reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaczki inne niż mleczko

napisze wam jak jest w Holandii:

dla dzieci od 6-7 miesiąca.
4-5 karmienie butelką(700-800ml/24h)
1 kromka chleba razowego(do ssania)
1 owoc
3 łyżki rozgniecionych warzyw
1-2 łyżki rozgniecionych ziemniaków, biały ryż lub makaron
ewentualnie 1 łyżka rozgniecionego mięsa
1 łyżka oliwy lub masła

do 6 miesiąca nic sie nie podaje oprócz mleka, jeśli dziecko potrzbuje to dodać można raz kaszki.

(ja i tak robię wg polskiego schematu)

reklama
Goyap, Ninka urodziła się o 11.31 więc troszkę przed Twoją Amelką:)
co do jedzenia to Nina je tak:
7- 100 ml mm
9- 150 mm
12- mały słoiczek obiadku
14.30- 150 mm
17- deserek w słoiczku
19.30- 130 ml kaszki
Wychodzi więc 5 posiłków plus owocek. Z czasem wyeliminuję pierwsze karmienie żeby śniadanie jadła o 8 w żłobku ale na razie wydaje mi się, że jest za mała żeby po obudzeniu nie wypiła choć trochę mleka.

Ostatnia edycja:
Moja Nadia nie zje wiecej niz 120 ml , Nie robie wiecej bo wiem ze zawsze zostawi.Dzisiaj nad ranem zrobilam jej 150 ml i zostawila z 50 ml.
Nasz schemacik:( pi razy oki )
6-7: mleczko 120 ml pozniej idzie sobie spac
10-11:120 ml zabawa i spanie.
W zaleznosci o ktorej wstanie:(12-13) obiadek zazwyczaj zje pol sloiczka.
okolo 15. mleczko 120 ml
16.30-17 desereck lub kaszka wymieszana z owocami
okolo 20.00 kaszka na dobranoc bobovity ( nie codzienne)

tak z 2 razy w ciagu dnia do mleczka dodaje kleiku ryzowego , plus od wczoraj 2 chrupki kukurycziane zjadla :-)

Herbatka rumiankowa lub soczek jablkowy

aaaa oprocz tego w nocy 2 pobudki takze tez mleczko.

Mniej wiecej tak to u nas wyglada ;-)

Ostatnia edycja:
W uk tez jedzonko wprowadza sie od 6go miesiaca, ja zaczelam wprowadzac 3 dni temu i to co podalam bardzo Danielowi smakuje. Na poczatek daje 4 lyzeczki.

Olcia, pisalas, ze w uk nie ma duzego wyboru, ja kupilam kilka produktow z Ellas kitchen i Organix. Polecam szczegolnie ellas kitchen, bardzo duzy wybor :) jedzonko nie jest w sloiczkach, tylko w tubkach (saszetkach) wejdz sobie na ich strone i sprawdz ;)

Organic Baby Food Products | Organic Kids Food | Our Baby Foods

Kubie nie smakują chrupki kukurydziane. Wczoraj dawałam i dzisiaj, posmakował i wyrzucił z rączki. Zresztą kleik kukurydziany też mu nie podszedł.

Poza tym ciąg dalszy płaczu przy jedzeniu. Dzisiaj udało się mu podać obiadek, bo włączyłam jakieś mp3 z telefonu.

Gosia, u nas też płaczki przy jedzeniu, i w ogóle jakaś awersja do owoców, które wcześniej wciągała w miarę ładnie
a je niewiele
7 - 80 ml mleka
9.30 - próba z owocami, pół słoiczka, nieraz cały, a nieraz wcale
11 - kaszka na mleku ( 80 ml przy dobrych wiatrach)
14 - zupka ( przeważnie cały słoiczek 120 g, albo 3/4)
17 - mleko 120-150 ml
19.30 - 130 ml mleka z kleikiem

Chrupki kukurydziane przetestowane. Smakują. Albo są po prostu ciekawostką ;-) A najlepsze jest to, że ja jej podaje chrupka do rączki, a ona otwiera buźkę. Ale w końcu wzięła w rączkę i pakowała sobie do buzi.

nasz schemat (mleko jest z piersi, miarki nie posiadam ;-) ale jest różnie, czasem tylko się napije, innym razem zje porządnie):
ok. 7 mleko
ok 10 mleko i kaszka z owocami (daję mniej więcej trzy łyżeczki kaszki i 1/4 słoiczka owoców) - lada moment będzie tylko kaszka (z tym, że więcej)
ok. 13 obiad (raczej cały słoik) + zapicie mlekiem - wkrótce w miejsce mleka wejdzie inna "zapitka"
ok. 15 mleko
ok. 17 mleko
ok. 18 reszta owoców ze słoiczka - my w tym czasie jemy obiad, tzn. mąż je, Mała wcina owoce, a ja na końcu ;-)
ok. 19 mleko
ok. 22 mleko
w nocy 1x mleko

ps. w realu promocja dużych słoiczków hippa i coś z deserów gerbera

reklama
Do góry