reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Badanie glukozy na czczo

BieniekAlicja07

Zaciekawiona BB
Dziewczyny mam pytanie. Czy badanie glukozy na czczo to to kiedy popija się glukozę ? Czy jak to wygląda ? Jak się trzeba przygotować do tego badania ? Czy dzień przed mogę jeść słodycze ?

reklama
Nie, to zwykłe badanie poziomu cukru we krwi na czczo :) to z popijaniem robi się jakoś w 2 trymestrze:) coś tam możesz zjeść ale nie radzę przesadzać z ilością bo może Ci wyjść wysoki cukier

Powinnaś odżywiać się tak jak na co dzień by nie zaburzyć wyników badania.
Jedyne wymaganie to, aby przed badaniem 8-12 godzin nie jeść i nie pić.

Witam,
Jakie obecnie są normy dla kobiet w ciąży? W internecie podają po 2h raz do 140 a raz do 153.

Witam,
Jakie obecnie są normy dla kobiet w ciąży? W internecie podają po 2h raz do 140 a raz do 153.

Jesli chodzi o test obciazenia glukoza, do rozpoznania cukrzycy ciazowej musi zostac spelnione choc jedno kryterium:
1. Na czczo: 92-125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l),
2. Po 1h: powyżej lub rowne 180 mg/dl (powyzej lub rowne 10 mmol/l),
3. Po 2h: 153-199 mg/dl (8,5-11 mmol/l).

Jesli kobieta ma stwierdzona cukrzyce ciazowa to normy glikemii wygladaja tak:
1. Na czczo i przed posilkiem: 70-90 mg/dl (3,9-5,0 mmol/l),
2. 1h po rozpoczeciu posilku: ponizej 140 mg/dl (ponizej 7,8 mmol/l).

U mnie dzisiaj na tescie obciazenia wyszlo
na czczo = 72,
po 1h = 163
po 2h = 142
i przy tym 142 zaznaczono ze poza norma (norma140).
Troche mnie to zdziwiło bo na stronie laboratorium widzialam takie przedziały jak pani podała, ze norma od 153 i po wyżej. Nie wiem czy norma 140 jest może dla osób nie będących w ciąży?

U mnie dzisiaj na tescie obciazenia wyszlo
na czczo = 72,
po 1h = 163
po 2h = 142
i przy tym 142 zaznaczono ze poza norma (norma140).
Troche mnie to zdziwiło bo na stronie laboratorium widzialam takie przedziały jak pani podała, ze norma od 153 i po wyżej. Nie wiem czy norma 140 jest może dla osób nie będących w ciąży?
Bo było do 140. Teraz chyba podnieśli z tego co widzę.. Bo ja też pamiętam że 3 lata temu jak robiłam to też do 140 miałam się zmieścić.

reklama
reklama
Do góry