reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko dla maleństwa

bodzinka - gratuluję! czekam jeszcze na przylot mamy i wtedy ostatecznie będę wiedzieć, co brakuje z rzeczy koniecznych na dzień dobry:)
wanienka i przewijak czekają sobie w sklepie obok, bo ja nie lubię znosić do domu wszystkiego wcześniej... ale bym chciała zobaczyć ten przybornik jeszcze zawieszany

no i dziś się dogadałam z inną mamą i odkupię od niej chustę do noszenia, bo nie wiem gdzie jest moja (podejrzewam że z ciuszkami wydałam i ciuszki wróciły a chusta nie;-/!), a na poranne zaprowadzanie Wiktorii do przedszkola wydaje mi się dużo wygodniejsza niż wózek.

reklama
W koncu zaczelam prac :) To przy okazji nadrobilam ten watek :)

ja tez lubie Ikee walsnie ze wzgledu na to, ze jest duzo miejsc dla dzieci - np. w resturacja mozna spokojnie pogadac i zjesc, podczas gdy dzieciaki sie bawia :) teraz to ja tez mam dobrze, bo Ninka uwielbia zostawac w tej sali zabaw IKEA, gdzie dzieci sa bez rodzicow. wtedy mam godzinke dla siebie :D

Ja lubie Ikee, ale mam daleko. Podoba mi sie wlasnie to przystosowanie sklepu dla malych dzieci - duzo miejsc do zabaw. W restauracji kacik do zabaw, mikrofale, gdzie mozna odgrzac jedzenie w sloiczkach. Duzo udogodnien. Moze nie wszystko jest dobrej jakosci np. polki czy niektore meble, ale maja duzo fajnych pomyslow i rozwiazan. Ja bardzo lubie zwlaszcza dzial Kuchnie :-p Mam troche z tego dzialu rzeczy w domu i bardzo dobrze sie sprawuja.
Niektore zabawki dla dzieci, czy inne dodatki tez sa fajne :)

Polecam przejrzeć Allegro. W sklepie zupełnie nie opłaca się kupować - ceny 3-4 razy większe.
My mamy dość małe akwarium - ok. 55 litrów (60 cm długości i po 30 cm na głębokość i wysokość). Na Allegro daliśmy za nie 200 zł z całym osprzętem, próbkami jedzenia, akcesoriami do czyszczenia itd. Do tego trzeba jeszcze dodać koszt żwirku, roślinek i ewentualnych dekoracji (my mamy korzeń) - przy naszym mały akwarium wyszło za to 100 zł. No i rybki. Ale to już koszt od 2 do 10 i więcej złotych za sztukę. No i nie trzeba od razu całego stada kupować ;)

Ja bym chciała taką rybkę: Pokarm dla Kolcobrzuchow
Ma strasznie ładne oczka :) Tylko podobno jest dość drapieżna... Na tym filmie na przykład ok. minuty 2:20 zżera ślimaka - tylko dla ludzi o mocnych nerwach ;)

Ja tydzien temu zlikwidowalam moje 70 l. Rybki wydalam :/ Akwarium bylo tak stare, ze juz nie chcialam nikomu go dawac... Jest umowa z mezem ze moge sobie jakies male 30 l zrobic, albo cos takiego. Ale narazie widze ze sie wycofuje...

A te rybki co pokazujesz sliczne... ja sie zastanawiam co fajnego moge wlozyc do 30 l. Narazie przychodza mi na mysl tylko bojowniki - nigdy nie mialam, no ale moze jednak cos innego znajde na tak maly metraz...

tą kółkową kupiła nam Marcina siostra, tak się umówilismy, ale poszła w ludzi i nie wróciła ;-/
ja tutaj jestem bez maszyny do szycia, więc robótki domowe to ciężka sprawa.
A mamie nie chciałam dokładać roboty, bo i tak się nie może wyrobić z pracą, pakowaniem, szykowaniem na prawie miesięczny przyjazd do nas.
Mi było wygodnie z tą kółkową, ale na krótki czas - ona jest niby do noszenie do 12 kg, a Wiki szybko przybierała. Co prawda z niej robi się hamak i wytrzyma nawet dorosłego, więc to chyba bardziej jest zależne od wieku i pozycji noszenia i tego jak się ciężar rozkłada, bo to przecież głównie o to chodzi.
Teraz odkupię od koleżanki używaną chustę i tyle.

Ja tylko czekam na materac,bo zamówiłam wczoraj i raczej wszystko mam,a jak nie to wyjdzie w praniu co jeszcze potrzeba :) Teraz tylko czekać na maluszka :) Już za tydzień mógłby wyjść na spotkanie z rodzicami :)

Anka w takim akwarium to proponuję krewetkarium i ewentualnie 3-4 nanorybki typu rozborki. Jak się zdecydujesz daj znać odłowię Ci parę krewetek i jakiś korzonek i roślinkę. Fajne są kostki aquaela shrimp set - kompletny zestaw mały bez problemów. A jak wpadniesz po krewetki pokaże Ci naszą piwnicę gdzie w sumie pewnie z 2500 litrów wody a w nich dyskowce - weź męża na pewno się zarazi i pozwoli na duże akwarium :)

Też w zasadzie mam już wszystko. Brakuje tylko soli fizjologicznej, wody morskiej i termometru. Ale myślę, że z tym nie ma problemu i można kupić później. Zostało tylko spakować torbę, do której brakuje mi tylko podkładów, bo mam dostać od koleżanki, która kupiła dużą paczkę i ich nie wykorzystała.

reklama
Dla mnie brakuje fotelika, termometru i jeszcze dodatkowego przescieradła.
Dzisiaj byliśmy na zakupach to kupiliśmy kilka rzeczy.
parę dni wcześniej kupiłam prześcieradło frotte za 19,90 w carfurze.

Do góry