reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Pierwsze Urodzinki Naszych Pociech :)

kurde spróbuję biszkopt 2x przełożę bitą śmietana ale na wierzch nie dam włożę tylko do środka i zobaczymy

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
a na góre co ?? sam lukier?? nie bedzie sie trzymał :/ dałam wczesniej pzepis na krem domowy wiec mozna zrobic porcje 1/4 i troche kremu wyjdzie a szybkos ie robi i posmarować nim ...

albo na próbnym zerknac co sie stanie z lukrem :/

Obudziłam sie i co zrobilam odrazu ?? :d Lecialam do lodowki zobaczyc jak krem ... nie jadłam jeszcze ale taki SZTYWNIEJSZY jest :) podoba mi sie konsystencja tego kremu ze jak poleje góre to on "zlewa sie" i nie widac pociagnieć łyzka :) zobacze jak w smaku i na ten decydowac sie bede :)
Kasiula ja poprosze dokładny opis jak to polewałaś (sposób, temperatura itd) że gładkie było

kilolku napisze napisze ......

jadlam ciacho ....

PYCHA BISZKOPT I KREM !!!!!! mam juz swój tort :)

O i wlasnie cie o to pytama na glownym:) hehe, czyli decydujesz sie na taki sklad:)

Ja wczoraj zrobilam tort - dokladnie biszkopt Ewelii (proporcje jak w przepisie) na blaszce okraglej 23cm, przekroilam na 3 czesci, przelozylam: biszkopt, masa kokosowa (z mniejsza iloscia wiorek niz w przepisie), biszkopt, masa brzoskwiniowa, biszkopt, masa kokosowa. Zastygl w lodowce na sztywno w formie do ciasta. Dzis rano wyjelam z formy i boki obsmarowalam masa kokosowa (zostawilam troche masy wczoraj w miseczce w lodowce). Wierzch jest gladziutki i twardy, wiec latwo juz bedzie przystroic.
A do dekoracji kupilam koraliki takie ozdobne w spozywczaku, mam tez taka mase wyciskana zeby napis zrobic, ale musze najpierw sprobowac na samej masie, bo jak sie cos rozmaze to wyjdzie lipa. No i mialam dekorowac czekoladkami rafaello, ale zapomnialam kupic hehe. Chyba ze maz po pracy kupi i doniesie:)
Kolezanki przychodza o 15.30, mam nadzieje ze sie ze wszystkim wyrobie do tej pory hehe.

jak ktos nie chce robic z lukrem, to ja kiedys robilam tort truskawkowo - bananowy dla szwagra, biszkopt - truskawki, na to bita smietana zafarbowana na czerowno, potem biszkopt, banany i bita smietana na zolto, biszkopt i gora jak na zdjeciu z truskawek, bitej smietany i takie kulki wyciete glaka do melona z bitej smietany z galaretka zolta i czerwona.

Załączniki

• 33.jpg
    33.jpg
    51,5 KB · Wyświetleń: 69
reklama
Pianistka FOTKE ZROB !! :)

Specjalnie dla ciebie, Kasiu:)
Dodam, ze to moj pierwszy tort w zyciu, przystrajany spontanicznie - zdjecie drugie zrobione jeszcze bez swieczki (na pozostalych widac ale daleko - swieczka byla w ksztalcie rozowego serca), no i boki byly pozniej bardziej obsypane, czego tez nie widac, bo koraliki byly drobniutkie:) na drugim przyjeciu musze sama zrobic zdjecia hehe:)

IMG_0183.jpgIMG_0119.jpgIMG_0184.jpg

Ostatnia edycja:
Do góry