reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Chrzciny

U nas chcieli taki dokument który dawał ksiądz po ślubie kościelnym, dowód osobisty mój bo ja byłam i akt urodzenia dziecka oraz zaświadczenie od mojej siostry że może być chrzestną od jej księdza z parafii.
Chrzestny jest z naszej parafii więc on nic nie musiał mieć.
Poszukaj w sieci bo może ta parafia gdzie się wybierasz ma swoją stronę www, ja najpierw na stronie zajrzałam i u nas było to info.

reklama
Katerinka dzięki! Moja parafia ma stronkę, ale nie ma tam takich informacji. Bez sensu. Po co ta stronka?

Margana u nas sa wymagane:
dane personalne rodziców na podstawie dowodu osobistego
odpis skrócony aktu małżeństwa
akt urodzenia dziecka z USC
zaswiadczenie chrzestnych ze sa osobami wierzacymi i praktykującymi jesli sa z innej parafii niz ta w której bedzie chrzest

a czy te dokumenty są zwracane czy zostają w kancelarii :tak:mój m idzie w wtorek do księdza muszę mu przygotować te papiery:tak:

Dziewczyny a jak jest ze spowiedzia?
Bo u Nas w parafi jak pamietam ani rodzice ani chrzestni nie dawali papierka o odbyciu spowiedzi swietej. Natomiast tesciowa mi tak powiedziala ze w ich parafi cos takiego by nie przeszlo i kazdy musi przedlozyc potwierdzenie odbycia spowiedzi świetej, a jesli chrzestni tego nie beda mieli to ksiadz karze wybrac kogos innego sporod gosci :baffled:
Wg mnie to bzdury ale chcialam wiedziec czy ktos sie spotkal z czyms takim, aby spowiedz byla wymagana.

Mnie sie wydaje ze jest ona zalecana, aby przystapic do Komuni Swietej, ale czy mozna tak ludzi zmuszac na sile?

No właśnie z tą spowiedzią to jest najgorzej, zwłaszcza jeśli chodzi o naszych chrzestnych. No ale zgodzili się pójsć jeśli bedzie taka potrzeba;-)

Też tego zmuszania nie rozumiem. W końcu kazdy ma swój rozum. A chyba lepiej w ogóle nie iść niz iść z przumusu i nieszczerze.

reklama
Do góry