reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Dzięki raz jeszcze:)))Co do twojej sprawy-wyślij wszystko co możliwe.Papier mówiący o Twojej rezygnacji tylko Ci pomoże,choć całkiem możliwe,że karzą Ci ponownie spróbować po rezygnacji-i wtedy marne szanse żeby nie przyznali:)
Mój J składał też papiery na Fis i dostał chyba taki sam list-o mój payslip albo P45,ale im odpisał,że składaliśmy podanie kiedy byłam na macierzyńskim i ten stan rzeczy powinni brać pod uwagę:/A nie stan nieobecny-czyli ile miałam zanim złożylismy podanie...Pokręciłam znowu,ale chyba wiesz o co chodzi

reklama

lubiczanko-ja mysle ze oni kombinuja w ten sposob:chca sprawdzic ile zarabialam przed bo mysla ze wroce do pracy po bezplatnym..stad prosba o payslipy...Nic mi nie mow o ponownym skladaniu-to juz i tak 2gie podejscie :/
anineczko-jak mielismy mc?-co masz na mysli?A.dostal taki papier,ja tez z reszta:tak:I co z nim zrobic?

zwrot income levy nalezy sié tym osobom,ktore placily ten podatek i mialy Medical Card.Zwrot nalezy sié wlasnie za ten okres co posiadaliscie MC i placiliscie podatek.
Idziesz z tym papierkiem do Tax office i oni dadzá ci formularz,ktory trzeba wypelnic i wtedy zwrócá kaske za ten czas.
Generalnie zwrot income levy i prsi nalezy sie osobom,które mialy lub majá mc a placá income.Po prosty w trakcie posiadania mc nie powinno sié placic prsi i income levy.

jesli posiadasz MC to mozesz miec równiez zwrócone prsi.

PRSI - od niego zależą świadczenia społeczne

taaa...jakis czas temu mimy skladac i na luzaku poszlismy do GP w Galway,a do MC trza miec do lekarza max 8mil bodajze:dry:Mielismy poszukac w Tuam i do tej pory tego nie zrobilismy, bo ciezko sie wybrac.Ale teraz na bank po przeprowadzce poszukamy GP w Athenry i zlozymy:tak:Moze ktos ma namiar na dobrego?:sorry2:
Wczesniej MC nam sie nie nalezala:dry:zarabialam wiecej niz A. i dziecia nie bylo...

Dziewczyny, czy moze ktoras z Was orientuje sie, jak wyglada sprawa ubezpieczenia zdrowotnego w Pl dla mnie (jako osoby pracujacej w Irl) i mojego synka? Jedziemy do Pl na jakis czas i zastanawiam sie, co w przypadku, gdybym chcial/musiala isc do lekarza. Oboje mamy wyrobione europejskie karty ubezp zdrow, ale tutaj powiedzieli mi, ze one sa tylko na wypadek emergency. rozumiem wiec, ze nie moge sobie z wlasnej woli isc do np okulisty bezplatnie, tak? Wiecie moze jak to dokladnie wyglada? bo chcialabym Mlodego przebadac od stop do glow i nie wiem z ktorej strony sie za to zabrac, znaczy czy od razu uderzac prywatnie, czy moze jednak panstwowo sie da chociaz czesc zalatwic.

ps-czy mozecie mi polecic jakiegos GP u Dublinie (najlepiej w centrum) ktory przyjmuje w ramch MC? bo wlasnie zabieram sie za wypelnianie aplikacji...

Ostatnia edycja:
Madbebe - moja była współlokatorka miała GP w Athenry (i dalej ma) i była bardzo zadowolona, więc jak chcesz, to mogę zapytać o jego nazwisko i adres. ponoć bezproblemowy facet, który zawsze chce pomóc (jej córka wiecznie chora)
Aga2010 - wiesz co - ja też mam tą europejską kartę i ostatnio jak byłam w PL, to bez problemów poszłam sobie do przychodni, żeby skontrolować małego. i potem poszłam jeszcze raz, bo Igor załapał jelitówkę. i nikt mi nie powiedział, że to w razie emergency...

a ja dostałam becikowe :tak: kaska wpłynie mi na konto pod koniec czerwca.

reklama
Aga2010 - wiesz co - ja też mam tą europejską kartę i ostatnio jak byłam w PL, to bez problemów poszłam sobie do przychodni, żeby skontrolować małego. i potem poszłam jeszcze raz, bo Igor załapał jelitówkę. i nikt mi nie powiedział, że to w razie emergency...
aha, super. a kazali Ci wogole te karte pokazywac? bo ja siostra pow, ze dzieci z pl obywatelstwem tak czy inaczej sa objete ubezp, wiec zast sie, czy jak ja bym chciala, to robiliby mi jakis problem...

Do góry