Ból kręgosłupa lędźwiowego w czasie ciąży jest bardzo częsty i jest to zjawisko fizjologiczne, wynikające ze zmian w sylwetce kobiety (inne ustawienie miednicy), z rosnącego brzuszka, który jest równoważony napięciem mięśni przykręgosłupowych (stąd zwykle ból); działają też hormony, rozluźniające tkankę łączną, w tym więzadła, co również jest kompensowane zwiększonym napięciem mięśni grzbietu.
Aby zapobiegać bólowi, warto unikać dźwigania ciężkich rzeczy, jeśli już coś podnosić to przez klęknięcie lub kucnięcie, z plecami prostymi, trzymając ciężar jak najbliżej ciała - nie pochylać się do przodu stojąc na prostych nogach, gdyż bardzo silnie obciąża to kręgosłup piersiowo-lędźwiowy. Przy dłuższym staniu np w kuchni, można pod jedną stopę podłożyć niski taborecik, co spowoduje spłycenie lordozy lędźwiowej i przyniesie ulgę.
Kiedy już kręgosłup boli, pomocny będzie delikatny masaż tej okolicy - można pójść na specjalistyczny zabieg masażu ciążowego, lub poprosić bliską osobę, żeby rozmasowała bolesną okolicę - przyniesie to rozluźnienie i ulgę.
Dobrą pozycją odciążającą kręgosłup jest leżenie na plecach z nogami zgiętymi w stawach biodrowych i kolanowych.
Pomóc może też umiarkowana aktywność fizyczna, gimnastyka, rozciąganie - ponieważ wyrówna napięcie mięśniowe, poprawi ukrwienie i spowoduje wydzielanie endorfin, które działają jak naturalne środki przeciwbólowe.
Myślę, że te zalecenia powinny pomóc

Oczywiście na wizycie u lekarza warto wspomnieć o bólu, tak jak o wszystkich innych dolegliwościach, jednak myślę, że moje wyjaśnienie może trochę uspokoić.
Pozdrawiam,
Maria