olcia23
list mama '05
A ja dzis normalnie sily na nic nie mam mam wrazenie jakbym miala zaraz zemdlec
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Na pocieszenie moge Ci powiedziec , ze pierwszego syna rodzilam sn bez znieczulenia , drugiego mialam cc i gdybym miala przy trzecim wybierac to wybieram SN bez znieczulenia. Ten bol przy sn nie trwa dlugo i jest do zniesienia, a po porodzie czujesz sie wprawdzie slabo ale super, natomiast po cc - dla mnie pierwsze 4 doby tragedia.
Jesli masz zamiar karmic piersia to ci sie przyda podwojnie podkladasz ja pod plecy i pod reke i jest super wygodnie ( w szpitalu mielismy takie) Po za tym w szpitalu pokazano mi jak mozna na niej ukladac dziecko. Zginasz w pol robisz takie mini gniazdo i kladziesz bejbika jak w lezyczku.
Kochana twoje posty brzmią tak jakbyś dwa fakultety skończyła- ginekologię, pediatrię a i jeszcze psychologię, zazdroszczę i podziwiam za taką wiedzę.Uff, przeczytałam wszystko :-)
Rzeczywiscie dziwny dzien- zadnych urodzinek
Moze cos w nocy ruszy ? ;-)
Dagno= w tym wlasnie rzecz, ze bada mnie juz 3 lekarka, wszystkie one z mojej poradni, lacznie z moja mama, ale nie lubimy sie z mama badac ani leczyc, wiec chodze do innych, tyle ze boja sie juz uderzyc z antybiotykiem, bo 20 sierpnia mialam na angine i potem byla drozdzyca w buzi i na gardle, moze to te grzybko mnie oslabily i teraz maly wirus okazal sie byc super upierdliwy. Dlatego teraz tylko biopharox ale widze ze jednak powoli ale cos dziala i oby, bo mamchce byc zdrowa na porod i basta!
Kerna- jestem myslami i sercem z Wami, domyslam sie ze bardzo sie martwicie, jak kochajacy rodzice...to sie niestety dosyc czesto zdarza- zlamania o raz porazenia splotu barkowego. Moim skromnym zdaniem poród dzidziusia powyzej 4 kg powinien byc rozwazany z CC , bo to jednak duze dziecko a kanal mamy nadal taki sam i roznie to bywa, zwlaszcza jak jeszcze wywoluja i idzie wszystko szybciej nie jak natura chce.
Tymczasem trzymam z dziewczynami magiczne kciuki za pomyslne wyniki badan splotu barkowego, wiem ze regeneracja trwa sporo- u mnie doroslej kobiety trwala 9 miesiecy, u maluszkow trwa wiele krocej. Ale rehabilitacja i leki dzialaja cuda- mnie ratowal Nivalin i rehabilitacja w wodzie- plywanie mnie szybko na koniec uleczylo. A juz mnie chcieli na rente wyrzucic.Reka mi wisiala bezwladnie od lokcia w dół, ale obeszlo sie bez zabiegu.
Kerno badz dzielna i nie smutaj przy malutkiej! To nie jest koniec swiata, chociaz bardzo przkre dla mamusi gdy malenstwo niedomaga, rozumiem i to bardzo Kochanie.
Czy wyciskali Ci malutka z brzuszka ? Czy samo tak poszlo, bo miala raczke przodujacą?
Witaj Clio :-)
Ja mam urodzic w okolicy 12-14 przez CC, a jak bedzie dowiem sie jutro na wizycie
Trixi- dziekuje :-) Och, jak bardzo chce slyszec rowniez te dobre wiesci po CC- jakos nastwiona bylam na SN- ze szybko i rzem i bez szycia....a tu operacja na brzuszku, ale nie ja pierwsz i nie ostatnia , wiec damy rade :-) DZIEKUJE !!!!! :-) Ucalowania dla Kasienki! :-*
Witaj wsrod Wzresniówek :-)Rozgosc się, my w polowie w dwupakach, albo z przewaga juz narodzonych maluszkow, chyba tak
Monia, ja tez mialam 3x badania prenatalne, co 2 tyg USG standard i byly 2 nerki i reszta Ok, ale to tylko sprzet, a czasem natuta plata takie figle, bo moglo byc widac nerki 2 a okazuje sie ze jedna tylko czynna druga zanika i jest w sumie jedna. To nie rzadkie - duzo widzialam niesymetrycznych narzadow czy odwrotnie ulozonych w organizmach maluszkow. U mnie w klinice jest wiele oddzialow tzw patologii noworodka, i wierzcie mi...gdybym wszystko brala do serca to chyba bym dzieci nie miala wcale. Ot, tak sie dzieje ale to nie jest wielki problem, jedna nerka potrafi pieknie i dlugo normalnie pracowac za dwie, czasem ludzie nie wiedza ze maja jedna, albo serce po prawej stronie. :-)
Calineczko- trzymam kciuki za pomyslne karmienie, jedna nerka to taka uroda synusia, oby roslo mu sie zdrowo i wszystko bylo OK, jestem przekonana ze tak wlasnie bedzie.Czasem lepsza jedna zdrowa nerka- niz dwie chronicznie chore. A paluszki to bedzie kosmetyczny zabiego, skoro to tylko skórka je łączy. Widzę, ze podchodzisz do tego ze zdrowym rozsadkiem i taka postawa jest bardzo Ok, bo coz mozemy wiecej na dzisiaj zrobic? Tupac i plakac? Godzimy sie z wieloma rzeczami, na ktore nie mamy wplywu.
