Dziewczyny mam pytanie o bioderka. Gdy byłam pierwszy raz na USG bioderek to Ania dostała lewe biodro typ 1b, a prawe 2a. Kazała szeroko pieluchować i przyjść do kontroli za 4 tygodnie. Przy drugiej wizycie lewe boderko już 1a, ale prawe nadal 2b. Znowu kazał pieluchować i za 4 tyg. do kontroli. Tym razem poprosiłam, żeby mi pokazał jak dokładnie pieluchować. Okazało się, że wcześniej źle to robiłam. Dzisiaj byłam po raz trzeci na kontroli i na szczęście tym razem na oba bioderka 1a, więc wszystko dobrze i nie wymaga kontroli.
Zapytałam czy muszę jeszcze szeroko pieluchować, a on na to, że tak bo szerokie pieluchowanie to nie jest leczenie, ale profilaktyka i kazała pieluchować do 8-9 miesiąca.
Mija koleżanka, która ma córeczkę urodzoną 25 maja powiedziała mi, że chodzi na fizjoterapię, bo podobno jej córeczka słabo podnosiła główkę. I tam terapeutka powiedziała, żeby absolutnie nie pieluchować bo to opóźnia rozwój ruchowy maluszka (dziecko ma uniesioną pupkę, gdy leży).
I coś w tym jest. Ostatnio martwiłam się, że Ania nie obraca się na boczki tak jak wasze dzieciaczki, a gdy zostawiłam ją na chwilę z gołą pupcią i poszłam po pampersa to ona zaraz się obróciła na boczek!
Więc kogo słuchać? Czy wy szeroko pielu****ecie swoje dzieciaczki????
Przepraszam, że się tak rozpisałam.