reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Marzec 2013

reklama
Ja miałam rozwarcie 2cm na sporo przed porodem :/
później na obserwacji w szpitalu kolejnego dnia miałam 3cm a następnego znowu 2cm (nie wiedziałam wtedy jeszcze że rozwarcie może też się zmniejszać ale lekarz to potwierdził, pamiętam że byłam strasznie zła ... )

a mój poród zaczął się na dobre nagle bez jakiś wcześniejszych (tego dnia) zwiastunów, leżałam na kanapie poczułam "kliknięcie" w miednicy, po tym bardzo szybko regularne i bardzo bolesne skurcze, do tego różowe plamienie i szybko z powrotem do szpitala :)

Noelka życzę Ci żeby akcja szybko postępowała i żebyś miała już to za sobą :)

basieniak zapisałyśmy się do dr Maciopy-Kisiel. Byłaś może u niej?

Dziewczyny jak liczycie 3 godz. między posiłkami? Czytałam, że niby od początku karmienia ale u nas to by nie zdało egzaminu bo mała czasem je 40 min, potem ją przewijam i ona znów tyle je. Albo po prostu ssie długo (rekord był 1 h 15 min). Więc liczę od końca. A i tak wychodzi min. 8 posiłków dziennie. Lekarz mówił, że przerwy w karmieniu nie powinny być dłuższe nić 3h no a przerwy to chyba właśnie od końca karmienia?

też tak czytałam
ale właśnie ciężko to liczyć jak dziecię wisi na cycu po 40 minut, u nas podobnie, mała po przebudzeniu musi zjeść, potem przerwa na przewijanie, jakieś pogaduchy i znów japka szuka cyca, potem zazwyczaj przy tym cycaniu zasypia

a jeszcze pytanie mam-dajecie maluchom jakieś witaminy? D? K? jak to teraz jest??

Dzisiaj zaliczyłam pierwsze samotne wyjście. Pojechałam zrobić badania krwi (w wypisie ze szpitala mam napisane by zrobić badania), potem kupiłam kwiaty dla mamy i 2 biustonosze do karmienia. Wyszłam zaraz po karmieniu ale stres był ogromny. W piątek idę do lekarza z wynikami krwi i będę musiała zostawić ją na dłużej. Tym razem odciągnę mleko by tatuś mógł nakarmić jakby nagle zgłodniała. Ciekawa jestem jak poradzi sobie z butlą.

A tak w ogóle tp jestem zachwycona pampersami premium care. Na początku, do szpitala wzięłam zielone pampersy bo mniejsze opakowanie ale mała miała czerwoną pupę po nich- albo alergia albo z powodu kupy. Zmieniliśmy na premium care i problem zniknął - pielucha zawsze sucha a pupa czysta nawet jak w środku jest niespodzianka ;)

truskaffko ja daję D + K - na wypisie ze szpitala miałam napisane by podawać.

truskafka ja też daję D+K - karmię piersią (bo to jakoś od tego zależy). A nie masz w książeczce wpisane?
królowa
byłam u niej i generalnie ok ale ani szczególnie pozytywnie czy negatywnie zachwycona nie byłam. Wolę jednak Hoppe. A ona to taka mocno starsza babka. I jak dla mnie też nie za bardzo bo jeszcze bardziej niż Hoppe na szczepionki naciskała a dla mnie to ważne. Jeżeli chodzi o przychodnię na Wacie szczególnie o dzieci chorych (bo zależy którego dnia kto przyjmuje więc już chyba u wszystkich byłam) to negatywnie odebrałam tylko panią Ponurską a za to wyjątkowo pozytywnie panią Jarosz ale niestety nie przyjmuje na dzieciach zdrowych i nie można się do niej zapisać. A jeżeli chodzi o przerwy w karmieniu to liczy się 3 godziny od początku do początku. I wiem jakie to potrafi być męczące przy dziecku które dużo je bo tak miałąm z Wiki, że jadła godzinę więc zostawało 2 godziny przerwy i znowu to samo... I jak już karmienie się unormowało to jak w zegarku budziła się po 3 godzinnej przerwie od początku poprzedniego karmienia licząc;)
Dziewczyny pamiętam, że któraś z was miała problemy ze zrobieniem enterów tu na stronie? Jakie było rozwiązanie? Bo mi też coś nawala i muszę w notatniku pisać i potem wklejać żeby były entery...

Daje D+K aczkolwiek myslalam ze to niepotrzebne - po co faszerowac dziecko? Ale położna przyszła i wytłumaczyła ze trzeba itd więc ok. Na szczescie mały jakos przy tym nie marudzi i na dodatek mamy rytuał: kapanie, kremowanie, witaminika, jedzenie i spanie

reklama
Ja daję wit D , wit K to tak jak mówicie tylko przy wyłącznym karmieniu piersią.
A propos witaminek to położna kazała mi dawać ją rano.

Do góry