reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciężarne na Wyspach

Witam Was serdecznie.

Ponieważ jestem w kropce i lubię dmuchać na zimne, to rejestruję się dzisiaj na każdym możliwym forum i pytam. Jestem w Londynie od 4 miesięcy. Dopiero teraz wybieram GP - wcześniej nie był mi potrzebny. Ponieważ słabo znam angielski to moja szwagierka zadzwoniła dzisiaj do jenych z medical centre i usłyszała, że żeby nie płacić za pobyt w szpitalu (np poród) trzeba być zarejestrowanym w NHS minimum rok. Taki przepis ponoć wszedł niedawno w życie. Czy któraś z Was słyszała o czymś takim? Serdecznie dziękuję za okazaną pomoc.

Ja dzisiaj mialam pierwsze USG i pytali mnie czy mieszkam w UK conajmniej rok, nie wiedzialam dlaczego pytaja, ale mozliwe ze wlasnie z powodu tego przepisu... Ja o tym nie slyszalam i probowalam znalesc cos w necie ale bezskutecznie.
Polozna dajac mi ksiazeczki o dostepnych zasilkach i innych formach pomocy powiedziala ze sporo sie pozmienialo od stycznia 2011 ale nie maja jeszcze nowego wydania... wiec moze ten przepis rowniez wszedl z poczatkiem tego roku?
Dowiedz sie dokladnie,zeby potem nie bylo przykrych niespodzianek.

agatakat widze ze ty sie orientujesz w rezydenturach... jaka jest roznica miedzy stala a czasowa. ja teorytycznie moglabym sie ubiegac o obie. ale co to w praktyce oznacza? jedyny powod to dla mnie fakt ze nie bede musiala za kazdym razem tego nieszczesnego WRS sprzed 7 lat szukac i wysylac.

Ostatnia edycja:
reklama
cytryna rezydentura tymaczasowa wyrabia sie po 12 miesiacach pobytu/legalnej pracy w uk, na dluzsza mete nie jest do niczego potrzebna ;) mozna ja sobie wyrobic i w razie czego jesli pytaja o wrs to mowic ze jest sie tymczasowym rezydentem i pokazac swistek, wtedy nie powinni wymagac juz wrs.

ja nigdy wrs nie wyrabialam, bylam w szkole i prace rozpoczelam dopiero po roku bycia tutaj, nigdy mnie sie nigdy potem o wrs nie pytal ;) mowilam ze jestem rezydentem i tyle :) a pracowalam w roznych miejscach, takze na kontrakt.

pewnie nie wielu to wie ale po roku pracy/przebywania nie ma sie obowiazku pokazywac wrs. tylko ze w praktyce to pracodawca i tak woli wyslac papiery zeby pracownik mial aktualny wrs na danego pracodawce..

pozwolenie na prace bylo wydawane na te peirwsze 12 miesiecy

slyszalam nawet ze w ogole maja to zniesc, ale nie wiem jak obecnie stoja przpeisy do wrs :)

rezydenture tymczasowa tez wymagaja w niektorych uniwersytetach (ja potrzebowalam) (ale naszczescie wtedy juz dawno mialam wyrobiona)

stala rezydentura to krok do skladania o obywatelstwo (od wydania stalej rezydentury 12 miesiecy i mozna sie zaczac starac o brytyjski paszport), pozatym jest oplacalne w przypadku jak chce sie skladac o paszport dla dziecka :)

bo dziecku urodzonemu w uk jesli w dniu jego urodzenia jedno z rodzicow ma status osiadly (status stalego rezydenta) to to dziecko automatycznie ma brytyjskie obywatelstwo. (British nationality law - Wikipedia, the free encyclopedia) (UK Border Agency | Home Page)
my polacy jak ze z unii automatycznie taki status otrzymujemy po 5 latach bycia/pracowania w uk. ten status MOZNA ale nie trzeba sobie potwierdzic wyrabiajac stalego rezydenta. jest to o tyle prostsze ze wtedy sie wysyla wszystkie papiery z 5 lat i ma sie swistek, i potem ten swistek mozna dolaczyc do aplikacji o paszport dla dziecka :) slyszalam tez o przypadkach ze bez stalego rezydenta rodzice wysylali aplikacje dla dziecka i dolaczali dokumenty z 5 lat i dziecko paszport otrzymywalo.
zeby dziecko otrzymalo brytyjski paszport niekoniecznie trzeba miec brytysjkie obywatelstwo, jesli ma sie status osiadly w dniu urodzenia dziecka to dziecko automatycznie ma brytyjskie obywatelstwo :)

aha rezydentura tymczasowa i stala jest darmowa, nie potrzeba miec tymaczasowej zeby miec stala, to dwie rozne rzeczy. jesli nie masz tymczasowej a jestes wiecej niz 5 lat to od razu mozesz skladac o stala.

mam nadzieje ze pomoglam :p (ps. studiowalam i interesuje sie prawem)

agatakat moje dzieciaki to male lakomczuchy :) ale oczywiscie do czasu bo teraz syn to szczypior ;) malej smakuje wszystko jak narazie ;) ale najbardziej wcina marchew i ziemniak hippa, kaszke tez jej daje czasami, mam z polski "jablko, marchew" a deserki wszystkie uwielbia i wciana caly sloiczek....dzis kupilam masc na zabkowanie i duzo pomogla tak mi zal tej mojej kruszynki, bo ten placz taki inny jakby zal bardziej przypominal...dolaczam zdjecie z dzisiaj :-)

Załączniki

• DSCN6949.jpg
    DSCN6949.jpg
    28,7 KB · Wyświetleń: 48
mamcia ona juz tak sama ladnie siedzie ?? :) super ze ma taki apetyt, moja jest ziemniako-lubna i narazie tyle :) kaszke tez jej dawalam polska ale tak jej zasmakowala ze nie chciala pic mleka :/

agata moj tez jak sprobowal kaszke to mleka nie chcial pic.... za to obiadki i deserki je bez problemu:) no i pije soczki bo nic innego nie chce, woda, rumianek herbatki-wszystko bee :) a sok to jakby mogl zamiast mleka by pil- a znalazlam bobo frut wiec narazie ma jablko marchew :)
nasz bije rekordy w spaniu jak to zwykle w weekend- poszedl spac o 20 i obudzil sie o 10.30 no na nowy czas 11.30 :) ale to tylko w sob nd sie zdarza bo w domu cisza nikt sie nie kreci a w tygodniu wstaje o 8- 8.30 a spac zawsze idzie o 20 wiec tez sie wysypiam :)
jutro chce mu dac banana, zobaczymy czy polubi :)

aga to Twoj synek tez niezly Spioszek :) moja dzisiaj spala od 19 do 5.30 czyli (6.30 nowego) ;)
ja wlasnie nie chcialam dawac soczkow zeby ja nauczyc wode mineralna pic, ale nie chce pic ani wody ani herbaty.. cos mi sie wydaje ze mamly malego niejadka w domu ;)

agatakat dzieki za odpowiedz. Mnie przez ostatnie 7 lat kazdy pracodawca prosil o przedstawienie tej rejstracji z pierwszego roku. Nie wiedzialam ze nie mam obowazku pokazywac. Dla mnie to w sumie jedyny powod dla ktorego chcialam skladac o rezydenture.

Moj maz jest brytyjczykiem, wiec z paszportem i tak nie bedzie problemu. A prawdopodobnie wyrobimy malenstwu brytyjski bo po mojej ostatniej wizycie w polskim konsulacie nie mam ochoty tam wracac ;)

reklama
Do góry