reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Choroba na L4 niewidoczna dla pracodawcy?

Dmalw

Fanka BB :)
Dziewczyny,
czy pracodawca widzi na co zachorowałam z L4?
Wg mojej wiedzy,to widzi chyba jaki lekarz wystawił zwolnienienie, ale bez kodu choroby (to widzi tylko ZUS).
Podobno nie moze widziec choroby, bo to sprawa prywatna i tylko ZUS ma do tego prawo...?

reklama
Rozwiązanie
@Dmalw No nie widzi kodu choroby. Kod choroby jest co najwyżej raportowany do NFZ, który nie dzieli się tą wiedzą z ZUSem. Raczej to działa w drugą stronę - ZUS informuje NFZ, że jesteś ubezpieczona.
ZUS też nie widzi choroby.
Na zwolnieniu masz za to kod literowy:
kod A – oznacza niezdolność do pracy powstałą po przerwie nieprzekraczającej 60 dni, spowodowaną tą samą chorobą, która była przyczyną niezdolności do pracy przed przerwą;
kod B – oznacza niezdolność do pracy przypadającą w okresie ciąży;
kod C – oznacza niezdolność do pracy spowodowaną nadużyciem alkoholu;
kod D – oznacza niezdolność do pracy spowodowaną gruźlicą;
kod E – oznacza niezdolność do pracy spowodowaną chorobą zakaźną, której okres wylęgania jest dłuższy niż 14 dni, lub inną chorobą, której objawy chorobowe ujawniają się po okresie dłuższym niż 14 dni od początku choroby.

Więcej informacji dotyczącej samej choroby nie ma. ZUS także nie zna przyczyny zwolnienia.

ZUS też nie widzi choroby.
Na zwolnieniu masz za to kod literowy:
kod A – oznacza niezdolność do pracy powstałą po przerwie nieprzekraczającej 60 dni, spowodowaną tą samą chorobą, która była przyczyną niezdolności do pracy przed przerwą;
kod B – oznacza niezdolność do pracy przypadającą w okresie ciąży;
kod C – oznacza niezdolność do pracy spowodowaną nadużyciem alkoholu;
kod D – oznacza niezdolność do pracy spowodowaną gruźlicą;
kod E – oznacza niezdolność do pracy spowodowaną chorobą zakaźną, której okres wylęgania jest dłuższy niż 14 dni, lub inną chorobą, której objawy chorobowe ujawniają się po okresie dłuższym niż 14 dni od początku choroby.

Więcej informacji dotyczącej samej choroby nie ma. ZUS także nie zna przyczyny zwolnienia.

Mam ZUS pue i tam l4 które wpłynęło ma klasyfikacje choroby wiec ZUS napewno to widzi,(nie wiem jak pracodawca)

To, co znalazłam na stronie ZUS:

Lekarz przekazuje zaświadczenie lekarskie e-ZLA (po jego podpisaniu z wykorzystaniem certyfikatu z ZUS, kwalifikowanego podpisu elektronicznego lub podpisu zaufanego (PZ ePUAP) elektronicznie do ZUS. ZUS udostępnia e-ZLA płatnikowi składek (np. pracodawcy) na jego profilu na PUE ZUS nie później niż w dniu następującym po dniu otrzymania e-ZLA (bez podawania numeru statystycznego choroby). Informacja ta jest przekazywana także ubezpieczonemu (m.in. pracownikowi) posiadającemu profil ubezpieczonego/świadczeniobiorcy na PUE ZUS.

Jeżeli to prawda,to pracodawca nie zobaczy mojej choroby, ale ZUS wg mojej wiedzy i tego co widzę na ZUS pue na 100% widzi ale nie może przekazać dalej.

Dziewczyny,
czy pracodawca widzi na co zachorowałam z L4?
Wg mojej wiedzy,to widzi chyba jaki lekarz wystawił zwolnienienie, ale bez kodu choroby (to widzi tylko ZUS).
Podobno nie moze widziec choroby, bo to sprawa prywatna i tylko ZUS ma do tego prawo...?
Tak...on nie widzi sygnatur choroby a Ty nie masz obowiazku mu tej info udzielać

@Dmalw No nie widzi kodu choroby. Kod choroby jest co najwyżej raportowany do NFZ, który nie dzieli się tą wiedzą z ZUSem. Raczej to działa w drugą stronę - ZUS informuje NFZ, że jesteś ubezpieczona.

Rozwiązanie
Do góry