reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Chrzciny

Nie zgadzam sie z opinia ,ze zostawmy dziecko bez niczego ,samo wybierze jak dorosnie. Dziecko potrzebuje ukierunkowania w zyciu ,a religia jest najpierw piekna i ciekawa bajka ,ze swietami ,rysunkami ,tajemnicami ,a potem ze swoimi ramami moralnymi tym co ukierunkkowuje nasze ,zycie.
Chcialabym by Oli wierzyl w Boga. Nie koniecznie w chrzescijanskiego. Religie sa tak do siebie podobne ,a Bog i tak jest tylko jeden.

Podpisuję się pod Twoimi słowami obiema rękami. Pięknie i mądrze to ujęłaś. :tak:

reklama
onanana tak wiem bo moja kolezanka tez miala nie dostac rozgrzeszenia przed wlasnym slubem bo mieszkala z chlopakiem. Chlopak musial sie wyprowadzic od niej na 2 msc przed slubem aby mogli miec rozgrzeszenie - to chore...

No ale nic... takie wymogi koscielne, wiec niech im bedzie ;) Co ja o tym mysle to juz tylko moja sprawa.

Niestety ja też mam przykre doświadczenia związane z kontaktem z księżmi :-( na 2 miesiące przed ślubem zmieniliśmy miejsce ślubu i zdecydowaliśmy się na ślub w kościele, mieliśmy brać ślub w obrządku prawosławnym, ale dla prawosławnego księdza nie podobało się, że mój mąż jest katolikiem :szok: i kręcili nosem a za ślub krzyknęli 2500 + 500 zł za karteczkę, że byłam chrzczona!!!! Tak się wkurzyłam, że odwołaliśmy ślub i załatwiliśmy na nowo z księdzem katolickim, który nie widział żadnego problemu w mieszanym wyznaniowo małżeństwie i bardzo fajnie i miło nas potraktował. Teraz chodzę do kościoła, tak ktoś tu pisał Bóg jest jeden, a naszą dzidzię też ochrzcił ten ksiądz co nam ślubu udzielał i bardzo się z tego cieszę :-) ale się rozpisałam.

No i w sobotę pozbyliśmy się diabełka. ;-) Całość wyszła nas około 340zł na 18 osób razem z nami. ,,Impreza,, ogólnie udana. Wydaje mi się ze nudą nie wiało. Wszyscy dyskutowali, się śmiali. Lena zniosła wszystko bardzo dzielnie Nawet przekładanie z rąk do rąk bo każdy chciał ponosic ;) . Dopiero pod koniec jak ksiądz życzył jej wszystkiego co najlepsze to się odezwała i dała znac ze ma dosyc.

margo tak naprawdę to u nas jest duzo mieszanych małżeństw i sama znam takich bardzo dużo:)

justynaz nie duzo Was kosztowały te chrzciny i fajnie, że impreza się udała:)

Kiedyś, już nie pamiętam kto i na którym wątku, była rozmowa o ubieraniu do chrztu. ja wybrałam wersję mini panny młodej i już mówię dlaczego... Kiedy będzie czas na 1 komunię i założymy o tym wątek ( :-D ) to na pewno nie przebiorę córeczki w tiulową bezową sukienkę-będzie ubrana skromnie, żeby skupiła się na sakramencie a nie na kiecuszce.
Za parę lat ona będzie chciała decydować co ma na codzien na sobie i od święta również, póki moge się "pobawić" swoim dzieckiem to to robię i cieszę się różowymi wstążeczkami , tiulem na chrzcielnym ubranku, płaszczykiem który tylko raz zakładam. Cała rodzina się zachwycała przebraniem Patrycji za małego dorosłego, nie często jest taka okazja i nie szybko się powtórzy.

przy okazji-ubranko jest do sprzedania, poniżej link do zdjęć :)
zdjęcia zrobione teraz, nie w dniu chrztu-czyli rozmiar na 3 miesięcznego bobasa, jeszcze było sporo miejsca -myślę że do 5 mca będzie dobre.
Spodenek nie zakładałam bo aż tak zimno nie było, tylko rajstopki i śpioszki.
https://picasaweb.google.com/115559...oChrztuPatrycji?authkey=Gv1sRgCJ2Ct6yHkpaojgE

reklama
Ja pamiętam jak moje siostry śmiały się, że nasza koleżanka (bliska sąsiadka z ulicy) ubiera swoją córeczkę w falbany, wstążeczki, kokardki itp. tak jak to kiedyś robiły nasze babcie czy mamy. Ja popatrzyłam ze zdziwieniem i powiedziałam, że ja też będę swojej córce tak robić bo kiedy ona będzie nosiła wstążeczki w warkoczykach? albo sukieneczkę z falbankami? właśnie teraz jak jest mała;)

Do góry