reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
o prosze... co do odprawy też nie wiedziałam....
ehhhh to jak co to te mam jej sama powiedzieć żema mi odprawę dać??
i ile wogóle się należy??
no wiem że musze uważac co podpisuje..
ja mam nadzieję że mi odda te składki...

a nie pisałam jej listu bo nie wiedziąłam że trzeba, jak jestm na full time zatrudniona a ona podpisywała dla maternity że po 7 maja jak mi się kończy to wracam dalej do pracy na full time
więc myślałam ze to oczywite

kamcia tutaj pisze coś takiego:
Powrót do pracy: Pracownica jest zobowiązana do powiadomienia pracodawcy o zamiarze powrotu do pracy z wyprzedzeniem co najmniej 4 tygodni.

Zastosowanie się do wymogu powiadomienia jest istotne, gdyż niedopełnienie go może skutkować utratą uprawnień.

po za tym nie każdy się kwalifikuje na odprawę :no::no::no:
Warunki uzyskania odprawy-Information from CitizensInformation.ie

No właśnie doczytałam.Czyli nie dałaś jej powiadomienia,że wracasz,wedle prawa miała prawo tak postąpic.
Ale licząc maternity i healt and safety no i składki z 2008 roku kwalifikujesz się na zasiłek dla bezrobotnych.
Idź jutro z rana do socjala i się zapytaj czy masz wystarczająco składek na jobseeker.powinnaś miec.
Musisz miec 104 składki i w roku podatkowym 2008 uzbieranych 26 składek.
http://www.citizensinformation.ie/c...k-dla-bezrobotnych-w-irlandii?set_language=pl
A ją zgłoś do right commisionera no i staraj się o odprawę.w linku jest napisane co i jak.
powodzenia ;-)

Ostatnia edycja:
No właśnie doczytałam.Czyli nie dałaś jej powiadomienia,że wracasz,wedle prawa miała prawo tak postąpic.
Ale licząc maternity i healt and safety no i składki z 2008 roku kwalifikujesz się na zasiłek dla bezrobotnych.
Idź jutro z rana do socjala i się zapytaj czy masz wystarczająco składek na jobseeker.powinnaś miec.
Musisz miec 104 składki i w roku podatkowym 2008 uzbieranych 26 składek.
Zasilek dla bezrobotnych w Irlandii-Information from CitizensInformation.ie
A ją zgłoś do right commisionera no i staraj się o odprawę.w linku jest napisane co i jak.
powodzenia ;-)
czyli ze moze jak postąpić??
nie płacic mi składek czy mnie zwolnić??

no o składki to możesz ją do sądu podac przez right commisionera,ale to,że nie dałas jej odpowiedzi,że wracasz do pracy to już Twoja wina niestety.:sorry2:
W tej sprawie ona ma asa w rękawie :sorry:

reklama
no o składki to możesz ją do sądu podac przez right commisionera,ale to,że nie dałas jej odpowiedzi,że wracasz do pracy to już Twoja wina niestety.:sorry2:
W tej sprawie ona ma asa w rękawie :sorry:
na tym to mi aż tak nie zaleźy bo i tak nie mam z kim małej za bardzo zostawić , ale zależy żeby mi zapaciła te zaległe składki , żebym mogła iość chociaż na socjal...:tak:

Ostatnia edycja:
Do góry