reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

ja uwielbiam nalesniki z miesem do tego czerwona fasola i sosikiem jakims jogurtowym..mniam:)) ale moje "ulubione co nie co":) to placek, tarte a'la lyonesse, z Lyonu..robi sie taka tarte zwyczajna z ciasta francuskiego ( tutaj w Polsce kupuje gotowe mrozone w skepach) dól smaruje lekko musztarda potem na to caly farsz miesny, przykrywa sie druga warstwa ciasta..no i sie zapieka..pycha:)) zwlaszcza z salata! inna wersja to jeszcze z tunczykiem np..ach...ale polskie specjały takie jak barszczyk z grzybami i krokietami np, albo uszkami..to nie pogardze, o nie ;-)

i ta tarta jak smakowicie brzmi... jessssu jaka jestem głodna, zaraz zwariuję, bo ciagle takie pyszności opisujecie:rofl2::rofl2: Jeszcze kilka minut i będę miała fryty gotow.. nie miałam pomysłu na dzisiejszy obiad, więc fryty se smażę...

reklama
Co do farszu mięsnego ja osobiście wolę duszony :)

Robiłam je dwa razy i za drugim razem coś nie tak posżło, bo nie wyrosły, ale i tak były smaczne.

Racuchy drożdżowe

Składniki:
3 dkg drożdży
2 łyżki cukru
1,5 szkl mleka
2,5 szkl mąki pszennej
2 jajka
sól
olej do smażenia

Drożdże wymieszać w misce z cukrem, następnie podgrzać mleko i wlać do misy. Dodać mąkę, roztrzepane jajka z odrobiną soli. Całość wymieszać drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia (z tego co pamiętam w ciepłym miejscu miskę nakrytą ściereczką pozostawiłam na około 1,5 h). Smażyć na patelni z 5 mm warstwą tłuszczu.

Przepisy szukam w necie, później se zapisuje w swoim zeszyciuku od niedawno, bo kilka razy mi coś wyszło, a później nie mogłam tego znaleźć, mam też super sprawdzony przepis na Surówkę z kapusty białej w zalweie jak w chińskiej restauracji, może stać w lodówce pod przykryciem przez tydzień, pyszności!

Co do farszu mięsnego ja osobiście wolę duszony :)

Robiłam je dwa razy i za drugim razem coś nie tak posżło, bo nie wyrosły, ale i tak były smaczne.

Racuchy drożdżowe

Składniki:
3 dkg drożdży
2 łyżki cukru
1,5 szkl mleka
2,5 szkl mąki pszennej
2 jajka
sól
olej do smażenia

Drożdże wymieszać w misce z cukrem, następnie podgrzać mleko i wlać do misy. Dodać mąkę, roztrzepane jajka z odrobiną soli. Całość wymieszać drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia (z tego co pamiętam w ciepłym miejscu miskę nakrytą ściereczką pozostawiłam na około 1,5 h). Smażyć na patelni z 5 mm warstwą tłuszczu.

Przepisy szukam w necie, później se zapisuje w swoim zeszyciuku od niedawno, bo kilka razy mi coś wyszło, a później nie mogłam tego znaleźć, mam też super sprawdzony przepis na Surówkę z kapusty białej w zalweie jak w chińskiej restauracji, może stać w lodówce pod przykryciem przez tydzień, pyszności!

uuuuuuuuuuu no to dawaj przepis na tą surówę:-) Mam akurat też białą kapustę:-):-) Będe miała teraz pomysły na obiad dzięki wam do końca tygodnia:-)

Przepis dodałam na wątku przepisy kulinarne i na prawdę polecam bo jest przepyszna, sama kupiłam kapustkę aby ją zrobić, trochę schodzi na szatkowaniu, ale co tam ja robię z połowy składników, abyśmy się nie przejedli :D

Moja mama to mięso gotuje w kawałku a później przez maszynke puszcza (ale nie wiem jakie mięsko:-p). Wiec też gotowane tylko w odwrotnej kolejności. Najpierw gotuje - później mieli. Tyle że z tym wiecej roboty jest.
Z takim farszem robi tez paszteciki. Ale nie wiem jak sie je robi. Jedyne co wiem, to to, że ciasto jak już zrobi to zawija w ściereczkę i do zimnej wody na jakiś czas do wiaderka wrzuca. Jak ją podpytam o przepis to tez wrzucę. Dobre są bo na kilka dni można zrobic i miec.

no nie....
a wy znowu o jedzeniu:-D:-D:-D

jako, że leże i się kuruje u mnie dzisiaj barszcz czerwony (z torebki ) z tortellini (ze sklepu) i spagetti - no nic innego nie chce mi się robić

ale już napaliłam się na jutro na racuchy ccaroline:-D:-D:-D

Czy jest jakas mama ktora nie chce znac plci swojego malenstwa?

wama no ja nie znam, agniesiak, ccaroline(chociaz może dzisiaj pozna:-D), i mag349 - mogłam którąś pominąć

wama no ja nie znam, agniesiak, ccaroline(chociaz może dzisiaj pozna:-D), i mag349 - mogłam którąś pominąć

Wydaje mi się że Wama miała na myśli kto nie chce poznać płci dziecka a nie nie może!! bo wszytko osoby które wymieniałaś chcą ale im dziecinki nie chcą ujawnić co mają między nogami!!
Ja też nie wiem co noszę pod serduszkiem a chcę znac płeć!!

sama jestem po teologii, boli mnie kiedy widzę jak religijność może zamiast pomagać, to ogłupiać ludzi, szczególnie, że chrześcijaństwa głównym przesłaniem jest czynienie innym miłości, a nie zła... :wściekła/y:
Mój M już na ostatnim roku teologii :) Ja tez rok studiowałam i własnie na teologii się poznaliśmy:) Teraz ja kończę pedagogikę a M teologię. Dziękuję Bogu, że mnie pchnął na tą teologię bo M poznałam:) hihi:) A jest cuuudownym facetem:) Dba o nas jak mało kto:) Codziennie (już ponad 2 lata) śniadanko do łóżka, obiadki, kolacyjki, wspólne zakupy ( i nigdy nie marudzi), które uwielbiamy:) Normalnie szok, że taki facet istnieje:-D

reklama
Dziewczyny mam pytanie?? Dzis jak smarowałam sobie piersi oliwką, nacisnęłam na brodawkę a tam mi kropelka poleciała -takiej jakby wody:shocked2: Czy to mozliwe ze to siara?? A nie powinna być jak mleko białe:eek: Zaznacze ze mam małe piersi i jak narazie nic nie urosły tylko własnie brodawki mi się zwiekszyły rozmiar piersi ten sam:-(

Do góry