reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wrzesień 2010...

dziś była moja mama bo z Miłoszem do lekarza trza byo iść, ma ropne migdały więc drugi chory :/
ale mama była świadkiem spazmów małego i od razu powiedziała że on kolki ma :/ Bo ani na rękach ani smoczek ani cyc nie ukoił dramatycznego spazmu :( A ja myślałam, że po prostu piersi w dzień nie chce.
I kupił T. Infacol podałam przed karmieniem i zaczął w trakcie bąki sadzić, co bąk to płacz i potem ładnie ssał cyca. I teraz grzecznie leży i gada po swojemu

reklama
Dziewczyny mam pytanie. Czy mozliwy jest nawal pokarmu w 5 tygodniu zycia dziecka? Jak sobie z nim poradzic? Mala ssie co 2,5-3 godziny, a ja po godzinie mam piersi twarde jak kamienie i mi z nich cieknie. Boje sie, zeby znow nie dostac zapalenia

Dziewczyny mam pytanie. Czy mozliwy jest nawal pokarmu w 5 tygodniu zycia dziecka? Jak sobie z nim poradzic? Mala ssie co 2,5-3 godziny, a ja po godzinie mam piersi twarde jak kamienie i mi z nich cieknie. Boje sie, zeby znow nie dostac zapalenia

Mozliwe jest! Ja wlasnie to przechodze... z tym, ze u mnie to maly zasypia przy cycku nie wypijajac tym samym wszystkiego i przez to robi sie zastoj. Odciagaj reszte laktatorem, bo inaczej bedzie klopot.

Dzieki dorotko :-)

Czyli na pneumokoki mlodsza tez szczepisz pozniej?
A na rota jest tylko jedna dawka?

na rota dwie
jak zaszczepisz mlodego hexa i rota to za 6 tyg ten sam zestaw hexa plus rota
tylko to dotyczy rotarixu-
jesli kupisz rotateq muszisz podac trzy dawki szczepionki

powiem Wam jak szcepilam starszą i podejzewam ze mlodszą podobnym systemem zaszczepie,chociaz waham sie bo teraz jest starsza kotra do przedszkola chodzi i troche o mloda sie boje
starsza szczepilam tak

najpierw rota plus hexa
za 6 tyg rota plus hexa

po 1 roku zycia meningokoki
(bo do 1 roku zycia trzeba podac dwie dawki)
i po 1 roku zycia pneumo 2 dawki

Dzieki Monia :-)

Pisalas dzis o spacerze i tak mi sie przypomnialo.. Kupilas w koncu ten czarny wozek, ktory wzbudzil jakis czas temu kontrowersje tu na forum? :-)
Nie, mamy granatową MURE 4, wiesz najpierw zamówiliśmy fotelik do auta maxi cosi- czarny i jakiś smutny mi się wydał, tak więc wózeczek granatowy, pierwsza klasa, normalnie moje 158 cm zamienia się w 180 cm jak z nim idę.W ogóle spacery z Lenką dają mi mnóstwo radości, czuję się taka dumna.

ojej!
to kiedy najlepiej zrobic pierwsza dawke rota???????ja myslalam , ze dopiero ok. 3 m-cy?
wlasnie przejrzalam irlandzki schemat szczepien i wychodzi na to ,ze 6w1 mam 3 razy, w wieku 2, 4 i 6 m-cy, ,pneumoki w wieku 2, 6 i 12 m-cy, oprocz tego jakies "meningococcal c " w wieku 4 i 6 m-cy i pare innych, ktore tez mi niewiele mowia, wiem, ze rozyczka, a reszte musze sie douczyc:)rota musze zrobic prywatnie w polskiej pzrchodni, bo wydaje mi sie , ze warto..a i pierwsze szczepienie mamy 29 pazdziernika dopiero, an gruzlice!no ale nie ma co sie tu sugerowac roznicami w szczepieniach, bo schemat szczepien obowiazkowych w danym kraju uwarunkowany jest od wielu czynnikow...

jestesmy po wizycie, maly w ciagu 2 tyg. przybral 520 g od wagi urodzeniowej, wiec pani doktor bradzo mnie chwalila za cycolenie:)wciaz jest troszeczke zolty, ale to moze sie utrzymac do 3 tyg. , minialne ilosci sluzu w kupie u niemowlat karmionych piersia jest zupelnie normalne - poza tym 2 tyg. niemowle wciaz sie oczyszcza, plamka na piersi to cos w tlumaczeniu na polski "znak truskawki", efekt porodu...ma zmalec, moje kOchanie tez ma malenkie zaczerwienienie na czolku, ale to gwarantuja mi , ze zblednie!oczywiscie dopoki nie ma typowych zatwardzen i kilkugodzinnych kolek, nie zalecaja stosowania zadnych kropli, nie mozna rozleniwiac ukladu trawienia maluszka "wspomagaczami", masaz brzuszka i cierpliwosc:)co do diety dla Mamy, niezmiennie jesc wszystko - urozmaicona i odpowiednio zbalansowana dieta - mamusia musi miec sile dla Maluszka!co do oczka i glowki w jedna strone tez mnie oczywiscie uspokoili - oczko ma jeszcze czas, a glowka to efekt ulozenia w brzuszku, ale mam powiedziec jutro na fizjoterapii ( ze wzgledu na stopki), to pokaza mi jak delikatnie masowac karczek...to tyle odpowiedzi , co do moich pytan!moze komus sie cos przyda, a na pewno warto porownac podejscie lekarzy w roznych krajach!

Magii - ja kladlam Malego na poczatku w lezaczku ( mam fisher price 3 w 1) i wydawalo mi sie, ze jest ok, bo mi bylo wygodnie, ale przyszla pielegniarka srodowiskowa i mnie ochrzanila, ae dopiero od 12 tyg, ze wzgledu na kregoslup, wiec teraz jak chcem mie c synka na dole, to ciagam go za soba w wozku:)

Ostatnia edycja:
Nie, mamy granatową MURE 4, wiesz najpierw zamówiliśmy fotelik do auta maxi cosi- czarny i jakiś smutny mi się wydał, tak więc wózeczek granatowy, pierwsza klasa, normalnie moje 158 cm zamienia się w 180 cm jak z nim idę.W ogóle spacery z Lenką dają mi mnóstwo radości, czuję się taka dumna.

:-) Ja tez uwielbiam chodzic z wozkiem :-)

Ale jeszcze pomecze Dorotke z tymi szczepieniami, jesli mnie nie zabije :-D hehe... Te meningo robi sie w tym samym momencie, co pneumo? Czy to moze da rade zrobic tez jakos 2 w 1 ?

reklama
Do góry