reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Karmienie piersia

Ulenka - juz dawno chcialam Cię "złapać". Ja mam tak samo jak Ty. Jakies dziwne te moje cycki, bo i Zuzia i Julek sie najadali samym cycem, a jak chce odciągnąc to nie leci nieraz ani kropla, nieraz tak siedze z tym laktatorem z 10 min i nic nie leci a jak poleci to tylko butelki wymieniam:-D A no i sie teraz wycwaniłam i jak chce odciągnąć to czekam momentu kiedy w piersiach jest dużo mleka, np po dłuższej drzemce albo po spacerku i wiem ze mu starczy mleka z jednego cyca, to daje mu jednego a z drugiego sciagam i leci bez problemu:tak:

Ja daje malemu zawsze troche mleczka do zasniecia z butelki. Musialam go nauczyc pic z butli bo dlugo nie chcial a no i ładnie zasypia sam, bez cyca, bujania i odładania. Zasypia tam gdzie sie budzi i spi dłuzej (w dzien to robie przewaznie)

Eddi - moze rzeczywiscie mała nie jest jeszcze głodna, moze sprobuj ją przetrzymac i dac cyca za jakis czas.
A no i mi tez polozna powiedziala ze jak dziecko z butelki pije to moze wypic nawet jak nie jest glodne bo mu poprostu leci i zeby sie nie sugerowac tym.

dziunka - no wlasnie ciagle sa sprzeczne informacje z tym glutenem, wiec ja nie bede kombinowac, jak czegos nie sa pewni to po co ludziom glowy zawracają. :cool:Ja Zuzi tez nie dawalam glutenu tylko jak juz byla wieksza (6-7 miesięcy)to dawalam skorki chleba do pociumkania.

Ja tam tez czekam z glutenem :tak:

reklama
Eddi mnie też się wydaje, że na siłę próbujesz ją nakarmić. Karm ją tylko kiedy chce, jak nie to nie zmuszaj i nie podawaj butli. Poczekaj aż będzie chciała sama!

Dzięki za szybki odzew:-), właśnie narkarmiłam przez sen małą. Piła ładnie. A może to skoko rozwojowy, kórym pojawia się grymaszenie przy jedzeniu?

Dziunka24, jakiego smoka na butelkę stosowłaś, że mała nie zrezygnowła z cycusia?

Dziewczyny, czy może byc tak, że dziecko więcej najada się w nocy i w dzien ma mniejszy apetyt?

Etna36, wydaje mi sie, że karmie na żądanie. nie mamy stałych pór karmienia. Ja poprostu biorę do cyca, żeby sprawdzic czy jest głodna i czy chce ssac. No bo jak inczaej spradzic czy dziecko chce jeśc?:-):confused2:

Dzięki za szybki odzew:-), właśnie narkarmiłam przez sen małą. Piła ładnie. A może to skoko rozwojowy, kórym pojawia się grymaszenie przy jedzeniu?

Dziunka24, jakiego smoka na butelkę stosowłaś, że mała nie zrezygnowła z cycusia?

Dziewczyny, czy może byc tak, że dziecko więcej najada się w nocy i w dzien ma mniejszy apetyt?

Etna36, wydaje mi sie, że karmie na żądanie. nie mamy stałych pór karmienia. Ja poprostu biorę do cyca, żeby sprawdzic czy jest głodna i czy chce ssac. No bo jak inczaej spradzic czy dziecko chce jeśc?:-):confused2:

No wlasnie zrezygnowala w dzien, tylko w nocy pila. A uzywalam butelek Aventu.

Jak mam się dowiedziec kiedy mała chce jeśc?. Może to dziwne pytanie, ale ja ją zawsze dostawiałam i było ok. Teraz tak robie to ona wyje i wywija się i nie chce jesc.

Może wiecie, jakie smoki do butelki mają najmiejszą dziurkę :-(

Jak mam się dowiedziec kiedy mała chce jeśc?. Może to dziwne pytanie, ale ja ją zawsze dostawiałam i było ok. Teraz tak robie to ona wyje i wywija się i nie chce jesc.

Może wiecie, jakie smoki do butelki mają najmiejszą dziurkę :-(
od ostatniego posiłu minęło co najmniej 2,5 - 3 godz. i płacze!!! Przystawiasz wtedy - je!
To oznaczało, że dziecko już było głodne.

o jejku to moja nigdzy nie płacze jak jest głodna, jakos zawsze chyba ją wyprzedzałam. Moze faktycznie nie jest głodna i się złości, że ma ssac a jak włoży do buźki to leci a ona nie chce pic i łykac mleczka.
Ciekawe czemu z butli piła, może leciało mocno i łykła bezmyślnie:-D

Oj karmienie piersią to sztuka....

o jejku to moja nigdzy nie płacze jak jest głodna, jakos zawsze chyba ją wyprzedzałam. Moze faktycznie nie jest głodna i się złości, że ma ssac a jak włoży do buźki to leci a ona nie chce pic i łykac mleczka.
Ciekawe czemu z butli piła, może leciało mocno i łykła bezmyślnie:-D

