Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Nie jesteś na urlopie macierzyńskim, tylko na zasiłku. Nie możesz iść na L4, bo nie masz żadnego zatrudnienia i nie odprowadzasz składek.Dzień dobry, mam takie pytanie, otóż do 31.05.2021 przebywam na urlopie macierzyńskim. Miałam umowę o prace do dnia porodu tj 02.006 i macierzyński wypłaca mi ZUS. Czy teoretycznie od razu po zakończeniu mogę iść na chorobowe?
Dodam,ze firma upadła
Niestety nic, z resztą L4 nie jest po to aby opiekować się dzieckiem. Możesz dać córkę do żłobka i iść do pracy, albo niestety nie podjąć zatrudnienia.Rozumiem, czyli to ze mnie teraz ZUS ubezpiecza mnie nie uprawnia? A co mogę w takim przypadku zrobić? Nie dam rady iść do pracy wcześniej niż wrzesień, bo mie mam z kim zostawić córkę..
Zasiłek chorobowy przysługuje niezdolnym do pracy a nie niemającym z kim zostawić dziecka... Jeśli wolisz osobiście opiekować się dzieckiem niż pracować musisz utrzymać się z oszczędności albo przejść na utrzymanie partnera.Rozumiem, czyli to ze mnie teraz ZUS ubezpiecza mnie nie uprawnia? A co mogę w takim przypadku zrobić? Nie dam rady iść do pracy wcześniej niż wrzesień, bo mie mam z kim zostawić córkę..
Nie każdy jest uprawniony do zasiłku, a przede wszystkim, aby pobierać zasiłek dla bezrobotnych, trzeba być gotowym do podjęcie pracy, a autorka pracować nie chce.Dokładnie tak jak napisała koleżanka wyżej, możesz zarejestrować się jako osoba bezrobotna w Urzędzie Pracy, będzie przysługiwał Ci zasiłek dla osób bezrobotnych![]()
Po roku na zasiłku macierzyńskim z ZUS przysługuje zasiłek dla osób bezrobotnych. Takie prawoNie każdy jest uprawniony do zasiłku, a przede wszystkim, aby pobierać zasiłek dla bezrobotnych, trzeba być gotowym do podjęcie pracy, a autorka pracować nie chce.
Tak to fakt musi być zdolna i gotowa do podjęcia pracy. Ale jak zgłosi, że ma małe dziecko i oczekuje na miejsce w żłobku to spokojnie od razu nie zostanie zarzucona ofertami.Nie każdy jest uprawniony do zasiłku, a przede wszystkim, aby pobierać zasiłek dla bezrobotnych, trzeba być gotowym do podjęcie pracy, a autorka pracować nie chce.