reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

reklama
Ja kupiłam wodę morską dla dzieci i psiukam.Glutki robią sie wodniste i wyciagam fridą.Chyba dziunka mi to podpowiedziałą..nie pamiętam już...ale sposób rewelacja.Nie chrumka i widzę że się nie męczy i ładnie wtedy śpi :-)
ja tez zopatrzylam sie w wodę morska i fride i dziala cuda :tak:, staram sie nie uzywac za czesto, ale na ulotce jest napisane ze mozna bez ograniczen.
Nie wolno dziecka zostawiac placzacego w lozeczku. Ja biore od razu jak zaczyna plakac , a na marudzenie nie reaguje. I moze dziwna jestem ale sie poswiecilam i pozwalam malej spac mi przy cycku. Zasypia, wtedy ja odkladam do lozeczka jak mocniej spi, a jak sie obudzi to znowu kolysze na reku lub do cycka i za chwile jak zasnie znowu odkladam. Czesto na tym drugim razie sie konczy i juz sie nie budzi. A ostatnio przestala zasypiac przy cycku i woli zasnac w chuscie. Wlasciwie juz inaczej nie umie. Wtedy jak juz mocniej spi to sie odwiazuje i przekladam mala do wozka, smok do buzki i spi :-)
ja tez bym nie zostawila synka placzcego, jak placze przy kolkach zanim podam kropelki to az sie dlawi i kaszle, straszne:-:)-:)-(
Ma czasami taki dzien ze musi byc sluzej przy cycu, czy na rekach czy chce spac z nami bo widac po nim ze chce sie poprytulac i dostarczamu mu tych przyjemnosci :cool2::cool2::cool2:, a potem jak sie uspokoi albo dobrze przysnie to do lozeczka.

Ja sie nie martwie bo Asia nieraz ma takie dni ze ciagle spi, ale w nocy i tak spi dobrze :tak: Wlasciwie nie wiem dlaczego tak sie dzieje :confused:
U nas tez tak bywalo kilka razy, ze np jedna noc dzieciatko zarwało ;-), a potem odsypialo caly dzien i nastepna nocke
Jak dlugo moze lezec na brzuchu??
ja mysle, że nie ma chyba jakiegos limitu, tylko zeby dzieciatko samo nie spalo na brzuszku

Tyle co mi pielegniarka od szczepien powiedziala. zaraz cos poszukam...

Znalazlam to na powstrzymajrotawirusy.pl:

W przypadku szczepionki dwudawkowej, szczepienie można rozpocząć już w 6. tygodniu życia dziecka, a cały cykl szczepienia trzeba zakończyć przed upływem 24. tygodnia życia. Jeśli podamy drugą dawkę szczepionki w 10 tygodniu życia, która kończy cały schemat, wówczas dziecko będzie chronione już od 12 tygodnia życia, a więc najszybciej jak to możliwe. W przypadku zastosowania szczepionki trzydawkowej, szczepienie można rozpocząć najpóźniej do ukończenia 12. tygodnia życia dziecka. i zakończyć do 26 tygodnia życia. Należy pamiętać, że odstępy pomiędzy dawkami w przypadku cyklu szczepienia dwu lub trzydawkowego powinny wynosić co najmniej 4 tygodnie.
Czyli co? Wynika z tego ze później juz nie ma sensu szczepic na rota? :shocked2:
Coś mi sie wierzyć nie chce... :dry:
W czw mamy szczepienie to dopytam

My dzisiaj bylismy na pobraniu krwi :baffled:zgroza:baffled: dla mnie oczywiscie bo maly byl bardzo dzielny o dziwo:szok:. Panie pielegniarki sie zebraly, bylo ich 4 i jeszcze ja z mezem i do dziela, byl taki spokojny, ze panie musialy mu wyciagnac smoka zeby sie troche zdenerwowal bo kewka nie chciala lecie, a pobierali mu z glowki :-( to nie dla mnie takie atrakcje z samego rana, dobrze ze maz go trzmal.
On rano jest nakarmiony, wyspany i zawsze z nami gada i sie usmiecha i tam tak samo i wszysc go tam podziwiali, ze taki maly, ze taki niebieski, ze uszka po tacie, ze zylki cienkie po mamie, ze grzeczny po tacie (to juz tata dodał:cool2:), mam nadzieje ze mi go tam nie zaurozyly. Dotarcie tam dzisiaj graniczylo z cudem, co za zaspy, snieg i samochody ktore nie mogly zaparkowac pod osrodkiem, ogolny chaos i balagan
AAA musimy za godzine sie zbierac na Walową do Gdanska na USG bioderek, mamy jakies 40min drogi, a w tych zaspach to nie wiem jak to bedzie i znowu sie bede stresowac co za dzien dzisiaj brrr :baffled::dry::baffled:

My po wizycie u dermatologa.Mam jeszcze 3 tygodnie dietę bezmleczną stosować.A na głowkę kazała smarowac olejkiem do ciemieniuszki, buzkę FUCIDINEM i TANNO-HERMAL. Wszystko ponad 60 zł jezuuuuuuu.....

