Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Tak miałam z takimi przypadkami do czynienia osobiście.Ale dlaczego podajesz takie skrajne przypadki? Miałaś z nimi do czynienia osobiście? Nawet jak takie sytuacje się zdarzają to są one rzadkością i mając zdrowe dziecko też nie wiesz co mu się może przytrafić.
A nie lubię strasznie generalizowania, bo ktoś wejdzie, przeczyta i jeszcze uwierzy w to, że faktycznie zespołowe osoby tak się zachowują. Ale nie będę z Tobą dyskutować. Podałam link na forum rodziców dzieci z ZD i tam można uzyskać informacje z pierwszej ręki.My też mamy konflikt- ja mam ARh(-), mąż BRh(+). Po porodzie, poronieniu i amniopunkcji podano mi immunoglobulinę D. W czasie amniopunkcji może dojść do kontaktu krwi matki i dziecka poprzez igłę a w razie dodatniej grupy krwi dziecka moga wytworzyć się przeciwciała. Zastrzyk z immunoglobulniny był bardziej bolesny niż amniopunkcja. Nie podano mi żadnego antybiotyku.Azula też uważam, że usg wyszło oki chociaż martwi mnie trochę nieprawidłowy przepływ w przewodzie żylnym u drugiego z dzieci (wyszła zwrotna fala A). Wyniki z krwi też nie wyszły bardzo mocno podwyższone, ale jednak jakieś tam ryzyko zostało wyliczone i siłą rzeczy to zostaje w głowie i się o tym myśli.
Z moim mężem mamy jeszcze konflikt serologiczny (ja mam Rh -, mąż Rh +). W pierwszej ciąży dostałam profilaktycznie podaną immunoglobulinę anty D oraz zaraz na drugi dzień po porodzie jak okazało się, że synek też dodatni (Rh+) otrzymałam kolejną dawkę immunoglobuliny. Teraz jak zaszłam w ciążę miałam już zlecony odczyn Coombsa i wynik wyszedł w porządku tzn., że nie stwierdzono przeciwciał. Dowiedziałam się, że ponoć poddając się aminopunkcji genetycznej, dochodzi do przerwania tkanek (chyba chodzi o wkłucie igłą) i po tym badaniu powinnam otrzymać immunoglobulinę anty D, bo może moje ciało zacząć wytwarzać przeciwciała. Czy któraś z Was mając Rh - a poddając się temu badaniu dostała szczepionkę? A i czy po badaniu dostaje się zapobiegawczo antybiotyk dożylnie?