reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

przepisy kulinarne :)

misia2010 Fajny przepis!! Czegoś takiego szukałam!! Mam świeże brokuły i dodam serek mascarpone z topionym i do tego dorzucę kawałki piersi i myślę, że będzie smaczne :)
 
reklama
A ja znam inne Rafaello i również jest przepyszne, polecam!


Rafaello na herbatnikach

Składniki

dla >6 osób
cistka kruche najlepiej kwadratowe, 4 paczki
mleko, 1 litr
budynie waniliowe lub smietankowe, 2
3/4 szklanki cukru,
masla lub margaryny, 250 g
2 lyzki maki ziemniaczanej,
zoltko, 1
ok 150 g wiorkow kokosowych +50 do dekoracji,









Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

1. do kubka odlac troche mleka, reszte zagotowac z cukrem, do odlanego mleka wsypac budynie i make ziemniaczana, wylac na gotujace sie mleko zrobic budyn ostudzis, maslo lub margaryne utrzec z zoltkiem dodawac po lyzce budyniu, miksowac dodac wiorki kokosowe i wymieszac, na blaszcze33x23cm ukladac warstwami:krakersy-krem-krakersy-krem-krakersy-krem-posypka(zrumienic 50 g wiorek i poloczyc z pokruszonymi 3 krakersem) wstawic do lodowki na minimum 3 godziny, smacznego




art_kulinar6.jpg
Moja mama zrobiła według przepisu i budyń jej wyciekł...zastanawiam się dlaczego skoro na początku masa była strasznie gęsta:dry:
 
Nie mam pojęcia, robiłam trzy razy i wyszło tak jak powinno.
Już wiem czemu...bo mama tak jak i ja nie ma drygu do kremu budyniowego:dry:co lepsze jestem cukiernikiem z dyplomem a ten krem to jakiś pechowy dla mnie jest.:sorry2:
Dziewczyny wypróbowałam dziś przepis na ciasto FANTE podany przez Molly i polecam z dodatkiem wiórek kokosowych do ciasta i posypania na góre przed upieczeniem.Rewelacyjna kokosanka.Ciasto jest tanie,proste,szybkie i zakalec się nie pojawił:)Dołączam fotkę.
 
Ostatnia edycja:
Dziewczyny wypróbowałam dziś przepis na ciasto FANTE podany przez Molly i polecam z dodatkiem wiórek kokosowych do ciasta i posypania na góre przed upieczeniem.Rewelacyjna kokosanka.Ciasto jest tanie,proste,szybkie i zakalec się nie pojawił:)Dołączam fotkę.
No no, jakie porządne ciasto:-) Następnym razem też dodam kokos:-)
 
reklama
ja Wam zaproponuje przepis dla takich bab jak ja co to nawet wodę przypalą:)

Szarlotka dla leniwców:)
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia (o tym można spokojnie zapomnieć, też wyjdzie )
Dokładnie wymieszać wszystko powyżej.

1 kg jabłek- obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.

Tortownicę wysmarować grubo masłem.
Na dnie tortownicy rozsypać:
szklankę mieszanki
połowę jabłek
szklankę mieszanki
połowę jabłek
szklankę mieszanki
na wierzch zetrzeć 1/2 kostki masła

Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Podobno najelpiej smakuje na ciepło podana z bitą śmietaną, mówię podobno, bo ja jadłam jak mi już wystygło i bez śmietany, ale też było pycha. No i ja piekłam trochę dłużej niż 50minut, ale to dlatego, że z moim piecem coś nie halo
 
Do góry