reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki, czyli nowe pokarmy w diecie maluszkow :-)

ja mam zamiar najpierw wypróbować większość zalecanych warzyw i owoców żeby na spokojnie sprawdzać jak na nie reaguje, później mięso i ryby i na końcu gluten (czyli podam go pewnie w 6mc) jeszcze tylko dopisze ze gluten czyli ta manna będzie tworzyć ze jedzonko będzie cięższe dla bonbasa tym samym bedzie miał mniejszą cheć na mleczko bedzie dłużej najedzony a mi na razie zależy na tym żeby jak najdłużej był cyc

stokrotka.af a może jedzonko jest za zimne ? u mnie tak było że Krzyś nie chętnie coś je jak coś jest letnie tylko musi byc stale ciepłe - to tak jak ja zjem tylko gorący obiad. Słoiczki po otwarciu w lodówce mogą stać 3 dni jak będziesz dawać po 3 -4 łyżeczki to w trzy dni zużyjesz taki słoiczek a dziecko będzie sie przyzwyczajać. Jak bardzo chcesz karmić to możesz trochę dziecko oszukać - widzę ze je kaszkę zrób kaszkę i dodaj do tego 3 łyżeczki np obiadku czy deserku. Kaszka trochę osłodzi smak nowego produktu a z dniami zmniejszaj ilość kaszki na podawany słoiczek.

reklama
Merlin to ja bym na Twoim miejscu poczekała juz z glutenem do 10msc i nie robiła ekspozycji,bo powinnaś była zacząć w piątym miesiącu. Zresztą tej kaszki podajesz za mało by dzieć czuł się bardziej najędzony. Tak mi się wydaje.
My mamy ekspozycję od 18. 01.

Merlin to ja bym na Twoim miejscu poczekała juz z glutenem do 10msc i nie robiła ekspozycji,bo powinnaś była zacząć w piątym miesiącu. Zresztą tej kaszki podajesz za mało by dzieć czuł się bardziej najędzony. Tak mi się wydaje.
My mamy ekspozycję od 18. 01.

Nie rozumiem dlaczego jak sie nie wprowadzi w 5 to trzeba w 10 dopiero trochę to dla mnie sensu nie ma - ale moze wyjaśnij bo czegoś nie rozumiem? Mamy ułożoną dietę przez pediatrę i alergologa, nie czuje jeszcze potrzeby zapychania dziecka kaszką bo karmie piersią i mu to wystarcza jest w najwyższym centylu wagowym więc też nie będę go bez sensu karmić kaszką. Kaszka jest dodatkiem u nas do owoców.

ok. chyba wiem o co Ci chodziło :) ze 2-3 gramy na 100ml - takie są zalecenia i właściwie w każdym schemacie można je znaleźć np tu między 1-6 mc w tabeli jest napisane a z tym ze jest danie cięższe to dla takiego malucha jest cięższe bo jest to dodatkowy składnik http://www.megapedia.pl/zywienie-niemowlat.html

Ostatnia edycja:
a ja sie tak zastanawiam zeby rozpoczac ta ekspozycje na gluten kaszka manna ze sloiczka. ale jeszcze musze to przemyslec i zobaczyc na zywo jak to wyglada wiec znowu zakupy :p

Jak dla mnie to normalnie meksyk z tym glutenem, nie pamiętam żeby takie wariactwo było jak mój Starszak był niemowlakiem i rozszerzałam mu dietę. Czyli z tego artykułu na stronie mamopedii wynika, że dziecku karmionemu kp najlepiej zacząć ekspozycje po ukończonym 5 miesiącu. Mój kończy we wtorek i chcę mu w ogóle zacząć dawać jakieś jedzonko i co gluten też mam mu od razu dawać? Do marchewki? Jak one pewnie zje tego tyle o ile, a tam wszystko podane na 100ml jedzonka. A znów wynika z tego że jak bym zaczęła za miesiąc to też niedobrze, bo mleko matki najlepiej chroni od glutenu po ukończeniu 5 m-ca i tylko przez ten jeden miesiac. :baffled: Ja to chyba jakaś nienormalna jestem, ale mało z tego wszystkiego kumam. Mamusie karmiące piersią, kiedy wprowadzacie ten gluten. Może faktycznie nie ma się co spieszyć, skoro chcę karmić Małego jak się długo uda (tzn. 1-1,5 roku). :rofl2:

Ja nie będę się spieszyć z tym a po prostu 7 miesięcy chrupka dostanie czy kromeczke i to wsio...żadnych "specjalnych" glutenów nie wprowadzałam a dzieci wsio oki...

Patrysia dzięki, bo ja normalnie głupia jestem od tego wszystkiego! Drugie dziecko mam, a mam wrażenie, że mniej wiem niż przy pierwszym. Chyba po prostu za dużo myślę :baffled: i kombinuję.

reklama
Hehe przybij piatke :D mam wrażenie ze w dzisiejszych czasach za bardzo sie niekiedy wymyśla z tym wszystkim...watpie ze nasze mamy tak robiły jak dzisiaj...owszem niekiedy trzeba(np.jak mój Dominiś miał alergię AZS)ale jak wsio oki z dzieicatkiem to myśle że nie ma co za bardzo się z tym wszystkim cackać...tak myśle :p jak się myle to mnie naprostujcie ;)

Do góry