reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

wrzesień 2011

Nalka, Mambusia to i ja należę do grona wyrodnych matek bujających dzieci w leżaczku nogą:-D:-D ale chociaż nogi coraz chudsze od tego:-D a Mambusia jak mogę to proszę o książkę, zreszta napiszę na priv
Magda zdrówka życzę, ja już łykam Iskiale coś poprawi odprność
bluetooth jaka zdolna córeczka, a ile miarek dajesz małej do 150ml, mój teraz wcina 7x na dobę 120ml tak po 3,5 miarki, ale mam zamiar zmniejszyć do 6 posiłków

reklama
Dziewczynki jeszcze raz dziękuję za słowa otuchy - jesteście kochane :-)

Zdecydowanie rządzi tu stara szkoła. Kazał odstawić wszystkie medykamenty, zostawić tylko wit. D i podawać do tego 2razy dziennie biogaję.

no to mogę też być lekarzem :-) ja tylko to podaję Alutkowi i kolek nie ma.

Na 120 - 4 miarki a na 150 - 5 :-)

to tak jak ja ale do 150 ml jeszcze nie doszliśmy...max 120 ml.

jeszcze raz polecam MM Gerber - Alutkowi służy najbardziej a testowaliśmy Enfamil, Bebilon HA i zwykły, Nan, Humana premium i Hipp Biocombiotic /ten Hipp też był ok/.

No mój smyk, po kąpieli i karmieniu i odłożeniu do łóżeczka znowu zrobił alarm, choć spał mi już na rękach. No ale po godzinie brania na rękę i uspakajaniu, w końcu zasnął i śpi już 23minuty;), więc mam nadzieję,że już prześpi chociaż te 3 godziny.

Bluetooth, mój synuś tez będzie dwujęzyczny. Już teraz tatuś mówi do niego w swoim języku, a ja w swoim, a i pewnie język angielski też wejdzie do naszego życia. Czytałam,że dzieci wielojęzyczne troszkę później zaczynają mówić, ale za to bardzo szybko łapią z kim i w jakim języku powinno rozmawiać.

My też bujamy małego nogą, albo jedną ręką obsługuję myszkę a drugą bujam Karimka;).

Aha no i co do norm to maluchy powinny przybierac ok. 200 gram na tydzien a jesli chcecie wiedziec ile MM nalezy dawac w dziennym bilansie zapotrzebowania niemowlecia to wystarczy podzielic obecna wage szkraba przez 6 ( tak zaleca moja polozna). U mnie np obecnie to bedzie 5150gr /6 =858 czyli ok 900ml dziennie powinien zjadac moj Lenkowy glodomor :-) Oczywiscie to nie znaczy zeby wmuszac w dziecko mleko. To jest bardziej orientacyjnie dla nas abysmy wiedzialy ile ml mleka podawac majac na uwadze ilosc posilkow jaka przyjmuje dziecko dziennie. U mnie jest ich 6 czyli 150ml pasuje do tego jak piesc do nosa :rofl2:

Bluetooth rzekłabym, że Twoje dziecko będzie miało przez tą dwujęzyczność łatwiej :-)

Ja zrobiłam dziś Wojtusiowi 120ml Humany i wtrąbił...szkoda, że u niego nie przekłada się to na długość spania.

Bluetooth rzekłabym, że Twoje dziecko będzie miało przez tą dwujęzyczność łatwiej :-)

Ja zrobiłam dziś Wojtusiowi 120ml Humany i wtrąbił...szkoda, że u niego nie przekłada się to na długość spania.

Za to my na pewno bedziemy mieli trudniej zeby konsekwentnie i prawidlowo przyswajala jezyk polski. W koncu dominujacym w jej zyciu bedzie niestety niemiecki a wiem z autopsji ze dzieci lubia isc w takim przypadku "na skroty" Bedzie swiadoma ze dogada sie z nami po niemiecku i wtedy moze nie bedzie chciala juz rozmawiac po polsku bo to bedzie jedynie jezyk "domowy" hmmmm. To jest nasz spory dylemat ale mysle ze wczesniej niz za 5 lat sie nie dowiemy jak to bedzie :-)
Nanusia obawiam sie ze u Was tez bedzie ten sam problem z jezykiem Twojego meza.
Mysle ze wazne jest wtedy konsekwentne podejscie do sprawy i pomimo buntu malucha starac sie nadal wpajac mu jezyk ojczysty.
Dobra ide spac, bo glodomor najpozniej za 2 godziny sie obudzi a mamuska bedzie padnieta jak teraz nie pojdzie lulu :-D

bluetooth jaka zdolna córeczka, a ile miarek dajesz małej do 150ml, mój teraz wcina 7x na dobę 120ml tak po 3,5 miarki, ale mam zamiar zmniejszyć do 6 posiłków

Kasiula, a dlaczego dajesz na 120ml tylko 3,5 miarki? Skoro zalecane są 4.

Bluetooth,pewnie i będzie cięzko, dlatego tatuś od początku mówi do małego raczej tylko po arabsku, tak by mały nie miał większych problemów później z porozumiewaniem się z dziadkami, ciotkami i wujkami.

Ostatnia edycja:
Mój smyk juz śpi a ja zaglądam przed pójściem lulu do Was.U nas dzisiajsze zasypianie wygladało tak że go wykąpałam o 20.30 później dostał cycusia i poleżał jeszcze u nas w lóżku i jak mi zaczoł zasypiac to go przeniosłam do łóżeczka.Dałam smoka otuliłam pieluszką i głaszcząc go po czole czy policzku zasnoł.Wypluł smoczka i zgasiłam lampke .Tylko ciekawe do której pośpi bo z tym różnie bywa bo zalezy ile zje wcześniej a przy piersi nie wiem czy zjadł dużo czy mało.
A jutro muszę małego zabrać razem do lekarza bo Kasia ma kontrolna wizytę u pulmonologa.Mam nadzieję że lekarka nie będzie krzywo ptrzeć że z takim maluchem przyjechałam,ale nie mam go z kim zostawić na tak długo bo on raczej nie wytrzymał by bez e mnie a nie będzie mnie ok 2 godzin babcia niestety nie bardzo da rade tak długo z nim jeszcze siedzieć.

Ostatnia edycja:
reklama
nanusia to Twój syncio musi być śliczniutki :tak::-) i stąd to imię ;-)

Bluetooth moja kuzynka mieszka w Niemczech, męża ma Polaka i córka jej mówi po polsku i niemiecku a syn już tylko po niemiecku chociaż rozumie wszystko co do niego się mówi po polsku....ale odpowiada już po niemiecku :eek:

Do góry