Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Myślę, że nie ma co tyle płacić bo to statystyki które nie powiedzą czy dzidziuś zdrowy .
Niby dają pewność większą a często się słyszy że źle pokazują a na usg wszystko ok
Ja urodziłam jak miałam 21
To dlaczego często usg wychodzi super a z pappy duże ryzyko ZD?Przeczytajcie sobie opinię lekarza jak ważne są te "tylko statystyki" i przestańcie szerzyć herezję. Komentarze w stylu "mnie pappa wyszło zle a dziecko było zdrowe" tez tylko sieją zamęt- po to się robi oba badania zeby lekarz połączył i zinterpretował oba wyniki co tylko w wypadku zrobienia obu badan (USG plus Pappa) daje 95% szans na wykrycie nieprawidłowości.
Link do: Badania prenatalne w I trymestrze (USG, test papp-a, NIPT) - Blog mama ginekolog. Uniwersalna opowieść o życiu i wiedza medyczna dla kobiet
Przeczytajcie sobie opinię lekarza jak ważne są te "tylko statystyki" i przestańcie szerzyć herezję. Komentarze w stylu "mnie pappa wyszło zle a dziecko było zdrowe" tez tylko sieją zamęt- po to się robi oba badania zeby lekarz połączył i zinterpretował oba wyniki co tylko w wypadku zrobienia obu badan (USG plus Pappa) daje 95% szans na wykrycie nieprawidłowości.
Link do: Badania prenatalne w I trymestrze (USG, test papp-a, NIPT) - Blog mama ginekolog. Uniwersalna opowieść o życiu i wiedza medyczna dla kobiet
Myślę, że gdyby poczytać opinie na różnego rodzaju forach internetowych znalazłabyś masę przykładów z życia wziętych, kiedy to pappa wychodziła naprawdę źle, a kolejne testy np. Nifty, czy też amniopunkcja pokazywały coś zupełnie innego. Myślę, że nie da rady, by wszystkie te historie były wyssane z palca.
Ja osobiście nie planowałam robić tych badań, bo po 1. mój lekarz nieszczególnie mnie na nie namawiał, a po 2. zarówno ja, jak i mój mąż jesteśmy młodymi ludźmi (27 i 30l) w naszych rodzinach nie było nigdy żadnych chorób, wad, czy zespołów. Stwierdziliśmy więc, że ryzyko urodzenia chorego dziecka jest niewielkie i z tychże powodów nie planowaliśmy niczego poza usg genetycznym. W rzeczywistości mała miała wadę wrodzoną, dzięki Bogu izolowaną.
Tak więc ostatecznie wykonaliśmy pappę i przez całą ciąże chyba łącznie 15 bardzo szczegółowych badań usg, niemalże takich, jak badania genetyczne normalnie wyk. 3x w trakcie ciąży.
Rodziłam i w trakcie ciąży kilka razy leżałam w ICZMP w Łodzi i tam na pappę kładziono duży nacisk. Więc zależy na kogo się trafi, taką opinię usłyszymy o tym badaniu. Jak jednak wspomniałam, opowieści o przekłamanych wynikach jest naprawdę ogrom i myślę, że nie są to wszystko tylko "miejskie legendy".