ze sie maluszkowi podwiną i bedzie mu niewygodnie
przy śpiochach znacznie ułatwia życie rozpinanie nogawek-nie trzeba całych ściągać żeby pieluche zmienic:)

Spanko:

-Łóżeczko
-materacyk kokos-gryka
-kołderka + poduszeczka
-2-3prześcieradła
-Rożek
-Kocyk cienszy 2szt.
-Kocyk grubszy 1szt.

ceratki żadnej nie używałam, pościeli, kołderki tez nie tylko prześcieradełko, pielucha tetrowa pod buzie (teraz podusia taka cienka) i śpiworki- nie martwie sie że sie maluszek wykopie i bedzie mu zimno, na początek może być rożek- wygodny do szpitala i takiego chodzenia z dzieckiem a póżniej może zastępować ten grubszy kocyk jak sie go nie składa

Kąpanko
-wanienka + foczka
-termometr do wanienki
-myjka
-płyn do kąpieli dla dzieci lub mydło w płynie z wygodnym dozownikiem dla dzidzi

ręczniki używam zwykłe, tylko takie miękkie, a wanienke bez żadnych "dodatków"

Higienka/ Pielęgnacja
-krem do buzi
-Sudokrem
-waciki nasączone spirytusem do przemywania pępka/spirytus do pępuszka 70% (są takie gotowe LEKO)
-chusteczki nawilzone
-zasypka (puder, można też używać mąki ziemniaczanej) – będzie ona też przydatna do zrobienia delikatnego krochmalu (do kąpieli) w przypadku podrażnień skóry maluszka

gruszki są mocno nie polecane bo mają bardzo zły wpływ na śluzówkę nosa, teraz używa sie katarka lub fridy Calineczka Artykuły dla dzieci i niemowląt
z termometra do ucha jestem strasznie niezadowolona- do niemowląt sie nie nadaje, lepszy jest zwykły elektroniczny pod pache
pieluszki newborn często nie śą potrzebne, te pampersy 2 są od 3 kg, tylko takie używałam i to krótko, póżniej są 3 od chyba 4kg wiec nie warto robić dużych zapasów
a leko do pepka super sprawa:)

butelka spoko, jak nie do mleczka to za chwile sie do jakis herbatek lub soczkow przyda, a laktator fajnie miec pożyczony, pewnie nie bedzie potrzebny, ale jakby sie okazalo ze jednak pilnie potrzebujesz to szkoda kupowac w aptece za jakas abstrakcyjna kase...

Spacerek
J
-Poduszeczka
-Moskitera
-Folia przeciwdeszczowa

moskitiere i folie czesto dają z wózkiem wiec sprawdz czy tez nie masz w zestawie

Inne
-Leżaczek
-karuzela do łóżęczka

- lampka nocna

przewijak miałam na łóżeczku i było oki, dopiero jak mały zaczął wstawac przeniosłam sie na komode
leżaczka nie miałam i mi go nie brakowało, ważniejsza jest mata edukacyjna ale oczywiscie nie dla noworodka...
a lampki nocne są fajne z ikei, my mamy taką IKEA | Oświetlenie | Oświetlenie dla dzieci | SMILA BAGGE | Lampa ścienna i jestem strasznie zadowolona

Dla siebie
[/QUOTE]

z cycnikiem radze jeszcze poczekać bo rozmiar piersi moze sie zmienic, zmiast majtek jednorazowych z powodzeniem można bawełnianych najtanszych używać, kosztują tyle samo, a dla mnie wygodniejsze,
nie wiem co rozumiesz przez podkłady poporodowe, ja polecam pieluszki takie belli jak wielka podpaska tyle ze bez kleju BELLA BABY Pieluszki jednorazowe, podkład poporodowy 10szt i na prześcieradło- nie licz że Ci będą regularnie w szpitalu zmieniac- Podkłady higieniczne Seni Soft 90x60- szt.30 - Sklep Internetowy Bliżej Ciebie

nakładki na sutki konieczne nie śą, za to polecam krem bepanthen, doskonały na popękane brodawki, i na pupkę odparzoną też:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Dagsilato moja opinia:) na razie nic ponad to co napisałam nie przychodzi mi do głowy, jak coś mi sie przypomni to napiszę

