reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Aktywny w żłobku

Hopeless

Fanka BB :)
Cześć, chciałam zapytać bardziej obeznane osoby o wyjaśnienie mojej sytuacji ze świadczeniem "Aktywnie w żłobku".
Syn urodzony 15.02.2024, złożyłam wniosek o " aktywnie w pracy" za luty i otrzymałam już pieniądze. 03.03.2025 złożyłam wniosek o "aktywnie w żłobku", bo wtedy syn zaczął do niego chodzić. Dzisiaj otrzymałam odpowiedź, że świadczenie będzie przysługiwało od 01.04.2025. To oznacza, że za marzec nie otrzymam ani AWP ani AWŻ? I rozumiem, że czesne za żłobek za marzec mamy pokryć całkowicie sami? Nie rozumiem tej sytuacji. Wszędzie wyczytałam, że wniosek o AWŻ można składać najwcześniej w dniu, w którym dziecko idzie do żłobka, a teraz się okazuje, że jestem miesiąc w plecy? Oczywiście mamy na to pieniądze, jednak 1500 zł nie chodzi piechotą. Jeśli ktoś się na tym zna i to rozumie to prosiłabym o wyjaśnienie, zanim skontaktuję się z zusem 😅

reklama
Cześć, chciałam zapytać bardziej obeznane osoby o wyjaśnienie mojej sytuacji ze świadczeniem "Aktywnie w żłobku".
Syn urodzony 15.02.2024, złożyłam wniosek o " aktywnie w pracy" za luty i otrzymałam już pieniądze. 03.03.2025 złożyłam wniosek o "aktywnie w żłobku", bo wtedy syn zaczął do niego chodzić. Dzisiaj otrzymałam odpowiedź, że świadczenie będzie przysługiwało od 01.04.2025. To oznacza, że za marzec nie otrzymam ani AWP ani AWŻ? I rozumiem, że czesne za żłobek za marzec mamy pokryć całkowicie sami? Nie rozumiem tej sytuacji. Wszędzie wyczytałam, że wniosek o AWŻ można składać najwcześniej w dniu, w którym dziecko idzie do żłobka, a teraz się okazuje, że jestem miesiąc w plecy? Oczywiście mamy na to pieniądze, jednak 1500 zł nie chodzi piechotą. Jeśli ktoś się na tym zna i to rozumie to prosiłabym o wyjaśnienie, zanim skontaktuję się z zusem 😅

Nie wiem co masz tam dokładnie odnośnie uchylenia AwP ale jeżeli AwŻ masz od kwietnia. To za marzec powinnaś dostać jeszcze to AwP więc nie powinnaś być stratna o te 1500zł

Nie wiem co masz tam dokładnie odnośnie uchylenia AwP ale jeżeli AwŻ masz od kwietnia. To za marzec powinnaś dostać jeszcze to AwP więc nie powinnaś być stratna o te 1500zł
W sumie to dzisiaj otrzymałam te dokumenty i wyglądają tak jak w załączniku + potwierdzenie akceptacji wniosku o AWŻ z przyznaniem od 01.04 🤔

Załączniki

• Screenshot_20250423_204433_Drive.jpg
    Screenshot_20250423_204433_Drive.jpg
    371,2 KB · Wyświetleń: 31
  • Screenshot_20250423_204610_Drive.jpg
    Screenshot_20250423_204610_Drive.jpg
    398,9 KB · Wyświetleń: 30
Ja widze że uchyla od 3.03. Wiec za marzec powinni wypłacić AwZ.
Jak składałam wniosek to myślałam, że za marzec normalnie będzie AWŻ, nawet w żłobku właścicielka tak mówiła. A dostałam na wniosku, że od 1.04 będzie świadczenie przyznane 🤔
Dzięki, dziewczyny, za odpowiedzi, strasznie to wszystko skomplikowane 🙈

Do góry