Oj karmienie piersią to sztuka....
Eddi jak bedzie głodna nawno da Ci znac i nie sposób będzie tego przegapić. :tak: jezeli się odsuwa , wypluwa cyca to widac nie chce jesc- Sprawdz wage małej i na pewno to Ci wiele powie. Antek mam wrażenie w dzień troche mniej jest zainteresowany jedzeniem . W nocy potrafi 2 piersi opróżnić za jednym posiedzeniem:tak:
Łatwo mówić nie stresuj się wiem , ale dziecko wyczuwa emocje matki i ma to wpływ na jego karmienie więc spróbuj i trenuj poker face:tak:
niektóre dzieci to butle by ciągnęły i ciągnęły , bo nie trzeba tam włożyc większego wysiłku , bo samo leci. A komu z nas chciałoby się wysialać skoro nie trzeba:tak:

Chyba w książce "Język niemowląt" czytałam, że dziecko, które słabo je w dzień, nadrabia w nocy i trzeba oczywiście to zmienić.
Mój synuś też zawsze jadł co mu dałam a teraz nie. Zawsze się dziwiłam jak czytałam, że dzieci dziewczyn wypluwają smoczek z jedzeniem jak już nie mogą albo zamykają buzię, mój synek dopiero teraz pokazuje, że nie chce, ale nie wypluwa tylko przy cycu się wywija a przy butli bawi się smoczkiem z butli, mieli go w buzi lub gryzie dziąsłami-dopiero po 3 msc!
A ja wczoraj nakarmiłam synka o 20 cycami i oczywiście do konca ściągnęłam o 22 dałam butlę przed snem, synek zasnął o 23 (wczoraj mieliśmy wyjazd i wszystko poprzesuwało nam się, przeważnie zasypiał o 21 a budził się o 24, 3, 6) i obudził sie na jedzonko o 5!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale ja oczywiście o 3.30 miałam już takie pełne cycochy, że ciekło mi po koszuli więc musiałam wstać i ściągnąć. O 3.30 po ok 8h nie karmienia ściągnęłam z cycochów 150 ml najwięcej w mojej karierze karmienia :-) Za godzinkę przebudzał się syn, więc chciałam go przetrzymać jeszcze, żeby nie przyzwyczajać do karmienia ale mu w brzuniu burczało z głodu :zawstydzona/y: więc dałam mu ściągnięte mleczko, zjadł 120 i palulu w moich ramionach bo zaczął sie wiercić.
Co z tego, że dziecię mi przespało nockę skoro ja musiałam wstać i ściągać mleczko :-(
Tak się zastanawiam, że może powinnam mu robić kapiel ok 22 i kłaść spać przed 23 żeby mi ładnie nocki przesypiał. Tak zrobiły dziewczyny, które miały taki sam problem jak ja.
Inaczej kąpiąc go o 20 i kładąc spać o 21 pobudki mam o 24, 3, 6 :-(
Mam głodomorka!

reklama
Widze, że piszecie o wprowadzaniu nowych pokarmów w diecie swoich bobasów, a ja mam znowu problem z moim dzieckiem. Wcześniej pisałam, że mała nie chec cycka wieczorem, a teraz już popołudniu i wieczorem. Jestem załamana, ryczę z rozpaczy, bo chce ją karmic jak najdłużej samym cycusiem. Moje dziecko ładznie je w nocy (ostatno budzi się równo co 2 h), ładnie je rano i w południe, ale tak od 15 zaczynają się cyrki. Jak widzi, że szykujemy się do jedzenia to wyje w niebogłosy. Próbowałam zmiany pozycji, dziś nawet leżałm bez bluzki, żeby miała kontakt skóra-skóra i nic dalej wyje. Myśłam, że nie jest głodna ale oddciągłam sobie i wypiła ponad 100ml. Zastanawiam się, w czym jest problem. Brzucho małej ok, mój zapach też. Jak długą może miec przerwę w jedzeniu dziecko karmione piersią, bo może moja nie jest głodna i dlatego się wścieka. A może jest zła, że pomału leci, a z butli leci szybciej - choc już wcześniej sama sobie oddciągam. Uwieżcie mi chyba osiwieję, tak mi przykro, że nie chce moich cycusiów. Jutro idziemy się ważyc, zobaczymy czy przez te cyrki przybrała coś. Nie umię się pogodzic, że nie będę karmic piersią, bo pomału czuję, że przez ten stres mleczko mi zanika. Słyszłam też, że po wprowadzeniu butli, laktacja się zmniejsze i z czasem zanika:-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-(

Jeżeli macie jakieś pomysły napiszcie, bo jestem załamana.

A ja właśnie przed chwilą miałam to samo. Synek zjadł duzo o 10 do 11 pospał o 12 zrobił się marudny, więc ja myślę, że napewno nie zgłodniał. Ale marudzi i marudzi więc ja z cyckiem a on ma go w nosie i się wywija i drze, więc butelka, rzucił się na nią jak nie wiadomo na co i wciagną 100 ml. Tylko, że u nas cyc i butla od poczatku, więc może wybrał butlę na to karmienie, co będzie się męczył z cyckiem, cwaniaczek:zawstydzona/y:

Do góry