G
Georgina
Gość
FAS też mi nikt nie stwierdził. Czy nie za daleko zaszła ta dyskusja?
Zaczęło się od tego co widać na takim usg 3D
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
FAS też mi nikt nie stwierdził. Czy nie za daleko zaszła ta dyskusja?Zaczęło się od tego co widać na takim usg 3D
![]()
"Czy ludzie zdają sobie sprawę z tego czym jest FAS?
- Wiele osób nie wie, co to jest FAS. Wielu kojarzy się to z urodzeniem pijanego dziecka, z patologią występującą w rodzinie. Matka piła, ojciec pił. A tak nie jest. Dziecko z FAS-em może się urodzić zarówno w patologicznej rodzinie, jak i w rodzinie wysoko postawionej, dobrej, naturalnej, w której nie ma żadnego problemu alkoholowego. To dotyczy sytuacji, kiedy matka pije alkohol w ciąży. Paradoks naszych czasów polega na tym, że nawet lekarze tak czasami doradzają, bo to "zdrowo".
Niestety tak nie jest, okazuje się, że kobieta, która wypije nawet kieliszek wina, może zaszkodzić swojemu dziecku. Wiele zależy od organizmu, niemniej jednak po wypiciu tego przysłowiowego kieliszka po 20 minutach alkohol znajduję się we krwi kobiety, po kolejnych minutach trafia do krwioobiegu dziecka i o ile z jej organizmu po kolejnych kilkudziesięciu minutach zostanie wydalony, to w krwioobiegu dziecka może on pozostać nawet 24 godziny. W związku z czym jeśli np. na drugi dzień kobieta znowu wypije kieliszek wina dla poprawy samopoczucia, to znowu dostarcza dziecku alkoholu, co może spowodować cały szereg zaburzeń.
ę
no to akurat jest super pomysł, żeby były miejsca w których jest całkowity zakaz palenia, ale takich i coraz więcej jest w polsce przecież![]()
WEZ MNIE NIE STRASZ .... bo jak niewiedziałam ze jestem jeszcze w ciazy (akurat były świeta) ........ to popiłam ale nie piwka czy winka tylko cos mocniejszego i mnie do dzis drecza wyrzuty sumienia.......... no ale co zrobic ... wyniki ciazy sa wporzadku wiec pewnie wszystko ok Hmm napewno wszystko ok musi byc !!!!
no tak tylko zakazy sa po to zeby je łamać :-d
Hej laseczki ja wlasnie wrocilam z zakupkow bo w lodowce tylko przeciag i pingwiny hihi na obiad sie objadlam plackami ze az mnie do teraz trzyma.
Jutka jejku cudowne maluszki oby jak najszybciej do domku))
Widze ze temat uzywek poruszacie ja osobiscie nie mam tego problemu w domku moj T nie pali ja tez i nie mam kontaktu z dymem a moje lozysko stopien I ma wiec nie jest zle hihi ale jak mieszkalam w domku z rodzicami to mialam dosc tata palil jak lokomotywa i wszystkie moje ciuchy wlosy reczniki i cala ja smierdzialam a mialam swoj pokoj. Ja uwazam ze najgorszy nalog to sa papierochy bo nie dosc ze sie truje ta osoba ktora pali to wszyscy wokolo musza to wdychac a poza tym mna kieruja wzgledy osobiste bo tata ma raka w 100%spowodowanego wlasnie paleniem papierosow i jak patrze jak cierpi jak mu wycieli pol buzi je tylko papki i ma wielka rane otwarta na pol twarzy ktora sie nie goi od pol roku to nigdy nie zapale pepierosa i wszystkich moich znajomych i bliskich namawiam i prosze zeby walczyli z tym nalogiemCo nie znaczy ze alkohol jest lepszy wszystko z umiarem.
Wika zgadzam się, dlatego tak mnie drażni jak lekarz wydaje jednoznaczne opinie. "Pani łożysko się starzeje bo ktoś przy Pani palił" wg mnie taki lekarz jest do dupy, bo zachowuje sie jak alfa i omega;/
Dr Banach o skutkach picia alkoholu w ciąży - Wiadomości24
Opinia naukowców bardziej do mnie jakoś przemawia niż jednego ginekologa... ;/