reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Agata - a Ty masz te otulacze i inne bambusy z tej firmy Sleepee? Bo szukam czegoś sprawdzonego, jak mam wydać kasę. Już widzę szczęśliwą minę męża - dla niego to będzie "kolejna pielucha" :D

Kathleen - ja nadal jestem w trakcie używania większości rzeczy z wyprawki więc na bieżąco mogę odpowiadać na pytania haha :D
W skrócie - bujaczek polecam w 100% (dziecko do leżaczka i do łazienki, a ja mogłam wziąć kąpiel nawet 20-30 minut, bo szum wody usypiał Małą).
Dostawki do łóżka nie miałam, odkładałam dziecko do łóżeczka. Nigdy nie spała z nami więc tutaj się nie wypowiem.
Smoczki kup 2 szt. i nie więcej, bo może być tak że dziecku będzie pasował inny model, inna wielkość albo (tak jak moja) w ogóle nie będzie chciało smoczka. A jak będzie potrzeba to są dostępne w każdym rossmanie czy innym Pepco więc można kupić bez problemu.
Z butelek proponuje dokupić Ci chociaż jedną o małej pojemności - chyba 90ml są te najmniejsze? One na początku są lepsze, bo inaczej się skala zaczyna i w dużej butelce nie będziesz widziała jak podać dziecku np 20 czy 30 ml.
Co do wózka to temat rzeka ale najważniejsze to pytanie czego potrzebujesz i jak będziesz go używać. Ja np teraz już nie kupiłabym wózka 2 w 1 bo to są ciężkie kolumbryny. Wziełabym gondolkę ładną a potem, w trakcie już myślała i czytała o spacerówce. Podczas użytkowania gondoli już nauczycie się czego oczekujecie, co przeszkadza a co jest super. Bardzo mało spacerówek z wózków 2w1 nadaje się do życia i nie chodzi tylko o wagę ale o postawę dziecka - najczęściej są one ogromne, dziecko wisi, siedzi skrzywione, zjeżdza w dół i tylko główkę ma na oparciu.... dramat.
Domowa.tv robi fajne recenzje wózków :)

reklama
Marcysia ale idziesz tylko na sterydy, na 3 dni na razie, tak?
Kurcze ten moj chce mnie już 10 maja położyć tak do końca...może jeszcze zmieni zdanie :)
Jakos dziś mnie mocniej przytłacza to wszystko... może przez wstrętna pogodę. No i jeszcze brzuch mnie boli...

Hej dziewczyny. Ja jeszcze jakos sie hamuję co do zakupów. Ale troche czasu mam. Aga lepiej chyba jak tak chce Cie położyć- będzie blizna pod stałą kontrolą.
Ja właśnie dziś kupiłam biustonosze- 2 miękkie ddo karmienia i jeden zwykły miękki ale ten bedzie dobry i na teraz i do karmienia. W esotiqu ze starej kolekcji po niecale 40 zl-tam zawsze cos dla siebie rozmiarowo wybiorę. No i przeżyłam szok rozmiarowy[emoji33]

