reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zaczynamy staranka :)

mama - doskonale wiem o czym mówisz ;) rano swędziała mnie skóra (bo wczoraj któraś z Was o tym pisała ;)), a po przejedzeniu się ciastem miałam mdłości. I sama śmiałam się z siebie jaka jestem "autosugestywna" ;) Jak na złość mam urlop i zaaaa dużo wolnego ;)

jutro babskie zakupy, a od poniedziałku wir pracy, więc szybko zapomnę o wszystkim

reklama
Zagubiona jakie to ubranko piękne!! Zamawiam takie dla mojej Anielki!! Musisz wydziergać i dla niej:happy:

Zagubiona, Viola zazdroszczę tych kopniaków i nie mogę się już doczekać jak moje małe da o sobie znać mamusi:happy:

polinka, dlaczego myślisz że owu była 21 dc?? Szczyt śluzu czyli dzień kiedy masz najwięcej rozciągliwego, a następnego dnia pojawia się ten lepki, to właściwie ostatni płodny dzień. Od 1 dnia lepkiego zaczynają się niepłodne dni. Tu jest napisane i zdjęcia są:happy:
SPOSÓB OBSERWACJI ŚLUZU

Na obserwację śluzu składają się odczucia i wygląd (ocena wzrokowa). W ciągu dnia kobieta jest w stanie zauważyć i rozróżnić odczucie suchości, wilgotności lub mokrości, śliskości, występujące w okolicy ujścia pochwy.

Ocenę wzrokową śluzu kobieta prowadzi każdorazowo przy korzystaniu z toalety. Dotykając papierem toaletowym okolicy sromu, stwierdza obecność śluzu i jego właściwości.

Obserwacje notuje się wieczorem. Notuje się najbardziej płodne cechy śluzu zaobserwowane w ciągu całego dnia.

ODCZUCIA JAKIE DAJE ŚLUZ I WYGLĄD ŚLUZU
Odczucia:
* sucho } brak śluzu
* wilgotno lub "już nie sucho" } śluz mniej płodny
* mokro } śluz płodny
* ślisko } śluz płodny
* "naoliwienie" } śluz płodny

Wygląd:
* mętny } śluz mniej płodny
* lepki } śluz mniej płodny
* gęsty } śluz mniej płodny
* kleisty } śluz mniej płodny
* płynny } śluz płodny
* przejrzysty } śluz płodny
* rozciągliwy } śluz płodny

Szczyt objawu śluzowego (dzień szczytu śluzu) jest to ostatni dzień, w którym śluz szyjkowy ma choć jedną cechę śluzu płodnego. Rozpoznać go można tylko retrospektywnie w dniu następnym, gdy stwierdza się, że śluz zupełnie zniknął lub wyraźnie się zmienił na śluz typu mniej płodnego, a także zniknęło odczucie mokrości (śliskości) w przedsionku pochwy.

Instrukcja interpretacji kart z obserwacji typowego cyklu - reguły typowe
1. Należy zawsze:
• sprawdzić numer cyklu,
• znaleźć i zakreślić kółkiem wszystkie zakłócenia,
• odnotować, czy w poprzednim cyklu krzywa termiczna była dwufazowa.

2. Interpretacja zmian objawu śluzu:
• Zwykle przez kilka dni po miesiączce występuje odczucie „suchości” i brak jakiegokolwiek śluzu. Następnie pojawia się odczucie „wilgotności” (zmiana z „suchości” na „już nie sucho”), a wraz z nim śluz gesty, lepki, nierozciągliwy, mętny (śluz o cechach mniejszej płodności).
• U niektórych kobiet po miesiączce występuje stała, nie zmieniająca się wydzielina z odczuciem wilgotności lub jedynie samo odczucie wilgotności bez śluzu.
• Po kilku dniach w obu tych sytuacjach w miarę wzrostu pęcherzyka jajnikowego pojawia się śluz rozciągliwy, przejrzysty, podobny do surowego białka jaja kurzego (typ śluzu wysoce płodnego) i towarzyszą mu odczucia „mokro”, „ślisko”, „naoliwienie”.
• Ostatni dzień, w którym śluz posiada jakąkolwiek cechę śluzu wysoce płodnego, nazywa się dniem szczytu objawu śluzu. Dzień ten ustala się retrospektywnie. Następnego dnia, gdy nie stwierdza się obecności żadnego śluzu lub wystąpi śluz o cechach mniejszej płodności (nierozciągliwy, gęsty, mętny) i zaniknie odczucie „mokrości”, „śliskości”, „naoliwienia”, a pojawia się odczucie „suchości” lub „wilgotności” ustala się, że dzień poprzedni był dniem objawu szczytu śluzu.
• Zaznacz 1,2, i 3 dzień po dniu szczytu objawu śluzu (S+3).

496f3d8e07d244a9.jpg

6720cd36db362620.jpg

joweg, przykro mi że musisz czekać:-( Też mam nieciekawą sytuację z pracą, ale co zrobić... Doszliśmy z m do wniosku że są sprawy ważne i ważniejsze, a z kasą damy sobie radę jak nie będę pracowała.

Mój m dopiero za tydzień w piątek wraca:-:)-:)-(

roszpunka- ale wiesz my teraz dom kupujemy i maz idzie na prywatne studia to kosztuje niestety :/ i z tego co obliczylam to jakbym nie pracowala to zostanie nam 200 niecale euro na zycie :/ wiec musimy poczekac :(:(:(

Polinka rozumiem ze tempki nie mierzysz???? Napewno podpowiedzialaby duzo, ale napewno owulacji nie mialas wtedy kiedy mialas plamienie
Zeby plemniki modly przedostac sie przez sluz musi byc przezroczysty i rozciagliwy.....tylko taki jest plodny wiec owu mialas w tym pierwszym terminie .
Czasami plamienia sa zwiazane ze sprawami hormonalnymi lub mialas plamienie implantacyjne niestety zakonczone @ (ja tez ostatnio mialam plamienie i dostalam @)
Bardzo duzo kobiet tak ma ze wychodzi przed @ plusik na tescie a w terminie@ wszystko sie zmienia......tylko bardzo czesto nawet o tym nie wiemy ....wlasnie dlatego dziewczyny po owu biora leki zeby podtrzymac ewentualna ciaze :happy2:

joweg to życzę ci żebyś szybko dostała tą umowę i mogła spokojnie zająć się ciążą. Super, że dom budujecie. Nasz istnieje tylko w sferze marzeń:dry:

Ogladam Najstarsze matki swiata....na Polsat Cafe.........72 latka czeka na zaplodnienie:szok::szok::szok: tzn szuka kliniki zeby jej pomogli

Polinka rozumiem ze tempki nie mierzysz???? Napewno podpowiedzialaby duzo, ale napewno owulacji nie mialas wtedy kiedy mialas plamienie
Zeby plemniki modly przedostac sie przez sluz musi byc przezroczysty i rozciagliwy.....tylko taki jest plodny wiec owu mialas w tym pierwszym terminie .
Czasami plamienia sa zwiazane ze sprawami hormonalnymi lub mialas plamienie implantacyjne niestety zakonczone @ (ja tez ostatnio mialam plamienie i dostalam @)
Bardzo duzo kobiet tak ma ze wychodzi przed @ plusik na tescie a w terminie@ wszystko sie zmienia......tylko bardzo czesto nawet o tym nie wiemy ....wlasnie dlatego dziewczyny po owu biora leki zeby podtrzymac ewentualna ciaze :happy2:

Kurcze, to u mnie pewnie było tak jak piszesz, bo plamienie było wyraźne brązowo-różowe i termin odpowiadał zagnieżdżeniu a dzisiaj dostałam @ (trzy dni przed terminem - co u mnie się zwykle nie zdarza, bo cykle jak w zegarku) :crazy:

reklama
roszpunka- kupujemy taki domek do remontu , na razie :) i kurcze maz idzie na studia i to in vitro tez sporo kosztuje i bez mojej pracy sie nie objedziemy , a musimy miec moja wyplate dopoki maz nie skonczy studii a zaczyna dopiero wiec dwa lata , wiec zanim zajde to 7 miesiecy plus 9 ciaza to 16 miesiecy i jeszcze zostaje 8 miesiecy to jakis macierzynski by mi sie przydal czy cos zanim maz pojdzie do pracy bo kurcze inaczej lipa a niechcemy czekac dwa lata jeszzce az maz skonczy szkole .....

Do góry