-Dresik 1szt.
-Skarpetki ciańkie 3pary
-Skarpetki grube 3pary

hmmm troche dużo, ja używam tylko bodziaki, bez koszulek, kaftaników etc bo zawsze sie boje ze sie maluszkowi podwiną i bedzie mu niewygodnie
przy śpiochach znacznie ułatwia życie rozpinanie nogawek-nie trzeba całych ściągać żeby pieluche zmienic:)

Spanko:
-Łóżeczko
-materacyk kokos-gryka
-kołderka + poduszeczka
-2-3prześcieradła
-Rożek
-Kocyk cienszy 2szt.
-Kocyk grubszy 1szt.

ceratki żadnej nie używałam, pościeli, kołderki tez nie tylko prześcieradełko, pielucha tetrowa pod buzie (teraz podusia taka cienka) i śpiworki- nie martwie sie że sie maluszek wykopie i bedzie mu zimno, na początek może być rożek- wygodny do szpitala i takiego chodzenia z dzieckiem a póżniej może zastępować ten grubszy kocyk jak sie go nie składa

Kąpanko
-wanienka + foczka
-termometr do wanienki
-myjka

ręczniki używam zwykłe, tylko takie miękkie, a wanienke bez żadnych "dodatków"

Higienka/ Pielęgnacja
-krem do buzi
-Sudokrem
-chusteczki nawilzone

gruszki są mocno nie polecane bo mają bardzo zły wpływ na śluzówkę nosa, teraz używa sie katarka lub fridy Calineczka Artykuły dla dzieci i niemowląt
z termometra do ucha jestem strasznie niezadowolona- do niemowląt sie nie nadaje, lepszy jest zwykły elektroniczny pod pache
pieluszki newborn często nie śą potrzebne, te pampersy 2 są od 3 kg, tylko takie używałam i to krótko, póżniej są 3 od chyba 4kg wiec nie warto robić dużych zapasów
a leko do pepka super sprawa:)

butelka spoko, jak nie do mleczka to za chwile sie do jakis herbatek lub soczkow przyda, a laktator fajnie miec pożyczony, pewnie nie bedzie potrzebny, ale jakby sie okazalo ze jednak pilnie potrzebujesz to szkoda kupowac w aptece za jakas abstrakcyjna kase...

Spacerek
J
-Poduszeczka
-Moskitera
-Folia przeciwdeszczowa

moskitiere i folie czesto dają z wózkiem wiec sprawdz czy tez nie masz w zestawie

Inne
-Leżaczek
-karuzela do łóżęczka

- lampka nocna

przewijak miałam na łóżeczku i było oki, dopiero jak mały zaczął wstawac przeniosłam sie na komode
leżaczka nie miałam i mi go nie brakowało, ważniejsza jest mata edukacyjna ale oczywiscie nie dla noworodka...
a lampki nocne są fajne z ikei, my mamy taką IKEA | Oświetlenie | Oświetlenie dla dzieci | SMILA BAGGE | Lampa ścienna i jestem strasznie zadowolona

Dla siebie

z cycnikiem radze jeszcze poczekać bo rozmiar piersi moze sie zmienic, zmiast majtek jednorazowych z powodzeniem można bawełnianych najtanszych używać, kosztują tyle samo, a dla mnie wygodniejsze,
nie wiem co rozumiesz przez podkłady poporodowe, ja polecam pieluszki takie belli jak wielka podpaska tyle ze bez kleju BELLA BABY Pieluszki jednorazowe, podkład poporodowy 10szt i na prześcieradło- nie licz że Ci będą regularnie w szpitalu zmieniac- Podkłady higieniczne Seni Soft 90x60- szt.30 - Sklep Internetowy Bliżej Ciebie

nakładki na sutki konieczne nie śą, za to polecam krem bepanthen, doskonały na popękane brodawki, i na pupkę odparzoną też:)[/QUOTE]

dziękuje :)

czas na przeróbki w liscie:-)

Do góry