reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Julia28- ja dzis wlasnie wyslalam dokumenty o drugi paszport i nie dolanczalam naszych paszportow, tylko forme, zdjecia i stary paszport dziecka :) mam nadzieje, ze niczego nie beda chcieli wiecej bo i po co im skoro to tylko wymiana na nowy, ale tutaj nigdy nic nie wiadomo:baffled:
dzieki za odpowiedz bo wlasnie sie tak zastanawialam czy wyslac czy nie:-)ale tak jak mowisz u nich nic nie wiadomo;-)

reklama
Nie wiem czy kupowała któraś z Was wczoraj Irish Independent, bo był dodatek 32-stronicowy IRELAND'S FOUR-YEAR PLAN;-)
Plan na przyszły rok to:

• Minimum wage reduced by €1 to €7.65
  • Site tax - "fixed local service contribution" - of €100 a year
  • Capital spending budget cut by €1.8bn
  • Health spending cut of €746m
  • 1,200 teachers face chop
  • Social Welfare cuts of €760m in Budget
  • 10% reduction in pay of all new entrants to public service
  • Phasing out of income tax relief for rent on private accommodation
  • Cap on amount of income you can claimpension tax relief on cut from €150000 to €115000
  • Income tax relief for trade union subscriptions to be abolished
  • Public pay bill cut to €15.7bn, down from €16bn in 2010
  • 3300 public sector jobs to go
  • €100m cut in annual cost of public service pensions
  • New pensions scheme for new public service entrants
  • Over 65s to pay for a passport
  • Changes to Child Benefit scheme
  • DART Interconnector and Luas projects postponed
Z dodatkowych rzeczy wartych uwagi to VAT ma wzrosnąć z 21% do 22% w 2013, a w 2014 do 23%:sorry2: Jest też o opłacie za wodę, ale ma być przyznane 40l/osobę/dzień bezpłatnie, a za każdy litr powyżej będzie jakaś opłata. Jeżeli chodzi o CB, to faktycznie ma być obcięty, ale będą dopłacać rodzinom o niskich dochodach, ale nie wiadomo jakie limity ustalą:sorry2: Tak czy inaczej tną wszędzie gdzie się da:sorry2:

Nie wiem czy kupowała któraś z Was wczoraj Irish Independent, bo był dodatek 32-stronicowy IRELAND'S FOUR-YEAR PLAN;-)
Plan na przyszły rok to:

• Minimum wage reduced by €1 to €7.65
  • Site tax - "fixed local service contribution" - of €100 a year
  • Capital spending budget cut by €1.8bn
  • Health spending cut of €746m
  • 1,200 teachers face chop
  • Social Welfare cuts of €760m in Budget
  • 10% reduction in pay of all new entrants to public service
  • Phasing out of income tax relief for rent on private accommodation
  • Cap on amount of income you can claimpension tax relief on cut from €150000 to €115000
  • Income tax relief for trade union subscriptions to be abolished
  • Public pay bill cut to €15.7bn, down from €16bn in 2010
  • 3300 public sector jobs to go
  • €100m cut in annual cost of public service pensions
  • New pensions scheme for new public service entrants
  • Over 65s to pay for a passport
  • Changes to Child Benefit scheme
  • DART Interconnector and Luas projects postponed

Z dodatkowych rzeczy wartych uwagi to VAT ma wzrosnąć z 21% do 22% w 2013, a w 2014 do 23%:sorry2: Jest też o opłacie za wodę, ale ma być przyznane 40l/osobę/dzień bezpłatnie, a za każdy litr powyżej będzie jakaś opłata. Jeżeli chodzi o CB, to faktycznie ma być obcięty, ale będą dopłacać rodzinom o niskich dochodach, ale nie wiadomo jakie limity ustalą:sorry2: Tak czy inaczej tną wszędzie gdzie się da:sorry2:
dzis koleanka mi mowila ze 5% ma byc obciety child benefit:)

witam.
z tego co moj maz mowi to nastepny rok bedzie bardzo trudny dla wszystkich,u nich recesja tu byla jakies 20 lat temu i bylo trudno teraz ma byc jeszcze gorzej.tylu moich znajomyc powrocilo do polski,a w polsce tez sie nie zbyl przelewa.kazdy tylko czeka na ten budzet w grudniu,i sie wszystko okaze.
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
reklama
Kurde az ja sie zaczynam bac co to bedzie!
Chyba nie dlugo co niektorzy beda musieli pakowac walizki i fruuu do Polszy....np...my:sorry:

Kurcze a czy w tej Pl lepiej jest? my mamy paru znajomych którzy zjechali, nio i z powrotem wrocili. A gdy ogladamy wiadomosci z Pl i polityków to az cisnienie podskakuje. Wczoraj gdzies mi wpadl w ineternecie artykul ze w pierwszej dekadzie 2010 iles tam tysiecy IRLANCZYKÓW wyjechalo do USA, KANADY, AUSTRALII w poszukiwaniu pracy bo tu kryzys.
Wczoraj z M stwierdzilismy ze jak bedzie coraz gorzej tutaj to chyba i nas to czeka.... No nic poczekamy zobaczymy

Do góry