reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Agula, ja nie zawahalabym się ani chwili gdyby była u mnie sytuacja ciężka czy dramatyczna, wtedy oczywiscie bym sterydy wzięła. W końcu lekarze maja doświadczenie i wiedza co jest najkorzystniejsze wydanej chwili. No ale prawda jest taka, ze to są silne leki i nie oszukujmy się, jest to mocna ingerencja w rozwijający się organizm. Na pewno dziecku pomagają ale maja jakies działania nieporządane jak wszystkie leki. Moja kumpela pracuje w badaniach klinicznych nad nowymi lekami. Oststnio dała mi przeczytać dokument dotyczący procedur ratujących wcześniaki pidpusany przez wielu różnych profesorów utytułowanych, z 15 nazwisk tam było. Było tam miedzy innymi wlasnie o sterydach, o zasadności ich podawania. Oprocz działań nieporządanych minusem jestvtezcto, ze te leki dzialaja tylko tydzień max dwa wiec gdy dziecko urodzi się po tym czasie to tak jakby wcale ich nie podano. No i chyba teraz wlasnie jest taka tendencja żeby poddawać je w tzw ostatniej chwili, a poród zwykle można jakos powstrzynac lekami przez te 12 godzin...nie wiem co w sytuacji gdy jednak go powstrzymać nie można...
Ja się zdam na lekarza, nie będę nalegać na sterydy, niech on zadecyduje czy i kiedy je podać. Choć ja jestem taka, ze lubie mieć plan i wolałabym wiedzieć, ze je dostanę lub nie;)

Agu ja myślę, ze u Ciebie sytuacja jest na tyle kontrolowana, ze spokojnie z podaniem sterydow mozna czekać. Ja także uważam, ze to sa jednak silne leki i na pewno maja wpływ na organizm dziecka. W przypadku zagrożenia przedwczesnym pprodem na pewno maja wartość lecznicza, ale o ich zasadności podania decyduje lekarz. U mas niewątpliwie sa podawane "profilaktycznie" każdej na pato. Leżałam na sali z dziewczyna z cholestaza, była w 36 tyg, dokladnie 35 z końcówka ;) i z jej cesarka sie wstrzymywali, mimo, ze wyniki były słabe, wlasnie 2 dni od podania sterydow. Ale Maly bez żadnych oznak niewydolności, fakt, ze juz spory, bo 2800, ale oddychal ladnie sam ;)

reklama
Agulaa 3mam kciuki. Bedzie wszystko dobrze!

AgaBabaja mi lekarz w szpitalu klinicznym na Wolowskiej powiedzial o sterydach to samo co Ty piszesz. Wedlug mnie podaja je jako ostatecznosc.

Dziś się wyspalam. Wstalam tylko 1 raz do wc i ogolnie spalam 9h. Moje malenstwo ostro daje czadu. Kopniaki i piruety takie kreci ze hoho. Moze sie obkreci. Pogoda dalej kiepska. Ponoc jutro ma byc lepiej. Dzis u mnie w domu sprzatanie generalne swiateczne sprzatanie. Na pewno cos pomoge lekkiego bo wczoraj juz komentarze slyszalam odpowiednie. Milego dnia kobitki ;)

Justyna, nie przejmuj sie komentarzami. Nie lezysz przez to, ze jestes leniwa, tylko dlatego, zeby Twoje dziecko urodzilo sie zdrowe.

Ja noc mialam spokojna do 3, bo pozniej zaczelo mnie cos uciskac. Widocznie mala sie tak ulozyla i mialam troche klopoty z oddychaniem.

Slonko za oknem swieci i od razu mam lepszy humor :-)

reklama
Hej dziewczyny .
Uświadomiłam sobie dzisiaj , ze jestem upośledzona psychicznie.
Leki mam swoje w szufladzie . I ostatnio patrze jak mi sie listek luteiny skonczyl mowie a wezme ten bo tu otwarty. I tak boli mnie cos ostatnio ( nie wiem czy to wina tego) ja dzis patrze a zamiast luteiny 100 uzywalam pare dni 50. Mam nadzieje ze nic tam nie narobilam. Poprostu masakra... troche sie boje . Teraz bede sprawdzac sto razy .

Do góry