• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Bezpłatne leki w ciąży?

Cześć,
wiecie może jak to jest z bezpłatnymi lekami w ciąży? Funkcjonuje coś takiego jak ciąża+?
Jestem teraz w 17 tygodniu ciąży, biorę Clexane, z pappa wyszło mi ryzyko przedwczesnego porodu i preeklampsji. Do tej pory kupowałam wszystko na 100% ceny, ale znalazłam info właśnie o tych lekach darmowych.
Pytałam moją lekarz prowadzącą o leki dla kobiet w ciąży, ale stwierdziła, że nie mam wskazań do refundacji, więc dalej mam receptę pełnopłatną.
Dodam, że jestem normalnie ubezpieczona i pracuję na umowę (jeśli to ma jakieś znaczenie).
Wiem, że mogę zadzwonić na infolinię NFZ, ale może któraś z Was powie mi coś z własnego doświadczenia jak to wygląda?

reklama
Cześć,
wiecie może jak to jest z bezpłatnymi lekami w ciąży? Funkcjonuje coś takiego jak ciąża+?
Jestem teraz w 17 tygodniu ciąży, biorę Clexane, z pappa wyszło mi ryzyko przedwczesnego porodu i preeklampsji. Do tej pory kupowałam wszystko na 100% ceny, ale znalazłam info właśnie o tych lekach darmowych.
Pytałam moją lekarz prowadzącą o leki dla kobiet w ciąży, ale stwierdziła, że nie mam wskazań do refundacji, więc dalej mam receptę pełnopłatną.
Dodam, że jestem normalnie ubezpieczona i pracuję na umowę (jeśli to ma jakieś znaczenie).
Wiem, że mogę zadzwonić na infolinię NFZ, ale może któraś z Was powie mi coś z własnego doświadczenia jak to wygląda?

Tu masz listę bezpłatnych leków Link do: Bezpłatne leki dla kobiet w ciąży

Cześć,
Osobiście dwóch lekarzy odmówiło mi refundacji na heparynę w ciąży tłumacząc się że nie zamierzają płacić kary za wypisywanie darmowej heparyny bez wskazań …

Zrobiłam badania , wyszly mi mutacje i heparynę mam teraz z refundacją bez problemu 😉

Poszukaj sobie w lupce … takich tematów jest od groma …

Tak,niektóre leki m.in. Clexane mogą być refundowane w całości i wydawane bezpłatnie pacjentkom w ciąży (na recepcie lekarz musi umieścić uprawnienie "C"), natomiast refundacja przysługuje tylko w określonych wskazaniach (w ciąży najczęściej): zespół antyfosfolipidowy czy profilaktyka żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej. Oczywiście wskazan jest więcej, można sobie znaleźć w necie.

Jeżeli nie ma pani żadnych ze wskazan do refundacji to lekarz raczej nie wypisze leku na zniżkę. Zamiast Clexane można kupować Neoparin (odpowiednik). Zawsze to troszkę taniej.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry