reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Grudzień 2009

A ja od rana też sprzątam (jak Mea;-)) Dzisiaj przychodzą do mnie współpracownicy;-) Na kawkę i ciacho;-) Wczoraj upiekłam jedno ciacho ze śliwkami a dzisiaj robie drugie, te co Daffi przepis dała, pyszne jest.
Mąż się śmieje że oni nie przychodzą zobaczyć Piotrusia tylko z ciekawości żeby dom obejrzeć hahaha i pewnie ma rację;-)

Ja teraz też zaczynam działac, w niedziele tescie przyjadą, też pozgladać :) za jakiś czas wstanie mały, świeci słoneczko, śnieg nie pada idziem na spacera :) oj będe się znowu męczyć z wózkiem i wróce stojąc ledwo na nogach, ale czego się nie rob i dla własnych dzieci :)

reklama
Hihi, nawet może coś w tym jest;)
JA nastawiłam pranie, posprzatalam kawalek kuchni, lazienka juz prawie lsni, dziecko przebrane i najedzone. I nawet sama juz zjadlam sniadanko. Teraz chwila odpoczynku i lece konczyc sprzatanie -moze do poludnia sie wyrobie bo po poludniu mam obowiazkowy wyklad;/
za to ja sie dzis obijam!~!!:-)

Ja teraz też zaczynam działac, w niedziele tescie przyjadą, też pozgladać :) za jakiś czas wstanie mały, świeci słoneczko, śnieg nie pada idziem na spacera :) oj będe się znowu męczyć z wózkiem i wróce stojąc ledwo na nogach, ale czego się nie rob i dla własnych dzieci :)
a u mnie zima nastala... normalnie juz bylo sucho a tu now tyle sniegu i ciagle pada!!!!!!!!!!!:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Witam się z rana:-D
Co do wyboru rączki..to Hania na razie jest oburęczna..z naciskiem na lewo:-D Teściowa już panikuje tak jakby to miało być coś gorszego jak wybierze lewą ręke..ale ja się nie przejmuję...niech pisze którą chce:tak:

A u nas w nocy był mały kryzys...małemu zachciało się kupki o północy i zanim ją wycisł..zanim popił i zanim w końcu zasnął to była 1.30:no:
Ale przynajmniej odebrałam telefon od koleżanki która w końcu urodziła:-DW porównaniu z pierwszym porodem szybko się uwinęła..o 23 odeszły wody a Karolek urodził się o 0.50:-D

Dobra muszę iść bo mały znowu kupkuje:-D:szok:

U mnie była zima godzinę temu, ale porozmawiałam z Nią od serca z patelnią w ręku, się wystrachała i poszła dalej :p
nooooooooo poszła dalej... do mnie dziękuję bardzo:-)
oj Nessi Nessi dlaczego Ty mi to robisz?????
toz to ja nadal w adidaskach smigam i od sniegu mam cale stopy mokre i zmarzniete!!!!!!!!
bo w kozaczki wchodze na luzie ale nie zaloe kozakow do dresow ahahahhahahah

Tak, te z krówką:tak: jest rewelacyjne!!!
A mówiąc skromnie to tak, te zdjęcia na smykach to z mojego domu;-)
noto ja sie nie dziwie ze ludzie przychodza do ciebie ogladac mieszkanie! ale ja najpierw wbieglabym do domu wziela piotrusia i wysciskala z kazdej strony a pozniej z nim bym chodzila i ogladala to wasze cudo! az szczerze mowiac zazdroszcze i kopara mi opadla jak zobaczylam te zdjecia!!!!!!!!!!

