reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Bardzo trudne poczatki ciazy...

Odstawiłam dulsevie i zmieniła mi na zoloft na etapie starań.i później na ciaze ( w pierwszej bez leków nie dałam rady)

reklama
Pierwszy trymestr czułam się jak zombie. Autentycznie. Niby nic konkretnego mi nie było (w sensie jakieś wymioty),.ale brak apetytu pomimo głodu, młodości, senność bardzo mnie dojeżdżały. Nie miałam siły żyć. Moja lekarka (nie gin) jak mnie zobaczyla na wizycie w II trymestrze powiedziała mi, że się wcześniej normalnie o mnie martwiła, bo wyglądałam strasznie 🫩😅 a zastawiałam się czemu wysłała mnie na tyle badań 😅

Po prostu sobie odpuściłam wszystko. Było to trudne, bo jestem bardzo aktywna i samodzielna, ale jak trzeba to trzeba. Jadła co się dało (dobrze mi robiły makarony i rooibos), oglądałam seriale, podsypialam cały dzień. Twój organizm wykonuje aktualnie ogromnie ciężką pracę i wszystkie zasoby kierowane są do dziecka. Mój gin twierdził, że w takiej sytaucji najlepiej jest I trymestr po prostu przedrzemać 🤷 Nie zmuszaj się do aktywności, jeśli absolutnie nie musisz.
Młodości mogą wiązać się z głodem. Spróbuj pilnować systematycznego podjadania choć malutkich porcji. Niektórym pomagają słodkie napoje (moja przyjaciółka była w stanie utrzymać w żołądku tylko colę). Mnóstwo z nas źle znosi ciążę w ogóle.

Odstawiłam dulsevie i zmieniła mi na zoloft na etapie starań.i później na ciaze ( w pierwszej bez leków nie dałam rady)
Rozumiem. Różne są opinie na ten temat stosowania leków. Najłatwiej mówić tym którzy nigdy nie mieli takich dolegliwości bo nawet jak są to nie u każdego jest tak samo.Ja przed ciążą jak miałam te swoje to było o wiele lepiej jak teraz. Ale wiem, że nie ma co na siłę się upierać by ich nie stosować. Jeśli lekarz je wypisał to znaczy że powinno się brać. Ale wszystko w porządku było po 1 ciąży jak urodziłaś ?

Rozumiem. Różne są opinie na ten temat stosowania leków. Najłatwiej mówić tym którzy nigdy nie mieli takich dolegliwości bo nawet jak są to nie u każdego jest tak samo.Ja przed ciążą jak miałam te swoje to było o wiele lepiej jak teraz. Ale wiem, że nie ma co na siłę się upierać by ich nie stosować. Jeśli lekarz je wypisał to znaczy że powinno się brać. Ale wszystko w porządku było po 1 ciąży jak urodziłaś ?
Nie bylo. Odstawiłam leki przed 1 ciąża, ale wróciłam w trakcie bo nie wyrabiałam na minimalne dawki. Dziecko bylo bardzo problematyczne, dużo płakało, urodziło sie za wczesnie, maz 2tygodnie z covidem to depresja miala gdzie sie rozchulac. Mówiłam ze nigdy więcej ciazy. Ale minęły 4 lata i jed ak chciałam dać rodzenstwu synowi... I juz zaluje :(

Do góry