Saraa- a ta dziurka o ktorej piszesz na serduszku Maksia, to niedomkniety otwór Bottala? Bo tea dziurka w sercu- te otwór wlasnie jest normalny w okresie prenatalnym i na USG w ciazy widac wlasnie dziurke- bo ona ma byc, po porodzie do kilku godzin, dni otworek powinien sie zamknac, i przejsc na krazenie poza prenatalne, jednak czasem zostaje dluzej albo zawsze i wtedy robi sie czasem zabieg , ale nie jest to bardzo powazna sprawa jesli to tylko przetrwaly otwór przewodu Bottala. Wiele dzieci ma ten otworek nawet do 1 roku zycia i wtedy rozwaza sie czy operowac czy czekac jeszce troche.Sporo tych dziurek u niemowlaczkow, duzo tuz po urodzeniu konsultuje sie u kardiologów, i oby Maksiowi sie dziureczka zarastala sama :-)
Angelus- fajnie ze sie odzywasz, myslalam wlasnie o Twojej Wiktorii, jak jej obojczyk...ale widze ze jestes optymistycznie nastawiona, usmiechnieta i w ogole szczesliwa Mamusia- milo sie czyta takie posty! :-) Caluski dla Was i wszystkich rozpakowanych juz Mamuś :-)
Zmykam juz spac, poczytalam, napisalam i znowu bede za wami tesknila, do jutra wieczorka...bo o 17 mam jeszcze wizyte i dam znac , co i jak :-) Malutka pieknie dzisiaj kopie :-)
Dobranoc!!!
Ginka na pewno rozpozna, pewnie to fałszywy alarm.dziewczynki przepraszam ze tak tylko o sobie ale cholerka nie za bardzo mam czas na nadrobienie zaległości(((
mam do Was pytanko, czy lekarz bedzie potrfiła ocenic czy wyciekają mi wody?? bo dzis na 17 mam wizyte a od wczoraj co chwile mam wilgotne majtki tak jak bym popuszczała- a przeciez tego nie robie :/
wiem ze sa specjalne testy ale.... kurcze krucho z kasą(
Oj coś mi się zdaje ,ze możesz być kolejna...hej
ja dzisiaj ledwo zyje po nocce..od 4 rano mialam bardzo bolesne skurcze jak na miesiaczke ale nieregularne (10,12,17,20) i jestem zszokowana ze to tak boli i jeszcze w przerwach skurczu maly wiercil sie niemozliwie..nie chce wiedziec jak bola porodowe;/ wogole to modlilam sie zeby do rana wytrzymac ale teraz wracaja;/ ja jeszcze nie chce rodzic..boje siea z drugiej strony wizyta za 10 dni a ja martwie sie czy z malym wszystko ok..
pozniej Was poczytam..jestem jakas poddenerwowana;/
Jestem, fajnie ,że pamiętasz...ja też sie boję, bo tak na prawdę nie wiem co mnie czeka.. dziś w nocy jak nie mogłam spać to sobie pomyślałam "niech sie zacznie" .. do rana mi przeszło... :-) strasznie chciałabym urodzic w nocy... ja w dzień po prostu nie mam siły... źle sie czuję a wieczorem i w nocy da się przeżyć... a poza tym nikt poza M by nie wiedział, ze pojechałam... i miałabym święty spokój...
a gdzie Monia????
A tam gdzie ja dziś byłam tych podusi brak, a taj]k się nastawiłam...ach warszawka wszystko wykupią....Czesc Dziewczyny!
Dzis cos spokojnie .
Powiedzcie czy ta poduszke rogal warto nabyc? tez widzialam w Kauflandzie ale sie zastanawialam czy kupic czy nie - przydaje sie to ?