reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

Bodzia ja robie zawsze ten

Biszkopt :

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
4. Makę , proszek , budyń i kakao przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
5. Forme wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

jak robisz jasny to nie dajesz budyniu czekoladowego tylko waniliowy i nie dajesz kakao

reklama
ja robie go albo w dużej tortownicy o średnicy 30 cm (wtedy jest wyższy i można przeciąć dwa razy) albo w dużej formie 40 na 25 tylko, że jest trochę niższy i wtedy tylko raz przekładam.

O, to super, bo kupiłam dziś tortownicę 28 cm, a wszystkie przepisy mam na 20-22. A nie lubię przeliczać, bo potem dziwne rzeczy z tego wychodzą ;)

bodzia małą tzn jaką? Jeśli to mniej więcej połowa tej typowej duże to zrób z połowy składników. Jeśli jest tylko trochę mniejsza niż taka typowa duża to zrób z podanych składników tylko będzie wyższy. Będziesz musiała trochę dłużej piec. Biszkopt sprawdza sie patyczkiem;)

No ja mam dwie średnie..Musze zmierzyć..Ja pieke zawsze tylko murzynka mojej mamy kiedys jeszcze kruche...Talent ma mój brat ;-)
Kusi mnie ale boje się:cool::zawstydzona/y::-:)-p

Ewa86 dasz radę zrobić :) zapewniam, wystarczy ulepić :) a jak będziesz miała problem z patyczkami to zawsze możesz zrobić po prostu kulki takie trufelki :)

reklama
Ewa tylko tort musze zamówic co najmniej w srode. Bo te "zwykłe" cenowo wychodza tak samo a mi sie nie podobają.

Do góry