Co do wyboru rączki..to Hania na razie jest oburęczna..z naciskiem na lewo:-D Teściowa już panikuje tak jakby to miało być coś gorszego jak wybierze lewą ręke..ale ja się nie przejmuję...niech pisze którą chce:tak:

A u nas w nocy był mały kryzys...małemu zachciało się kupki o północy i zanim ją wycisł..zanim popił i zanim w końcu zasnął to była 1.30:no:
Ale przynajmniej odebrałam telefon od koleżanki która w końcu urodziła:-DW porównaniu z pierwszym porodem szybko się uwinęła..o 23 odeszły wody a Karolek urodził się o 0.50:-D

u to szybko sie uwinela na maxa! co do raczek to julka poki co prawa raczka wszystko chce zlapac... a czasami dwoma takze po schemacie ktory marta podala trzeba czekac do 4 roku minimum ahahha ja sie nie martwie.... i leworeczni daja sobie niezle rade!ja mialam w klasie leworecznego kolege ktory pisal najladniej w klasie itp:-)

co do porodow to wlasnie rozmawialam z kolezanka ktora jest w naszym nieszczesnym szpitalu!!!! miala termin na 24 czyli jest juz grubo po!!!!!!!!!! dzis miala miec cesarke lub kroplowke bo tetno dziecka bardzo spadalo i co???? i nadal czekaja i nic jej nie robia!!!!!! bedzie tak samo jak ze mna!!!!!!!

reklama
Luuuuzna to powinno Cie zainteresować, resztę Dziewczyn też;-)

Fazy lateralizacji:

12 tygodniowy niemowlak - do pokazanego przedmiotu wyciąga obydwie rączki. Lewa i prawa strona się zmienia, najpierw jedna jest aktywna, potem druga. W tym wieku nie rozwinęła się jeszcze zdolność do kontrolowanego wyciągania rąk i chwytania.

16 tygodniowy niemowlak - w tym wieku dzieci preferują zwykle lewą ręką, co nie przesądza o tym czy będzie lewo- czy praworęczne.

20 tygodniowe dziecko - nie zmienia rączki podczas testów, przy czym nadal najczęściej preferują lewą rękę.

24 tygodniowe dziecko - jednostronność przestaje obowiązywać, dziecko sięga po podawane przedmioty obydwoma rączkami na zmianę.

28 tygodniowe dziecko - dzieci znów stają się jednoręczne, na tym etapie wybierają prawą rękę. Czasem używa lewej rączki, lub chwyta podawane przedmioty obydwoma. Maluch eksperymentuje obydwie możliwości.

32 tygodniowe dziecko - znów jest oburęczne.

36 tygodniowe dziecko - jest jednostronne, z preferencją lewej rączki.

40 tygodniowe dziecko - jest jednostronne, z preferencją prawej rączki.

48 tygodniowe dziecko - niektóre maluchy jeszcze decydują się na użycie lewej ręki, jednak prawa strona dominuje.

5 tygodniowe dziecko - u większości dzieci dominuje prawa rączka.

Po ukończeniu okresu niemowlęctwa dziecko jeszcze wielokrotnie będzie zmieniać rączki. W wieku ok. 80 tygodni znów można obserwować używanie dwóch rączek.

W wieku 2 lat dominuje prawa rączka.
W wieku 2,5 - 3 lat dzieci przechodzą ostatnią fazę oburęczności.

W wieku ok. 4 lat dziecko ostatecznie decyduje się na wybór preferowanej rączki. Ta skłonność z wiekiem staje się coraz wyraźniejsza.

W wieku ok. 8 lat może z pewnością określić czy dziecko na resztę życia pozotsanie lewo- czy praworęczne.

u to szybko sie uwinela na maxa! co do raczek to julka poki co prawa raczka wszystko chce zlapac... a czasami dwoma takze po schemacie ktory marta podala trzeba czekac do 4 roku minimum ahahha ja sie nie martwie.... i leworeczni daja sobie niezle rade!ja mialam w klasie leworecznego kolege ktory pisal najladniej w klasie itp:-)

co do porodow to wlasnie rozmawialam z kolezanka ktora jest w naszym nieszczesnym szpitalu!!!! miala termin na 24 czyli jest juz grubo po!!!!!!!!!! dzis miala miec cesarke lub kroplowke bo tetno dziecka bardzo spadalo i co???? i nadal czekaja i nic jej nie robia!!!!!! bedzie tak samo jak ze mna!!!!!!!

Dzięki Martuś :tak:
A co do leworęcznych:
Leworęczni zarabiają więcej, ale żyją krócej - Ciekawostki - Fakty w INTERIA.PL

Ja to bym się cieszyła, jakby leworęczny był :-) Nawet bardzo; Ale moja mama jakoś z innej epoki jest i to jej się nie podoba :eek:

Do góry