Napisane na LG-K420 w aplikacji Forum BabyBoom

Inis, podpisuje się rękami i nogami pod tym co napisałaś i wózkach typu 2 w 1 czy 3 w 1, słaby pomysł. Chyba, ze naprawdę sie kupi taki z wyższej polki typu Bugaboo.
Ja tym razem kupuje od razu spacerówkę mclarena xlr i ewentualnie dokupie taka nakładana gondolkę ale nie wiem bo te wózki i tak są przystosowane dla noworodka. Zreszta będzie ciepło wiec gondolka chyba nie będzie konieczna. Dla mnie to był najlepszy wózek, lekki, składany, rozkłada sie zupełnie na płasko i można mnóstwo gadżetów dokupić.
Poprzednim razem miałam wózek 2 w 1 i jak młody miał chyba z 8 miesięcy to mialam dosyć takiego klamota wielkiego, sprzedałam, kupiłam wlasnie mclarena i odetchnęłam z ulga:)
Przystawki do lozka tez nie miałam, a bez leżaczka bujaczka to sobie nie wyobrażam życia z małym dzieckiem.
Tym razem nie kupie na pewno żadnej maty edukacyjnej, mój młody miał ją głęboko gdzies, a jak miał 5 miesięcy to już mi pełzał po całym domu, a mata się kurzyła tylko:) można kłaść na kocu i dać zabawki, to samo, a jeden klamot w domu mniej.
Butelki, tak jak napisała Inis, lepiej mieć na początek małe, ze smoczkami trzeba spróbować, mój młody lubił takie anatomiczne. To samo z pueluchami, wtedy tylko pampersow używaliśmy, teraz się pozmienialy wiec trzeba będzie potestować.
Chusteczek mokrych używałam z rossmana i były najlepsze, nadal je kupuje zreszta.

Tego wszystkiego tyle jest, ze mamy w czym wybierać kurcze...

Pytanko!!! Senna jestem od rana i drażliwa, ale to jeszcze spoko. Skurczy brak za to boli mnie brzuch jak na okres i plecy tez w części krzyżowej. Ból taki znośny, ale to nowość. Czy to jest normą czy mam się niepokoić?

@inis nie mam nic z tego sleepee choć mi się tam podoba. Stwierdziłam, że zobaczę najpierw czy moja malutka lubi być spowijana i wykorzystam do tego na początek dużą pieluchę. Najwyżej sobie dokupię później coś.

Aga. Na razie idę na sterydy, a kiedy mnie położy na stałe to nie wiem jeszcze.

Co do zakupow: ja mam mate edukacyjna z Fisher price i nie sprawdziła się kompletnie. Nie dość że jest cieniutka i dziecku twardo na niej, to jest mało ciekawa dla bobasa. Ale kupie tym razem takie puzzle/mate piankowa, żeby dziecku było miękko. Koszt ok. 80 zł.
Buteleczki mam male i duże. Zaczynam zawsze od szklanych bo szybciej nagrzewaja mleko w podgrzewaczu. Ale najszybciej mleko się robi podgrzewajac lekko w czjniku albo garnuszku przegotowana wodę, więc nie wiem czy będę dajej używała podgrzewacza.
Butelki mam trzy małe i na razie wystarczy. Ja myje na bieżąco. Można wyparzac wrzątkiem bądź w mikrofali (szybciej ) wózek mam niestety 3 w 1 (kupiony przy pierwszym dziecku) - faktycznie ciężki i nieporeczny, dzisiaj bym już nie kupiła. Nie mam żadnych misiów ani pluszakow bo to siedlisko kurzu i roztoczy. Za to na początek grzechotki, gryzaki, kolorowe, świecące, halasujace (dzieciaczki takie lubia)

Agata. Mnie tak jak na okres boli dosyć często, moj gin mówi że to jest właśnie ból spowodowany rozciąganiem macicy, jeśli bardzo się nasila a magnez nie pomaga to trzeba na IP się zgłosić.

To mnie dziś tak boli jak na okres. Najadłam się nospy i jest ciut lepiej. W pierwszej ciazy mnie tak nie bolało. A ciebie Marcysia ?

Agata, ty już masz skończone 36 tygodni? Może to już takie prawdziwe skurcze przepowiadające...

Jutro będzie 36. Brzuch to jeszcze ale pierwszy raz mnie tak plecy w krzyżu bolą w ciąży... Na razie czekam czy się nasili czy przejdzie.

reklama
Aga - ja teraz będę wózek bliźniaczy kupować ale od razu spacerówke i dla młodszego po prostu kupię miękka gondole. Wydaje mi się to świetny pomysł - wygodnie żeby zabezpieczyc i opatulic dziecko no i fajnie potem wziąć za uchwyty i do domu :)

Do góry