• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Badania w ciąży

sylka8

Aktywna w BB
Jestem w 13 tygodniu ciąży, u ginekologa byłam w 8, zaraz po tym miałam wyjazd za granicę i nie zdążyłam zrobić badań, badania miałam wstępnie na 14.11 a następną wizytę 21.11. Ale nie miałam jak iść przez ten wyjazd. Zastanawiam się czy będzie z tym jakiś problem, z badaniami itp...

reklama
Rozwiązanie
ja robiłam prywatnie bo nie miałam pojęcia, ale dziewczyny na forum uświadomiły mnie ze przysługują nam 3 badania w czasie ciąży i teoretycznie powinnaś dostać skierowanie na te badania - genetyczne, polowkowe i 3 trymestru. z tym że bez Pappy bo na nie już aby się załapać na NFZ musisz spełniać określone warunki.
ale i tak nie zdecydowała bym się na NFZ bo wiadomo jaki sprzęt tam mają i niejednokrotnie podejście..
szkoda że się nie zainteresowałas wcześniej jeśli lekarz mówił o usg, bo o ile morfologie i mocz robi się zazwyczaj co wizytę i nie będzie z tym problemu, to właśnie jesteś na końcowym etapie kiedy możesz wykonac właśnie to badanie genetyczne. w teorii do 14t1d ale w praktyce do momentu kiedy dziecko osiąga 84mm. jeśli dzidziuś jest już większy bardzo trudno ocenić jego długość ciemieniowa siedzeniowa, i przeziernosc karkowa.

więc pędem na prywatne usg I trymestru bo zostało Ci parę dni ;)

reklama
reklama
Jak już pisałam jestem za granicą i nie wiem czy tutaj moje zrobić takie badanie, a zanim polecę do polski to i tak nie zdążę

to dlaczego nie szukałas informacji będąc za granicą? badanie można zrobić zapewne odpłatnie. nie wiem jakie są warunki w miejscu Twojego pobytu. co nie zmienia faktu że trochę późno się ocknelas.

ale to Twoje dziecko i Twoja ciąża.
a badanie genetyczne jest najważniejszym badaniem w ciągu 9 miesięcy :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry