reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Choroby i ich leczenie - leczenie w ciąży i po...

Passingby mi się dentystka nie chciała do zębów dotknąć do końca I trymestru.. Mimo, że miało to być tylko czyszczenie.
A Ty Uleńka do roboty! Nieleczone zęby potrafią cały organizm zatruć.. Ale wybacz, Twoja dentystka to chyba samouk, skoro przeoczyła 10 dziur?? Chyba, że to nie są dziury, a przebarwienia do obserwacji (czyli jeszcze nie ma ubytku szkliwa, ale coś się dzieje). Niewątpliwie powinaś się tym zająć.. Idż do trzeciej i potwierdź diagnozę:-D:-D:-D:-D

No właśnie wróciłam od trzeciego specjalisty i potwierdził, że 7 dziur jak nic. Powiedział, że to nie pilne ale raczej żeby wyleczyć. Tak więc do dentysty dziś maszeruję.:szok:

reklama
ja jestem panikara okrutna, więc biegam do dentysty co 3 miesiące... ale przez pierwszy trymestr to lekarka nawet nie patrzyła w moją stronę ;-)
byłam z miesiąc temu i bez zmian. wszystko cacy. tylk owypolerowała osad (bo piję dużo herbaty).

co do znieczulenia, to są różne opinie... napewno jeśli masz brać znieczulenie, to teraz jest odpowiedni czas. poczekasz jeszcze 2-3 tygodnie i już będzie 3 trymest, więc wszelskie znieczulenia, lekarstwa i inne takie odpadają...

Mary-mary, głowa do góry:) Ja całą kanałówkę miałam robioną na żywca.. Generalnie nigdy się nie znieczulałam u mojej dentystki (pomijam mały epizod z dentystą, który nie zapytał czy chcę znieczulenie i od razu mi je wpakował)..
Laparada, nie strasz, że w 3. trym. nic nie można brać?? Dlaczego?? I pytanie czy calcium to pod lek podchodzi??

malinka... no w pierwszym i ostatnim trymestrze to trzeba uważać...
mój lekarz powiedział, że jeśli mam jakieś leczenia, to najlepiej w środkowym trymestrze...
wiadomo, lepiej unikać jednak wszystkich leków i antybiotyków w 1 i 3 trymestrze... choć ja chorowalam w maju i byłam na bioparoxie.:baffled:

Ja wszystkie zęby będę miała robione po porodzie, bo moja dentystka powiedziała, że mnie męczyć nie będzie a że to sprawy bardziej kosmetyczne to po co :-) Więc na razie się uratowałam, ale na samą myśl o wiertle mi słabo...
Tak w ogóle to śniło mi się że mi zaczęły zęby wypadać jak byłam na jakimś przyjęciu, nie wiedziałam co mam z nimi robić i chowałam je pod obrus...:dry::-D

Kurczę, ginka w drugim trymestrze stwierdziła, żeby nie ryzykować (nawet z calcium) do 6 miesiąca.. Problem jest taki, że france komary (ewentualnie meszki) jak mnie dopadną i pogryzą w jedno miejsce to puchnę od razu.. Calcium jest typowym lekiem?? To w końcu wapń tylko.

a moze można chociaż takie wapno w syropie dla dzieci brać? skoro można je podawać maluszkom już od trzeciego miesiąca życia..:happy2:

reklama
Do góry