Pani doktor fajna , Niunio zaczął beczeć jak to on :-Dwięc kazała mi go nakarmić na spokojnie go obejrzała, hehe spodoba się jej ale ona mu nie bardzo:-D
Na pocieszenie kupiłam mu małą grzechotkę bo zaczyna chwytać:szok::-):-D

Mój też:-D macha tymi raczkami i macha. a jak złapie cos to juz ładuje do buzi;-). A zrozumiałam to wszystko kiedy zauwazyłam ze mały bardziej zainteresowany moimi włosami niz mną:nerd::happy2:

Tak, ja tez juz mam polowe wlosow mniej :-D

Mary dlatego ja teraz zaszczepilam na rote, a nie na pneumo bo na pneumo moge pozniej.

Czy szczepionką przeciwko rotawirusom można szczepić starsze dzieci i osoby dorosłe?

Nie. Szczepionkę przeciwko rotawirusom można podać tylko niemowlętom – cały cykl szczepienia należy zakończyć (w zależności od rodzaju szczepionki) przed upływem 24 lub 26 tygodnia życia maleństwa.

Wejdz sobie na:

http://www.powstrzymajrotawirusy.pl/strona.aspx?id=8#p6

Etna mi jak Julia zachorowala na rote to probowaly 2 pielegniarki podlaczyc kroplowke. Kazaly mi mala trzymac. Ale poniewaz mloda miala juz poczatek odwodnienia to zylki pekaly, a do tego byla strasznym grubaskiem i ma sniada cere i nie mogli jej sie porzadnie nigdzie wkluc. W koncu mnie wygonily i zawolaly jeszcze 2 babki do pomocy i sie udalo. Ale co mala sie nawrzeszczala to jej :baffled::-( do tej pory ma dwie blizny na dloniach :-( a pokluta byla wszedzie.

wkleję Wam co u jednej znajomej przeczytałam i skopiowałam :
" Poszlismy wczoraj z Hanka do pediatry, który przyjmuje w szpitalu, w którym się Hania urodziła. Uchodzi gość za dobrego. Pracuje na OIOMie noworodkowym w Centrum Zdrowia matki i Dzicka w K-cach. Pediatra-neonatolog. Wchodzimy do gościa, mówie, że Hania przestaje nam jeść od 2 miesięcy, facet przerywa mi i pyta ile hania miała miesięcy jak to się zaczęło, mówię, że końcówka 4 mca, na co facet pyta czy nie szczepiliśmy czasami ze 2 tyg wczesniej na rotawirusy, ja w szoku – szzepiliśmy 13 dni wcześniej !!! Czyli jednak mieliśmy dobre podejrzenia – skutek uboczny szczepionki Facet mówił nam, że miał juz jedno takie dziecko, które po rota przestało jeść, schudło 0,5 kg, dramat. Obdzwonił podobno wszystkich kolegów pediatrów, bo z badań wychodziła, że dzieciak poza niejedzeniem jest okazem zdrowia, i koleżanka go olśniła, że to po szczepionce na rota. Okazało sie, że dwa tygodnie przed utrata apetytu dziecko było szczepione. Facet kontaktował się z producentem, bo stan dziecka był poważny, i przedstawiciele przyznali, że wiedzą o takim powikłaniu, ale nie maja pojęcia jak go leczyć. Zalecili probiotyk. Facet zadzwonił do tej koleżanki od „olsnienia” z pytaniem jak ona radzi sobie z takimi przypadkami. baba mu powiedziała,że miała 2 takie przypadki i za każdym razem zaleca probiotyk i … modli się by pomógł. Temu dziecku pomógł dicoflor, ale dopiero po 6tyg stosowania. Równie niespodziewanie jak przestało jeść, jeść zaczęło Reasumując – 1x dziennie dicoflor (który i tak już od 3 dni daje, bo pediatra z przychodni zalecił na te klebsiellę) i modlitwa, by pomógł. Proszę Was o pomoc w tej modlitwie….
Lekarz zerknał tez w Hani badania i powiedział nam, że mamy wyjatkowo zdrowe dziecko, a jak ja zobaczył na wejściu to ostatnią rzecza o jakiej pomyślał to problem niejedzenia, bo tak zdrowo wygląda (cos nam mówił o zaróżowionych końcach palców i innych drobnostkach na które my laicy w ogóle nie zwracamy uwagi, a które swiadczą o zdrowiu dziekca )"

reklama
Do góry