reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

a my jutro wizyta do poradi organologicznej z tym skierowaniem co w szpitalu robili badanie i cos im tam nie pasowalo i na kontrol kazali isc.... tylko baba co gadalam prze telefon do mnie ze dziecko musi spac.... tylko jak to zrobic u 3miesiecznego dziecka ... :|

reklama
Odebraliśmy wynik posiewu moczu i Malwina ma:
Proteus mirabilis 2x 10^3.

Czytam teraz o tej bakterii i objawem może być brak apetytu :( To by się zgadzało....
W czwartek idziemy do pediatry...

Hmm ciekawe co to za bakteria...nie czytaj po tym necie bo sie niepotrzebnie zdenerwujesz.

Kasiiula ja podaje w kroplach ale nie pamietam ile kosztowalo, ale nie duzo i do tego dopiero pol buteleczki zeszlo a ja podaje codziennie 1-2 krople.

Hmm ciekawe co to za bakteria...nie czytaj po tym necie bo sie niepotrzebnie zdenerwujesz.

Kasiiula ja podaje w kroplach ale nie pamietam ile kosztowalo, ale nie duzo i do tego dopiero pol buteleczki zeszlo a ja podaje codziennie 1-2 krople.
ale mialas na recepte ?? bo chcialam dzis kupic ale w aptece powiedziala ze krople to sa na recepte

Kasiula - my bylismy z Zuzia i wcale nie musiala spac:cool: musiala byc tylko spokojna, wiec dalam jej cyca zeby sie nie krecila, moze wez herbatke albo butle z mlekiem zeby sie nie krecil??
No czesto sa te kontrole bo jak zalega maz plodowa w uszach to te apaty do przesiewowego badania sluchu na polozniczych oddzialach wykazuja ze jest cos nie tak, wiec lepiej to skontrolowac. Mojej Zuzi wyszlo ze to ucho co niby w szpitalu bylo "głuche" to wyszlo ponad norme:-D

Kasiula - my bylismy z Zuzia i wcale nie musiala spac:cool: musiala byc tylko spokojna, wiec dalam jej cyca zeby sie nie krecila, moze wez herbatke albo butle z mlekiem zeby sie nie krecil??
No czesto sa te kontrole bo jak zalega maz plodowa w uszach to te apaty do przesiewowego badania sluchu na polozniczych oddzialach wykazuja ze jest cos nie tak, wiec lepiej to skontrolowac. Mojej Zuzi wyszlo ze to ucho co niby w szpitalu bylo "głuche" to wyszlo ponad norme:-D
uFF ... ulzyło ... w sumie wiem ze nie głuchy :-D <po mamusi bo ta to słyszy tylko to co chce> bo jak wolam Paweł Paweł ... to szuka skad go wolaja :D:-D

Proteus mirabilis (pałeczka odmieńca) jest komensalem przewodu pokarmowego ludzi i zwierząt, ale może wywoływać zakażenia (edno- i egzogenne). Często do zakażenia dochodzi po długtrwałej antybiotykoterapii. Bakteria atakuje najpierw układ moczowy (posiada przy tym unikalną zdolność do wpełzania wbrew ruchom mięśniówki pęcherza), dopiero potem ewentualnie kolejne układy. Za zakażenia u ludzi odpowiedają właściwie 3 spokrewnione gatunki: P. vulgaris, P. mirabilis i P. penneri (dodatkowo P. myxofaciens jest chorobotwórczy dla owadów np.).
Częste infekcje P. mirabilis i P. penneri mogą się przyczyniać do powstawania kamieni w nerkach i pęcherzu moczowym, ponieważ bakterie te wytwarzają ureazę i zmieniają pH moczu na zasadowe (z ok. 5 do
icon_cool.gif
. Takie środowisko sprzyja powstawaniu kamieni fosforanowo-magnezowych i apatytowych.
U małych dzieci P. mirabilis może wywoływać biegunki. Zdaża się też proteusowe zapalenie ucha środkowego.

ze strony: http://www.forum.biolog.pl/proteus-mirabilis-vt2927.htm

reklama
Czy którać z mam po C ma takie odczucia? Czy tylko mi atkie mysli chodza po głowie

Ja mialam takie same odczucia po 1 cc. a jeszcze jak bylam w 2 ciazy moj kochany maz w rozmowie powiedzial żartem "eee to ty dziecka nie umialas urodzic", nie chcial nic zlego, tak zazartował a mnie te slowa tak zabolaly... Zawzielam sie i drugie dziecko urodzilam silami natury. Musze sie przyznac ze chcialam tego troche zeby sobie samej udowodnic ze dam rade. Ale za to po tym porodzie zupelnie mi sie odmienilo i mysle ze glupia bylam ze tak wczesniej myslalam, poród jak poród, nic nadzwyczajnego, nie wazne jak wazne ze rodzi sie CUDOWNE DZIECKO.:tak:

Do góry