reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszkowe i nasze zakupy

Katik, a ibuprofen to nie jest od 3 miesiąca? Tak na moim Ibufenie jest napisane. Ale paracetamol na początek zawsze warto mieć, bo potrzebny jest w najmniej odpowiednich momentach.
jest od 3 miesiaca, ale tak napisalam bo moim zdaniem warto miec to na stanie.
Nie kazde dziecko toleruje paracetamol, a po co sie potem stresowac, ze maluch dostal dawke a goraczka nie spada. A czasem poprostu trzeba podac ibuprom. Lub nurofen - na innej bazie.
Ale faktycznie - lepiej to podkreslic - po 3 miesiacu zycia!

reklama

Ktoras pisala ,że wiecej wydaje sie przy pierwszym dziecku a przy drugim mniej. Ja się nie zgodzę. Co prawda mam po corci matę , krzesełko do karmienia, pierwszy trojkolowy rowerek, hustawkę. Jdenak takie rzeczy jak łóżeczko, leżaczek i duzo ciuszkow mialam pozyczonych od koleżanki, wiec teraz musialam kupic. Poza tym rzeczy ktore ja kupowałam corci, niekoniecznie byly rożowe, ale zawsze znalazły sie aplikacje, (kwiatki, motylki, napisy typu girl itd., logiczne wiec,że syncia w to nie ubiorę.
Widzisz, bo ja miałam odwrotnie, bo Mania jest pierwszą dziewczynką w rodzinie, więc wszystko miała niebiesko-granatowo-zielone, jedynie to, co nowe kupione było bardziej dziewczęce :-) Dlatego przez kilka pierwszych miesięcy była "ładnym chłopczykiem". Resztę rzeczy mamy po Mani, więc grubsze zakupy mnie omijają. I dobrze, bo na wychowawczym liczę się z kasą...

Dziewczyny, jakbyście kupowały butelki, to niektórzy sprzedawcy mają w promocji Avent - do dużej dają gratis małą, więc za 28 zł
można mieć dwie butle - 260 i 150 ml. Ja polecam! Można je na potem niekapki przerobić, no i do laktatora aventowego pasują.

mam pytanko do Wronki:
długo czekałas na przesyłkę tych ciuszków z Batko?
widziałam w komentarzach u tego sprzedawcy, że niektórzy sie skarżą na to że zanim się doczekają to dziecko wyrasta... :-:)sorry2:
i pytanie do wszystkich kto kupił ładny ręczniczek-okrycie kapielowe duży o wymiarach 100x100 i jest dobry gatunkowo?
ja znalazłam piękny z drewexu z grubej frotki
DUŻE! 100cm OKRYCIE kąpielowe z kaptur Drewex AT (901297592) - Aukcje internetowe Allegro
ale moze ktos jakis tanszy kupił? bo ten troche kosztuje a potrzebuje dwie sztuki

Kwiatuszku, ja kupiłam dziś okrycie ąpielowe Babyono- właśnie takie do którego Aga podesłała link- bardzo ładne i przyjemne. I drugi z innej firmy- ale nie pamiętam nazwy:confused:W sumie za dwie sztuki zapłaciłam niecałe 50 zł

mam pytanko do Wronki:
długo czekałas na przesyłkę tych ciuszków z Batko?
widziałam w komentarzach u tego sprzedawcy, że niektórzy sie skarżą na to że zanim się doczekają to dziecko wyrasta... :-:)sorry2:
kwiatuszek - w poniedziałek po poludniu robilam przelew, a w piatek przesylka była u mnie. W miedzy czasie pani zadzwonila, bo nie mieli jakis tam spioszków i zaproponowała wymiane albo zwrot pieniążków. Ponieważ maja bardzo duzy wybór to sobie wymienilam na inne:tak:

Katik- tak, jak pisałam w apteczce mam oba Panadol i Ibum (ze względu na starszaka). Niemowlęciu podaje się paracetamol- ibuprofeny można dopiero po jak dzidzia ma skończone 3 miesiące. Generalnie nie chodzi o tolerancję paracetamolu, ale o sposób działania. Ibuprofeny po prostu działają w inny sposób, lepiej i na dłużej radzą sobie z wysoką gorączką. U starszaka zazwyczaj stosuje się je zamiennie: czyli co 8 h ibuprofen, a co 4 h paracetamol (zamiennie).

Poza tym u małego dziecka zwalcza się gorączkę 'mechanicznie'- jeśli dziecko nie ma drgawek, to się nie opatula po uszy (niech wychładza organizm). Przy wysokich gorączkach pomaga otulanie łydek wilgotnym ręcznikiem.

Tyle teorii- ale i tak mam nadzieję, że choroby i gorączki nie będą się trzymały naszych dzieci :tak:

No i ja i tak ze wszytskim dygam do pediatry... albo dzwonię, z zapytaniem, czy mam dygać, czy czekać. No ale każdy robi jak uważa.

Aniam dzięki za info. Spróbujemy z tym olejkiem Bubchena (skoro już jest).

Ja mam synka a pudru nie użyłam ani razu... odparzeń też nigdy nie miał.

reklama
Dagsila wybierz opcję "odpowiedz" pod wszystkimi postami. Później tam wybierz spinacz i dodawaj (można tylko po dwa na raz ale nie ma chyba ograniczeń co do ilości w jednym poście) aż wszystko dodasz...

mam nadzieję że zrozumiale...

Do góry