reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Karmienie i przepisy maluszków

yra u nas to wygląda tak:
7- kaszka 180ml
10:30 mleko 120 ml
11:15 jogurt
14:30 zupa
17:30 owoce
19:30 kaszka 150 ml z owocami i 60 ml mleka w butli

a jakbyś próbowała na noc podać większą albo bardziej sycącą porcje.

kurcze ja to nawet nie wiem jak oduczyć jeść w nocy bo moje dziecko samo z nocy na noc nie chciało jeść i się po prostu nie budziła

reklama
Monia w książce Tracy Hogg "język niemowląt" jest fajnie opisane jak eliminować nocne karmienia. Bodajże 6-miesięczne niemowle nie potrzebuje już nocnych karmień, a jeśli budzi się w nocy to jest to tylko przyzwyczajenie.

probowalam wyeliminowac drugie z tych nocnych karmien , ale jakos mi nie szlo. Wiercil sie, co chwila budzil.
Probowalam przez tydzien i odpuscilam, bo kurcze nie dawalam rady spac po 4 godziny..

yra u nas to wygląda tak:
7- kaszka 180ml
10:30 mleko 120 ml
11:15 jogurt
14:30 zupa
17:30 owoce
19:30 kaszka 150 ml z owocami i 60 ml mleka w butli

a jakbyś próbowała na noc podać większą albo bardziej sycącą porcje.

kurcze ja to nawet nie wiem jak oduczyć jeść w nocy bo moje dziecko samo z nocy na noc nie chciało jeść i się po prostu nie budziła

u nas nie pomaga dawanie bardziej sycacego.. poprostu wtedy zjada mniej.

Rozumiem, że mleko jest ble, ale inne rzeczy OK? A kaszki? To może dawaj rano kaszkę, potem deserek, obiadek, taki gęsty sok bobofruta owocowy, a wieczorem mleko. Spróbuj jeszcze powalczyć, bo co będzie jak Jaś się przyzwyczai do nonych karmień? Jak się urodzi drugie maleństwo to będziesz wyglądać jak zombie.

z moim M jest układ że wtedy on będzie wstawał do małego, podział musi być,

ja mam tak:

9. kaszka

wtedy od 11 do 13 śpi

po 13 obiadek

przed 16 deserek

wtedy od 16 do 18 śpi

wtedy ok 20-21 mleko

a i tak się w nocy budzi na mleko

różne godziny więc kwestia to nie jest przyzwyczajenia

Ramari to super.
och, moje juz 8,5 miesiaca i co... 2 razy je.
ale i tak jest w miare, bo je i zasypia.
niedawno kilka nocy to bez przerwy plakal w nocy... to dopiero byla masakra.

Monika żeby nie było, że mam tak kolorowo to ostatnio Przemcio budzi się w nocy z płaczem. Myślę, że to zęby bo nie mamy jeszcze ani jednego. Daje wtedy smoka i jest ok. I tak mam super, moje dziecie to żywe złoto :)
yra to dobrze, że macie podział :) Gorzej jak mąż będzie w nocy w pracy, no chyba, że nie jeździ w nocy. Z tego co piszesz to nie je wcale tak malusio, a może kaszka na noc załatwiłaby sprawę? Może w nocy zamiast mleka dawać mu wodę i przechodzić do coraz mniejszych ilości. Może wtedy się odzwyczai.

reklama
o kurcze, jak czytam, że wasze jedzą po 150 gęstej kaszki, to mi sie ryczeć chce :-( moja na śniadanie zje gestej kaszki na 60 mleka+pól banana+pół słoika owoców. może to i wyjdzie koło 100ml... ale nigdy nie je wszystkiego, pól, albo 3/4 na maksa :-(

w ogóle strasznie jest wybredna, mało je, zje kilka łyżek i jej to starcza, więc ja to moje npcne karmienie traktuję jak szczęście, bo wtedy wypija 210 mleka bez protestu.

Do góry