reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Opieka nad bobasem - o kolkach, pieluchach, ubiorach, cycuchach i innych :-)

Jak dobrze, że jest to forum, bo w ogóle zapomniałam, że są różne rozmiary smoczków i może trzeba zmienić smoka. Od kilku dni Szymek je mało i się strasznie denerwuje zwłaszcza, że zagęszczam mu mleko nutritonem.
A możecie mnie oświecić co to są te smoczki trójprzepływowe, bo ja to taka mało zorientowana jestem w tym temacie :zawstydzona/y:

reklama
moja starsza też długo nie miała poduszki chyba do roku:tak: później miała taką płaską jak naleśnik:tak: od 2 r.ż. ma normalną poduszkę:tak: przy łóżeczku gdy dziecko mi ma poduszki dobrze jest podkładać coś pod nogi łóżeczka (np książki) by dziecko spało troszkę pod kątem:tak: tak mi zalecił pediatra bo starsza trochę mi ulewała:tak:

Ja też podłożyłam książki pod materac, bo boję się że uleje w nocy...

Trójprzepływowy, do różnej konsystencji płynów. Tempo przepływu uzależnione jest od ustawienia smoczka, na przykład: do przepływu wolnego- znaczek 1 musi znajdować się pod noskiem dziecka. Skopiowałam to z informacji o smoczkach nuby, ale z innymi też tak pewnie jest.

Kurcze moja małą też kłóci się przy jedzeniu. Może rzeczywiście za wolno leci....

To ja dziewczyny zrobiłam jeszcze lepiej, jak kupiłam butelke Aventu to nie sprawdziłam jaki ma numer smoczka (nie wiedziałam że są różne rozmiary:baffled:) i mojej od urodzenia dawałam w 3 i się dziwiłam że się czasem ksztusi:szok:. Niedawno dokupiłam 2 i te trójprzepływowe i nową butelke już tą bez tego związku Bpa. Teraz już dobrze je z 2 ale tych trójprzepływowych jeszcze nie próbowałam. Zakupiłam też większe smoczki do 6mcy , ale małej lepiej te 0-3 smakują więc narazie zostajemy jeszcze na starych.:-D

Moja w łóżeczku śpi zawinięta w ciepły kocyk, a jak śpi z nami to ma swojego jaśka a kołdre to tą co my , mamy jedną a ona śpi pośrodku. ;-)Choć kilka ostatnich nocy już ładnie śpi w swoim łóżeczku:tak:
:-D
to dziwne, bo z tego co widziałam to chyba tylko ze smoczkami 1 sprzedają butelki- prrzynajmniej z TT,
nei wiem jak tam Avent- to nieźle malą nauczyłas:-D:-D
to teraz tak, wczoraj pokapowałam się z tym smokiem, wyszukałam w domu smoki z nr2, zadowolona dałam Biance, młoda piła piła piła, wszystko cacy gdyby nie to, że zamiast 130ml to 60, bo tak szybko jej leciało, że momentalnie się zapychała i już zasypiała. Jaki tego efekt?? spałam dziś w nocy może 2h, bo średnio co 1,5h pobudka na jedzenie. Dziś wracam do małego smoka i kupię w międzyczasie ten trójprzepływowy i będę ją powoli przyzwyczajać.
A jeszcze żeby było śmieszniej wyrzuciłam wczoraj-wierząc w swoją córkę-te Małe smoki do śmieci, na szczęście był świeży worek, ale o 5 nad ranem poddałam się, wyciągnęłam smoki umyłam wyparzyłam i na nowo z maleńkim rozmiarem jadę. PADAM dziś na pysk!:-D
hm to u mnie bylo na odwrót- maks sie meczyk przy jedzeniu i mu sie odechciewalo- zasypial w trakcie a teraz to moze jesc i jesc z wiekszą dziura:-D

Bianka właśnie zjadła normalny posiłek tj.130ml mleka z tego smoka z dwiema dzuirami, który miałam w domu. A nowy już zamówiłam, także chyba poszło gładko. W końcu to duża dziewczynka!!!

Ja też podłożyłam książki pod materac, bo boję się że uleje w nocy...

U nas z powodu monitora oddechu pod materac nie można było nic wkładać, książki podłożone pod nóżki się zsówały a Olga nam też strasznie ulewała i M (jak nigdy) wpadł na pomysł i kupił w Liroy Merlin dwie grube listewki (takie długie na całą szerokość łóżeczka) fajnie je ze sobą śrubami skręcił i jest idealna podkładka :tak::-D

Dzięki za odpowiedzi o kupkach. ;-)

My mamy taką płaską poduchę i podłożyłam ją pod prześcieradełko, nie zsuwa się a młody śpi pod lekkim skosikiem. Natomiast przykrywam go taką kołderką dla dzieciaka - pod kocem marzł, zbyt duża ilość ciuszków go wkurzała, a jak podkręciłam kaloryfer to sapał... a dlaczego nie można kołderką?

Dziewczynki,chcę kupić laktator,ale elektryczny, jakie polecacie, w jakiejś rozsądnej cenie?

Mamy ten z gruszką,ale łapa mi odpada. Dziś młodemu, jako że ciotka go wzięła do siebie bo ja jestem chora odciągałam 2 x pokarm i mi łapka chce odlecieć:/ a teraz może to się zdarzać częściej...

czesc ,mam do was pytanko ,czy wasze dzieciaczki mają idealna kszatłtem główke ,bo u mojego małego zauwazyłam tak jakby guzek. Zrobił sie jak zaczoł trzymac główke na druga strone.Ogólnie ma raz wklesłe w jednym miejscu raz górke. Nie wiem czy to oki, bo jeden guzek jest dosc spory.Napewno nigdzie sie nie uderzył bo jestem z nim cały czas. We wtorek mam dopiero do lekarza ,bo mam szczepienie to przy okazji sie zapytam. Dzieki za odpowiedz:-)

reklama
Ewa pokaż lekarzowi, może to tylko odgniecenie, a gdzie jest dokładnie ten guzek?
Mój chyba za często leży na wprost bo sobie tył włosów wytarł, ale główkę ma w miarę kształtną.
Jak dziecko dużo opiera głowę o podłoże w jednej pozycji to może mieć bardziej płaską w tym miejscu. Dlatego dobrze jest zmieniać dzieciątku pozycję główki jak samo tego nie robi. No i dźwiganie głowy na brzuszku jest dobry dla kształtu główki :-).

A małe guzki za uszami oznaczają powiększone węzły chłonne.
Nie zawsze jest to coś strasznego, czasami świadczy o przebytej infekcji a niektóre dzieci po prostu tak mają.
Ale to też jest coś co warto pokazać pediatrze przy kontroli.

Do góry