reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Ciężarne na Wyspach

Verita dzięki, coraz bardziej skłaniam się ku tej cesarce.

Dziewczyny super,że wszystko dobrze na wizycie :-).

Lilith Ty już niedługo utulisz swoje maleństwo- zazdroszczę Ci :-).

reklama
Cześć dziewczyny, moze któraś z Was rodzi juz po raz kolejny i macie troszke doświadczenia, moglibyście mi podpowiedzieć co mi będzie potrzebne do szpitala dla mnie, bo dla dziecka to mniej wiecej wiem :-) wiem ze sa jakieś maty na łóżko poporodowe i podpaski i specjalne majtki, gdzie to wszystko kupic wilkinson czy booths? macie jakieś sprawdzone?

Dziewczyny mam do was takie pytanko. Jestem w 23 tygodniu. Od paru dni zauważyłam, że twardnieje mi brzuszek nad pępkiem szczególnie jak chodzę i już pod koniec dnia. Malutka jest w dole brzucha wiem bo czuje tam kopniaczki i słucham serduszka , jest pod pępkiem. Natomiast okolice, ktore mi twardnieja to sporo nad pępkiem. Nic mnie nie boli, nie mam żadnych upław, plamień itp. Czy to mogą być te skurcze ? czy ze zmęczenia ? Czy to niebezpieczne ? Położną mam dopiero 22 lipca. Zresztą ona raz na poczatku zapytała czy biorę jakieś witaminy i tyle. Zadnych nakazów na folik magnez .... nic . Biorę oczywiście sama caly zestaw dla mam Vita-min plus mama tam niby wszystko jest. Ale zastanawiam sie czy nie brac jeszcze magnezu olimpu dla mam. moze mi zaszkodzic ? Jak to wyglada u was czy polozne daja wam magnez dodatkowo ? czy macie tez takie twardnienie brzuszka ?

Znalazłam artykuł na ten temat mam nadzieje ze Ci pomoże:-)

Dlaczego w ciąży może twardnieć brzuch? Czy skurcze wywołujące twardnienie brzucha są groźne? Przeczytaj wskazówki położnej.

Pytanie z forum mamazone.pl:

Jestem w 32. tygodniu ciąży. Dotychczas zauważałam twardość brzucha po aktywnym dniu, ale ustępowała ona po odpoczynku. Nie towarzyszyły temy żadne inne dolegliwości. Dwa dni temu jednak pojawiło się inne twardnienie - zauważyłam je, leżąc wieczorem w łóżku. Najpierw pojawia się w dole brzucha uczucie podobne do lekkiego bólu miesiączkowego, potem promieniuje wyżej i brzuch robi się twardy jak kamień. Trwa to kilkanaście sekund, ale wczoraj naliczyłam takich twardnień ok. 10 i to co dwie minuty.

Czy to skurcze Braxtona-Hicksa, czy coś innego? Czy powinnam skontaktować się z lekarzem? Nina

Zadaj pytanie położnej na forum eksperckim mamazone.pl.

Na pytanie odpowiada Barbara Pilucik, położna z infolinii poloznaradzi.pl:

Opisane przez ciebie twardnienie brzucha to prawdopodobnie typ fizjologicznej czynności skurczowej macicy związanej z ciążą, czyli tzw. skurcze Braxtona-Hicksa. Nie powodują one dużej bolesności, tylko napięcie w dole i twardnienie w górze brzucha. Często pobudzamy je same, głaszcząc się wieczorem po brzuchu. Poza tym wieczorem jesteśmy bardziej wyciszone i dlatego odczuwamy skurcze intensywniej.

Wspomnij o twardnieniu brzucha na kolejnej wizycie u lekarza, który oceni długość szyjki macicy - jeśli okaże się, że jest prawidłowa, powinno cię to uspokoić. Gdyby jednak skurcze nasiliły się znacznie i/lub pojawiło się plamienie z dróg rodnych, wtedy bezzwłocznie skontaktuj się ze swoim ginekologiem prowadzącym ciążę lub odwiedź szpital.

Poczekam spokojnie do wizyty u położnej. Ona chyba i tak nie oceni długości szyjki macicy bo tu chyba tego nie robią ale może da jakiś magnez czy coś ...Dzieki

Ja sama biore mg I nospe, na Co Ci decyzja poloznej Co do tego, skoro oni tu inaczej do tego podchodza? Moja lekarka wie I tyle. Niektore to nawet nie wiedza jak dziala ten mg I po Co go brac.. W zyciu bym sie nie zdala na sama polozna..
Ona dlugosci szyjki raczej nie oceni, to tylko na usg. Skurcze to sa na calej macicy, nie tylko na kawalku I w tym okresie juz mozesz miec :-)

Tynka jeszcze 2 tyg. Tez nie moge sie doczekac :-) szybko to przelecialo :-)

Ja tez mialam napinanie brzucha, najczesciej wieczorem i jak duzo chodzilam, stalam. Nie ma co sie dziwic, cialo w ciazy jest bardzo obciazone. Wystarczy wiecej odpoczynku i relaksu. Lilith ciesze sie, ze wszystko dobrze. Mowilam, zebys sie nie zamartwiala na zapas :-) teraz zostaje tylko czekac na maluszka:-)

W ciąży to się chyba już tak dzieję, że się martwimy czasem zupełnie niepotrzebnie.
Powiem Ci Karolina, że wolałam podejść w ten sposób do tego, nawet bardziej negatywnie i właśnie miło się rozczarować. Sam lekarz od scanu mówił, że różnie to bywa i nie może dać gwarancji, że przy 30% i tak coś nie wrośnie. Kazał się przygotować i się ogólnie nie przejmować, bo nie ma niczego z czym by sobie nie poradzili :-D
A tu prosze, teraz tylko wtorkowa wizyta z lekarką i psych plus ta konsultacja.

Verita a na tej konsultacji to co się dzieję?

Już sobie z lekarką załatwiłam, że mąż ma być przy znieczuleniu, jeszcze tylko musi mi potwierdzić, że nie będzie opóźnień, by mnie nie przesuwała.
Cc mam na jakąś 13 jak wyjdzie z kliniki a stawić się na 11.
Dalej jem żelazo w dawce 400mg.
Kończymy już remont i czekamy.
Córa rónież się cieszy, akurat tego dnia kończy szkołe więc zaczną się wakację :tak:

reklama
Dziewczyny, czy ktoras z Was rodzila w wodzie? Tak sobie zaczelam myslec bardzo na wyrost I zastanawiam die, jak to jest. Zadna z moich kolezanek nie rodzila w ten sposob, a ja biore ta opcje pod uwage. Macie jakies doswiadczeniA?

Do góry