reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Karmienie piersia

Kamcia - a dajesz kaszke mleczna czy bezmleczna, bo jak bezmleczna to nie musisz mleka odejmowac tylko mozesz do normalnie przygotowanego mleka dorzucac kaszke. I jeszcze jak bedziesz duzo tej kaszki dawala to bedzie ona za gesta zeby butla dac, no chyba ze dasz kaszke bezmleczna do swojego mleka to wtedy bedzie zawsze rzadka:tak:
wiesz ze nawet nie spojrzałam czy to mleczna czy bezmleczna:zawstydzona/y:
muszę zobaczyć no i dziękuję za podpowiedź:tak:
a jak już będzie gęstrza to dam większy smnok- z większą dziurką... no a jak już faktycznie dojdę do bardzo gęstej to zacznę podawać łyżeczką:-)

reklama
No chyba najlepiej bedzie łyżeczką, no i dobry trening dla maluszka, nie mowiąc juz o zabawie.
Bo ja mojej Zuzi wsypuje 2-3 lyzeczki do 250 ml mleka krowiego i ciezkawo jej sie to pije przez niekapka, bo to chyba cos kolo 5 lyzeczek na 150 ml i juz jest "kitówa":-D że łyżka stoi

No chyba najlepiej bedzie łyżeczką, no i dobry trening dla maluszka, nie mowiąc juz o zabawie.
Bo ja mojej Zuzi wsypuje 2-3 lyzeczki do 250 ml mleka krowiego i ciezkawo jej sie to pije przez niekapka, bo to chyba cos kolo 5 lyzeczek na 150 ml i juz jest "kitówa":-D że łyżka stoi
Ewelia dajesz swojej Zuzi już takie mleko z kartonu?

Tak daje juz takie odkad skonczyla roczek, od modyfikowanego miala plamy na policzkach, jak zaczelam dawac zwykle wszystko przeszlo. A wczesniej jadla mleko krowie w nalesnikach, budyniach itp

Tak daje juz takie odkad skonczyla roczek, od modyfikowanego miala plamy na policzkach, jak zaczelam dawac zwykle wszystko przeszlo. A wczesniej jadla mleko krowie w nalesnikach, budyniach itp

moja Oliwka w naleśnikach i budyniach też je a nawet z płatkami a teraz mam ostatni karton modyfikowanego i zastanawiałam się nad przejsciem na kartonowe krowie (niby dopiero od 3 lat można) i chyba spróbuje :-)

asienka - ostatnio czyatalam duzo na ten temat i to jest tak ze zalecaja modyfikowane do 3 lat bo jest wzbogacane witaminami i mniej obciaza nerki ale to nie jest tak ze nie wolno krowiego:no:, tylko poprostu modyfikowane jest zdrowsze:tak:

a ja wlasnie znalazlam cos takiego:
6. Kiedy można do diety dziecka wprowadzić mleko krowie UHT (z kartonu), a kiedy wprowadzać produkty zawierające gluten?
Mleko krowie. Nie zaleca się stosowania niemodyfikowanego mleka krowiego ani mieszanek przygotowywanych z pełnego mleka w proszku w 1. roku życia. Podawanie mleka niemodyfikowanego prowadzi bowiem do nadmiernego obciążenia organizmu białkiem i produktami jego przemiany oraz solami mineralnymi, a w konsekwencji do przeciążenia osmotycznego nerek oraz niewłaściwej, zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym, podaży węglowodanów i tłuszczów. Stosowanie niemodyfikowanego mleka krowiego może także sprzyjać alergizacji. Nie zaleca się również podawania mleka ze zmniejszoną zawartością tłuszczu oraz mleka innych zwierząt kopytnych (np. koziego). Gluten. W Polsce zaleca się podawać dzieciom produkty zawierające gluten dopiero od 10. miesiąca życia. Pozwala to uchronić dziecko przed wystąpieniem objawów tzw. kwitnącej celiakii, nie chroni natomiast przed ujawnieniem się celiakii w późniejszym wieku (często o nietypowym lub skąpoobjawowym przebiegu). Zalecenia w innych krajach różnią się, zwykle jednak nie zaleca się wprowadzania glutenu wcześniej niż około 6. miesiąca życia. Wyniki niektórych badań sugerują, że korzystne jest wprowadzanie glutenu jeszcze w czasie karmienia piersią.

Żywienie niemowląt i dzieci dr hab. med. Hanna Szajewska
z Kliniki Gastroenterologii i Żywienia AM w Warszawie
Sekretarz Komitetu ds. Żywienia Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci
Data utworzenia: 18.12.2003
Ostatnia modyfikacja: 30.04.2007
Opublikowano w Medycyna Praktyczna Pediatria 2003/05

American Academy of Pediatrics. Pediatric Nutrition Handbook. 1998
Model żywienia niemowląt karmionych piersią i schemat żywienia niemowląt, które nie są karmione piersią. Aktualne (2001) zalecenia Instytutu Matki i Dziecka. Med. Prakt. Pediatr., 2001; 5: 129-131
Ivarsson A., Hernell O., Stenlund H., Persson L. A.: Breast-feeding protects against celiac disease. Am. J. Clin. Nutr., 2002; 75: 914-921

czyli teraz spokojnie moge próbować

reklama
Do góry