reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki, czyli nowe pokarmy w diecie maluszkow :-)

Hehe przybij piatke :D mam wrażenie ze w dzisiejszych czasach za bardzo sie niekiedy wymyśla z tym wszystkim...watpie ze nasze mamy tak robiły jak dzisiaj...owszem niekiedy trzeba(np.jak mój Dominiś miał alergię AZS)ale jak wsio oki z dzieicatkiem to myśle że nie ma co za bardzo się z tym wszystkim cackać...tak myśle :p jak się myle to mnie naprostujcie ;)

No ja tez tak mysle bo jak za bardzo bedziemy rozkminiac:-pto naprawde zwarjujemy od nadmiaru sprzecznych informacji :-p

reklama
ja mam zamiar najpierw wypróbować większość zalecanych warzyw i owoców żeby na spokojnie sprawdzać jak na nie reaguje, później mięso i ryby i na końcu gluten (czyli podam go pewnie w 6mc) jeszcze tylko dopisze ze gluten czyli ta manna będzie tworzyć ze jedzonko będzie cięższe dla bonbasa tym samym bedzie miał mniejszą cheć na mleczko bedzie dłużej najedzony a mi na razie zależy na tym żeby jak najdłużej był cyc

stokrotka.af a może jedzonko jest za zimne ? u mnie tak było że Krzyś nie chętnie coś je jak coś jest letnie tylko musi byc stale ciepłe - to tak jak ja zjem tylko gorący obiad. Słoiczki po otwarciu w lodówce mogą stać 3 dni jak będziesz dawać po 3 -4 łyżeczki to w trzy dni zużyjesz taki słoiczek a dziecko będzie sie przyzwyczajać. Jak bardzo chcesz karmić to możesz trochę dziecko oszukać - widzę ze je kaszkę zrób kaszkę i dodaj do tego 3 łyżeczki np obiadku czy deserku. Kaszka trochę osłodzi smak nowego produktu a z dniami zmniejszaj ilość kaszki na podawany słoiczek.

no jak on tak je to rzeczywiście w połowie ma już chłodne, ale od pierwszej łyżeczki niestety mu nie pasi :-( no i nie za bardzo mogę dodać do kaszki bo kaszkę z butli ciągnie a z dodatkiem nie da już rady, nie przeleci :no:

a ja kiedy mam ten gluten wprowadzić jak my na MM ?

mnie lekarka mówiła,że po 5 miesiącu 1/2 łyżeczki kaszy manny do mleczka

a ja mam pytanko czy jak podajecie kaszkę do mleka to cały czas ta samą aż skończy się opakowanie czy za każdym razem inny smak?

Kiedy gluten?

Zgodnie z nowymi wytycznymi powinno to być najwcześniej w 5. a najpóźniej w 6. miesiącu życia. Trzeba wprowadzać go stopniowo i zacząć od połowy łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 g na 100 ml). Po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę glutenu do 6 g.

Pamiętaj jednak, że należy zaczekać do 10. miesiąca z wprowadzaniem glutenu, bez szkody dla zdrowia dziecka, jeżeli nie podawałaś posiłków z glutenem w 5. lub 6. miesiącu
(zgodnie ze schematem żywienia – karmione piersią lub karmione butelką).

To co znalazłam na temat glutenu i wydaje mi się być sensowne.

Kacper zajada już zupki z mięskiem. W ogóle wszystko zaczęło mu bardzo smakować :tak:

Kiedy gluten?

Zgodnie z nowymi wytycznymi powinno to być najwcześniej w 5. a najpóźniej w 6. miesiącu życia. Trzeba wprowadzać go stopniowo i zacząć od połowy łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 g na 100 ml). Po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę glutenu do 6 g.

Pamiętaj jednak, że należy zaczekać do 10. miesiąca z wprowadzaniem glutenu, bez szkody dla zdrowia dziecka, jeżeli nie podawałaś posiłków z glutenem w 5. lub 6. miesiącu
(zgodnie ze schematem żywienia – karmione piersią lub karmione butelką).

To co znalazłam na temat glutenu i wydaje mi się być sensowne.

Kacper zajada już zupki z mięskiem. W ogóle wszystko zaczęło mu bardzo smakować :tak:

a to pol lyzeczki to ma byc juz ugotowanej kaszki???

moje dziecie wysypalo, wczoraj polizala troszke chrupka kukurydzianego,a matka zezarla cala paczke:szok:i dzis sa tego skutki:zawstydzona/y:

Moja zupki z meskiem tez juz je i smkuja bardzo:-) ja z glutenem czekam jeszcze jak teraz byłam u pediatry to rozmawiałysmy o diecie ale o gluten nie spytałam i ona tez ie mowiła ze mam juz podawac...

Ja dziś podałam pierwszy raz marchewkę... ale jej smakowała :) W środę idę do pediatry to zapytam przy okazji o ten nieszczęsny gluten jak jest u dzieci kp. Tylko, że u nas są alergie więc i z glutenem może zalecić jakoś inaczej, ale podpytam i dam znać.

Aha a jeszcze pytanie do Was, mała jadła już jabłuszko i marchewkę co dać w następnej kolejności? Marchew-dynia, ziemniak-dynia, jabłko-dynia?? Ziemniak-szpinak? Czy jeszcze coś innego? Jak było u Was?

Ja dziś podałam pierwszy raz marchewkę... ale jej smakowała :) W środę idę do pediatry to zapytam przy okazji o ten nieszczęsny gluten jak jest u dzieci kp. Tylko, że u nas są alergie więc i z glutenem może zalecić jakoś inaczej, ale podpytam i dam znać.

Aha a jeszcze pytanie do Was, mała jadła już jabłuszko i marchewkę co dać w następnej kolejności? Marchew-dynia, ziemniak-dynia, jabłko-dynia?? Ziemniak-szpinak? Czy jeszcze coś innego? Jak było u Was?

moze daj teraz ziemniaczka...najlepiej wprowdzac kazdy produkt osobno i obserwowac dziecko...ziemniaczka mozesz dac np, ze swoim mleczkiem

reklama
Do góry