Tribulus terrestris - stymulacja owulacji przez wzrost LH.
Nie znalazłam nigdzie wcześniej w ziołowych poradnikach ale tu
Prevedia Clinical Study - Clinical Studies on Tribulus terrestris Protodioscin in Women with Endocrine Infertility or Menopausal Syndrome
są bardzo ciekawe wyniki badań !
Dla dziewczyn nie znających angielskiego
ziółko to jest dostępne w sklepach dla kulturystów jako wspomagające wytwarzanie androgenów. Mechanizm ten jednak może być wykorzystany przy pobudzaniu owulacji (zwiększenie wydzielania hormonu lutenizującego LH u mężczyzn skutkuje pobudzeniem testosteronu a u kobiet - wiadomo - wzrost hormonu LH poprzedza owulację)
Poza tym pobudza libido u obu płci co też nie jest bez znaczenia przy wielomiesięcznych bezowocnych staraniach.
Dla kobiet schemat przyjmowania - od pierwszego do 12 dnia cyklu (choć spotkałam się też ze schematem od piątego do 15). Podejrzewam, ze zależy to od długości cyklu i spodziewanego terminu owulacji, przy krótszych cyklach lepiej zacząć od pierwszego przy dłuższych najlepiej wyliczyć to sobie tak, żeby przyjmować przez 10-12 dni przed owulacją.
Dla zniwelowania ew.działania androgennego można zastosowac
lukrecję (licorice root)
Na b.ciekawej stronie umamy.homestead.com znalazłam taką informację
lukrecja (glycyrrhisa glabra )zawiera hormonalnie aktywne komponenty skategoryzowane w grupie
`saponiny`.Badania prowadzone w Japonii wykazaly iz lukrecja poprawia cykle miesiaczkowe
u kobiet, u ktorych wystepuja one rzadko. Dowiedziono rowniez, ze pomaga ona kobietom,
majacym wysoki poziom tertosteronu i zanizony poziom estrogenu (zjawisko typowe dla
zachorowan na cysty jajnikow )
Lukrecja według producenta jednego z suplementow ma ponadto dobre działanie na błony śluzowe i wytwarzanie śluzu:
nie podaję linku żeby nie robić kryptoreklamy

"Komponenty aktywne zawarte w biologicznie aktywnym dodatku Likorice root pomagają w odżywianiu błony śluzowej przewodu pokarmowego, sprzyjają wydzielaniu śluzu i mają lekkie działanie rozwalniające. Zmniejszają gęstość i powiększają płynność śluzu w płucach i oskrzelach."
Skoro w płucach i oskrzelach to i pewnie w innych partiach też (jak guajazyl)
pamiętać jednak należy że lukrecja podnosi ciśnienie a ponadto usuwa z organizmu potas(ostroznie przy środkach moczopędnych) więc nie należy jej stosować dłużej niż 2-3 tygodnie.--