Czy te badania prenatalne powinien zlecić lekarz sam czy warto o nie zapytac? Jaki koszt też w razie co takiego badania i jak to wygląda?
No i pytanie takie kiedy najlepiej iść na L4, wizytę mam jakoś za 3tyg ale wiem że w pracy muszę dać zaświadczenie o ciąży a jak dam to pewnie będą woleli żebym poszła na l4 i pytanie czy lekarz wystawi przed wizytą czy czekać i dopiero na wizycie?
Ja dostałam skierowanie od mojej pani doktor ona pracuje w poradni przyszpitalnej i wypisała skierowanie ale ja miałam podstawy ( mój nieprawidłowy kartiotyp).
Umówiła mnie do Instytutu Matki I Dziecka w Warszawie do jednego z lepszego lekarza ( podobno) I mieliśmy z mężem podjąć decyzje.
Podjęliśmy taka że zgadzamy się na usg i nic po za tym żadnych testów papa itp.
Tym bardziej że nasza pani doktor również zrobiła nam badania pierwszego trymestru i było wszystko dobrze tak samo jak I w Warszawie.
Później na drugie i na trzecie nie jechaliśmy do Warszawy tylko u naszej pani doktor zostało usg prenatalne wykonane.
Nie jechaliśmy z tego względu że to daleko od nas i nie chcieliśmy ryzykować tak dalekiej drogi.
Więc jedno badanie prenatalne pierwszego trymestru mieliśmy na NFZ ale również i prywatnie mieliśmy 1 / 2 i 3.
Koszt spory około 300-400 zł ale myślę że warto.
A jeśli chodzi o L4.
Ja osobiście planowałam pracować trochę dłużej czyli tyle ile będzie bezpiecznie.
Potwierdzenie ciąży było w 6 tyg i 5 dzień a za tydzień wylądowałam w szpitalu z plamieniem / krwawieniem więc jak widać długo się nie napracowałam.
Prawdopodobnie był krwiak który pociągnął kosmowke i ona się odkleiła.
Szpital ponad tydzień czasu a później to zwolnienie lekarskie cały czas się coś działo a to właśnie ta kosmowka później problem z łożyskiem następnie szyjka się skracała mam zalozony pessar.
Oszczędny tryb życia.
Moja praca nie jest lekka pracuje z dziećmi zdrowymi ale również z dziećmi/ młodzieżą/ osobami dorosłymi niepełnosprawnymi.
Dźwiganie/ noszenie no i nie czarujmy się strach czy dzisiaj nie oberwe w głowę czy w brzuch od któregoś podopiecznego.
Więc nikt mi nie powie ze to lekka jest praca.
Wiec jeśli chodzi o L4 to sama powinnaś wiedzieć co jest bezpieczne dla dziecka